Fra brudd i ryggen til fast hotelljobb gjennom Ringer i Vannet

Publisert

Fra diplomutdeling på Scandic Meyergården. Fra venstre: Operations Manager Ruben Nilsen Robertsen ved Scandic Meyergården, Marius Øverheim, nytilsatt driftstekniker ved hotellet og Lise Sletvold, jobbveileder i Driv Karriere.

8 av 10 kandidater som rekrutteres gjennom Ringer i Vannet, får fast ansettelse, viser ny rapport. En av dem er Marius Øverheim (30).

30-åringen pådro seg brudd i ryggen etter en arbeidsulykke for tre år siden. Via arbeids- og inkluderingsbedriften Driv Karriere og rekrutteringsprogrammet Ringer i Vannet er Øverheim nå tilbake i arbeidslivet. Han har fått fast jobb som driftstekniker på hotellet Scandic Meyergården i Mo i Rana.

Fakta om Ringer i Vannet (RiV)

  • Rekrutteringsstrategi i regi av NHO som kobler NHO-bedrifter med mennesker som av ulike årsaker har falt utenfor arbeidslivet. Målet er fast ansettelse og flere tilbake i arbeid.
  • Rekrutteringsprosjektet skiller seg fra andre tiltak ved at man tar utgangspunkt i arbeidsgivers behov for arbeidskraft og kostnadsfritt finner riktig person til jobben. Det skjer ved at bedriftene tegner rekrutteringsavtale med en arbeids- og inkluderingsbedrift.
  • Arbeid- og inkluderingsbedriftene finner personer som passer, følger tett opp, og tar hånd om det praktiske. 
  • 1900 NHO-bedrifter (nesten 300 er NHO Reiseliv-bedrifter) har tegnet rekrutteringsavtaler med Ringer i Vannet.
  • 40 konserner har en Ringer i Vannet-avtale, hvorav fire konserner er medlemmer i NHO Reiseliv: Scandic Hotels, Thon Hotels, Nordic Choice Hotels og McDonald's
  • 5500 mennesker har fått jobb i en NHO-bedrift siden oppstarten av Ringer i Vannet.

 

– Å bli del av et arbeidsmiljø igjen er bare helt fantastisk, sier Øverheim, som både har fagbrev som industrimekaniker og anleggsmekaniker, til Rana Blad.

Øverheim er en av over 5000 personer som har fått en eller annen form for jobbengasjement gjennom Ringer i Vannet siden oppstarten av programmet i 2012.

Rapport: RiV avgjørende for ansettelser

Nå har NTNU på initiativ fra IA-partene evaluert metodikken til Ringer i Vannet. Rapporten, som er finansiert av oppdragsgiver Arbeids- og sosialdepartementet, ble offentliggjort i forrige uke.

– Konklusjonen er at metoden virker. Den viser også at potensialet for å inkludere flere er stort hvis større deler av arbeidslivet tar denne i bruk, sier Janne Krohn-Hansen, regionansvarlig for Ringer i Vannet (RiV) i Nordland og Troms.

Rapporten fra NTNU viser at:

  • 8 av 10 Ringer i Vannet-kandidater får fast ansettelse
  • 6 av 10 arbeidsgivere svarer at Ringer i Vannet-metoden er avgjørende for ansettelsene og at de neppe ville ha ansatt disse personene uten konseptet
  • Mer-rekruttering forekommer 3,3 ganger oftere i RiV-bedrifter enn i andre NHO-bedrifter 

Les rapporten fra NTNU her

Reiselivet utmerker seg

1900 NHO-bedrifter har tegnet rekrutteringsavtaler med Ringer i Vannet siden 2012. Av disse er i underkant av 300 bedrifter medlemmer i NHO Reiseliv.

– Samarbeidet mellom reiselivet og Ringer i Vannet er uvanlig viktig og uvanlig effektivt, har Ingeborg Malterud, regionsansvarlig for Ringer i Vannet i Oslo, Akershus og Østfold, tidligere uttalt.

Verdien av arbeid

NHO vil at både NAV og andre arbeidstakerorganisasjoner tar i bruk den samme metoden som Ringer i Vannet baserer seg på.

– Vi ser at antallet personer som står utenfor arbeidslivet, øker. Samtidig er vi avhengig av at flest mulig er i jobb. Da må vi gjøre mer av det vi vet virker, og Ringer i Vannet virker, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en artikkel på nho.no.

Verdien av arbeid er tema for NHOs årskonferanse i januar.

– Skal vi klare å opprettholde velferdsmodellen, er vi avhengig av at flest mulig er i jobb. Bedriftene trenger arbeidskraft og verdien av arbeid er stor for den enkelte, sier Skogen Lund.

Les også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: