Ekspert: Slik vil automatisering påvirke reiselivet

Publisert

Økonomen Stefan Fölster (innfelt) sier det vil være behov for kokker også om 20 år, men han spår økt automatisering innenfor enklere kjøkken. Foto: Fete Typer og Mix.

– Det forventes at antallet hotell- og restaurantledere vil øke vesentlig, likedan en hel del andre turistorienterte yrker.

Sysselsettingen i Norge endrer karakter som følge av automatisering og digitalisering. Sistnevnte fører til at jobber forsvinner, men er også en drivkraft for nye jobber. 

I forbindelse med NHOs årkonferanse «Verdien av arbeid» tirsdag har Steffan Fölster, direktør ved Reform Institute i Sverige, laget rapporten «Nye jobber i Norge foran den digitale revolusjonen».

Rapporten, som kan leses her, tar for seg hvilke yrker som kommer til å vokse mest de neste 20 årene og hvilke jobber som vil forsvinne.

Flere premium- og bykokker

Økonomen Fölster, som blant annet har skrevet boken «Robotrevolutionen», mener det er gode grunner til å forvente at reisesektoren samlet sett vil øke de neste 20 årene, men at det kan skje endringer i yrkessammensetningen.

– Det forventes at antallet hotell- og restaurantsjefer vil øke vesentlig, likedan en hel del andre turistorienterte yrker som ligger innbakt i personlige tjenester, som guider og tjenester innenfor sport og trening, sier Fölster.

– I bykjerner og i premiumsegmentet i reiselivet tror jeg antallet kokker vil øke, mens antallet vil minske noe mer i andre segmenter på grunn av automatisering, for eksempel enklere restauranter, lunsjrestauranter og sykehuskjøkken, fortsetter eksperten.

Fölster er klar på at automatisering ikke bare skjer innenfor enklere kjøkken, men også i leverandørleddet.

– For eksempel så jeg nylig et helrobotisert anlegg som skal koke og skrelle 16.000 egg i timen med tanke på levering til restauranter, sier han

Kokkebehov både nå og senere

NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold tror det vil være sterk etterspørsel etter kokker med kunnskap om norske råvarer både på kort og lang sikt.

– Reiselivet kommer til å bli en svært viktig næring for Norge fremover, og norsk mat er en helt sentral del av det norske reiselivsproduktet. Dyktige kokker som kan utnytte norske råvarer, vil være svært etterspurt også om 20 år, sier hun.

Hele 62 prosent av NHO Reiselivs medlemsbedrifter har i noen eller stor grad problemer med å rekruttere kompetent arbeidskraft. Det viser NHOs økonomibarometer for fjerde kvartal 2017. Blant stillingene som er vanskeligst å besette med faglært arbeidskraft, finner vi nettopp kokkejobbene.

– Tilgangen til kvalifisert arbeidskraft, blant annet kokker, er synkende, samtidig som jobbmulighetene enorme. Norske hoteller og restauranter trenger flere folk, sier Krohn Devold.

Hun mener veilederne på skolene har en viktig oppgave.

– De må huske på den store etterspørselen etter kokker med fagbrev. Mange unge er interesserte i matlaging og må oppmuntres til å velge denne yrkesveien både fra foreldre og profesjonelle veiledere, sier NHO Reiseliv-sjefen til Dagbladet.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: