NHO Reiseliv

Innhold

Norges beste kokk- og servitørlærlinger klare for nordisk mesterskap

Nyhet, Jobb i reiseliv

Publisert

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2018

Servitørlærlingene Jenny Nguyen og Ole August Rosengren (t. v) og kokkelærlingene Madelen Camilla Rolland og Jon Erlend Matre - her avbildet med lagleder Gunnar Jenssen i midten - skal representere Norge under det nordiske mesterskapet for kokk- og servitørlærlinger. Foto: Fredrik Ringe og privat

Fredag starter årets nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i København. Norges håp er fire talentfulle 19-åringer fra Tromsø, Oslo og Bærum.

Kokkelærlingene Madelen Camilla Rolland (19) og Jon Erlend Matre (19) fra Mathallen Tromsø og servitørlærlingene Jenny Nguyen (19) og Ole August Rosengren (19), som representerer Lærlingekompaniet, skal over to dager konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

De fire nordmennene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne Norgescup for kokk- og servitørlærlinger tidligere år.

– Konkurranser løfter deg opp

Den nordiske konkurransen, som i år finner sted i København, starter med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter venter fagspesifikke, praktiske oppgaver.

Mens kokkelærlingene den første dagen skal lage en to-retters meny med kjente råvarer, skal servitørlærlingene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin. Lørdag skal lærlingene jobbe med ukjente råvarer. Vinnerne blir kåret sent lørdag kveld.

Hva liker du aller best med å være kokkelærling?

Madelen Camilla Rolland:

– Det beste er mestringsfølelsen man får. Når du har jobbet så fort og mye at dagen er over på et øyeblikk, og det kommer en gjest bort til deg og forteller hvor fantastisk måltidet har vært, da er alt slit og stress verdt det. Følelsen av å prestere bra gjør alt det tunge verdt det.

Jon Erlend Matre:

– Den varierte hverdagen og alle mulighetene man får. Det finnes veldig mange konkurranser du kan være med på, og du har også anledning til å reise mye. Det er to ting jeg liker veldig godt. Du blir fort kjent med veldig mange, og de du jobber med, blir nesten som en familie. Ingen dag er lik, og du lærer alltid noe nytt.

– Jeg har store forventninger til denne konkurransen. Jeg håper å bli kjent med nye folk innenfor faget og få nye kontakter. Det er nå vi bygger grunnlaget for resten av utdanningen vår, og disse konkurransene løfter deg bare opp, sier Madelen Camilla Rolland (19), som er kokkelærling på Mathallen Tromsø.

Grubler på oppgaven

Rollands lagkamerat Jon Erlend Matre (19), også han fra Tromsø, bruker dagene før konkurransen til å teste ut ulike ideer i praksis.

– Plutselig så dukker det opp en god idé, enten en kul smakskombinasjon eller et nytt element, så det blir veldig mye prøving og feiling. Vi går hele tiden rundt og grubler på oppgaven. Når det gjelder selve konkurransen, så må jeg være ærlig og si at jeg ikke har så veldig store forventninger. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme så langt, så jeg skal bare nyte konkurransen, ha det morsomt og bli kjent med nye folk. Og selvfølgelig prøve å lage noe god mat, sier Matre.

Knytter kontakter på tvers av landegrenser

Jenny Nguyen (19) fra Oslo er til daglig servitørlærling på restauranten Cru vin & kjøkken i hovedstaden. Hun skal konkurrere på lag med Ole August Rosengren (19) fra Bærum, som er lærling på oslorestauranten BA53. I København representerer de Lærlingekompaniet.  

– Mine forventninger til konkurransen er å få mer kunnskap, bli kjent med nye mennesker og ikke minst ha det gøy, sier Nguyen.

Hva liker du aller best med å være servitørlærling?

Jenny Nguyen:

– Jeg trives veldig godt med å være servitør fordi man lærer masse om mat og vin, og man blir kjent med hyggelige mennesker. Og så er jeg rundt mennesker som har samme interesse som jeg har.

Ole August Rosengren:

– Det beste med å være servitør er for meg gjestekontakten. Man møter så mange forskjellige mennesker som er i mange forskjellige situasjoner. Et av mine mål er at alle som kommer inn, skal gå ut igjen i litt bedre humør enn da de kom.

– Jenny og jeg øver sammen opptil flere ganger i uken. Det går på alt fra å transjere kylling og fisk til å dekke bord, lage drinker i bar og servere. Disse fellesøvingene er viktige i og med at vi ikke jobber på samme sted til vanlig. I tillegg gjør vi individuelle forberedelser, som innebærer å lese seg opp på lokale produkter i Danmark, få ordnet uniformer og forberede seg mentalt, sier Ole August Rosengren.

– Jeg håper at konkurransen har et høyt faglig nivå, og at vi blir bedre kjent med bransjefolk på tvers av landegrensene. Og ikke minst tror jeg det blir veldig, veldig gøy, sier lærlingen.

Arrangeres for 37. gang

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger har vært arrangert hvert år siden 1981. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap. I fjor fant konkurransen sted i Helsinki.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få erfaring og bygge kunnskap og stolthet. Det bidrar også til å synliggjøre yrker der etterspørselen etter faglærte er høy. Vi ønsker lærlingene riktig lykke til i Danmark, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Veum i NHO Reiseliv, som reiser til København sammen med lærlingene og deres lagledere torsdag.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: