NHO Reiselivs Årskonferanse

Svolvær i Lofoten, 23.-24. mai 2016

Innhold

Norske reiselivsbedrifter blant de mest produktive i Europa

Nyhet

Publisert

Norske overnattings- og serveringsbedrifter er blant Europas mest produktive. – Teknologi er nøkkelen til produktivitetsvekst, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Teknologi er hovedtema på NHO Reiselivs årskonferanse «Reisemix», som arrangeres på Thon Hotel Lofoten i Svolvær tirsdag. Om lag 400 reiselivsfolk fra hele landet deltar på konferansen.

– Teknologioptimisme er noe av det viktigste vi ønsker at folk skal ta med seg fra konferansen. Gjennom teknologi og innovasjon er det penger å spare og kunder å få tak i. Det er også nøkkelen til produktivitetsvekst og til å forsvare det norske kostnadsnivået. Høyere grad av automatisering er nødvendig for at vi ikke skal prise oss ut. Samtidig vil vi aldri kunne automatisere vertskapsrollen, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

Rapporten «Produktivitet i norsk reiseliv», som Menon Business Economics har laget, slår fast at norske overnattings- og serveringsbedrifter er blant Europas mest produktive. Produktivitetsveksten har vært nødvendig for at norsk reiselivsnæring skal kunne konkurrere nasjonalt og internasjonalt, heter det i Menon-rapporten.

– Norske reiselivsbedrifter klarer med kirurgisk presisjon å selge ledig kapasitet. De har evnen til å få høye priser ut og lave kostnader inn, blant annet ved å skalere ressurser i henhold til behovet, sier Kåre Sandvik, assosiert partner i Menon.

Han peker på følgende faktorer for produktivitet: bedriftsstørrelse, kjedetilhørlighet, lokalisering i store byer eller reiselivsklynger, utdanningsnivå, lav turnover/stabil arbeidskraft og antall heltidsansatte.

– Hvis vi skal styrke norsk reiseliv, må vi få større bedrifter, styrke klynger, heve utdanningsnivået og få flere heltidsansatte. Hvis for eksempel opplevelsesbransjen skal lykkes, må de bli en del av et større reiselivsfelleskap. I Lofoten har de lyktes med dette, sier Sandvik.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: