NHO Reiseliv

Innhold

Landets beste kokk- og servitørlærlinger skal i aksjon

Nyhet, Jobb i reiseliv

Publisert

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger 2019

Her er noen av lærlingene som skal i aksjon under Norgescup fredag. Foto: Privat og Kai Hansen

60 mattalenter fra hele landet møtes til dyst under Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger fredag.

Lærlingene kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne lokale uttakskonkurranser i fjor høst. 42 kokkelærlinger og 18 servitørlærlinger har fått plass i årets Norgescup, hvor de skal konkurrere på tomannslag.

Lærlingemesterskapet, som i år arrangeres for 31. gang, starter med semifinaler fredag morgen. Lærlingene skal tilberede og servere skinnstekt torsk med mandelpotet og grønnsaksgarnityr til kresne smaksdommere. Av torsken som blir til overs, skal det lages fiskefarse og stekes fiskekaker. Til dessert har kokkelærlingene fått i oppdrag å lage sin egen variant av den klassiske Tarte Tatin.

Kun seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen lørdag. Finaleoppgaven for kokkene består blant annet i å tilberede en gresskarbasert forrett, etterfulgt av «Beef Wellington», som skal transjeres og anrettes av servitørlærlingene.

Terping

Til daglig arbeider lærlingene i reiselivsbedrifter over hele landet, som Vianvang i Gudbrandsdalen, Statholdergaarden i Oslo, Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll og Scandic Nidelven Hotel i Trondheim.

Dagene frem mot konkurransen brukes til trening og terping rundt om i lærebedriftene.

– Vi forbereder oss ved å teste ut forskjellige måter å tilberede råvarene på, og prøve å få frem gode smaker. Jeg tror konkurransen blir spennende, og ikke minst lærerik. Jeg gleder meg veldig, sier Camilla Brendjord Hetland (19) fra Lesja, som er lærling på Vianvang.

Kokkelærlingen synes det er fantastisk å spre glede gjennom mat.

– Grunnen til at jeg ville bli kokk, var først at jeg synes det er svært spennende og morsomt å lage mat, men nå har jeg et helt annet bilde på hva mat faktisk er, utover at det er artig å lage. Å se hvordan et måltid samler folk, gir glede og ikke minst god stemning, det er helt spesielt, sier Hetland.

– Kokkeyrket vil aldri svikte

Aleksandra Dawidowicz (20) fra Haugesund, som er kokkelærling på Scandic Maritim i hjembyen, synes i likhet med Hetland at noe av det beste med kokkefaget er å gi opplevelser til andre. I tillegg vektlegger hun friheten til å eksperimentere på kjøkkenet, og jobbsikkerheten i bransjen.

– Kokkeyrket vil aldri svikte. Vi vil alltid få jobb, fordi folk alltid vil spise, sier hun.

NM i resepsjonsfag parallelt

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Rogaland og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), og finner sted på Jåttå videregående skole i Stavanger. Parallelt med Norgescup arrangeres NM i resepsjonsfag for lærlinger, som i år har 12 deltakere. NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner i både Norgescup og NM i resepsjonsfag.

– Reiselivsnæringen er en av Norges fremste jobbskapere. Mange nye arbeidsplasser skapes hvert år, og derfor er det viktig at vi viser frem ungdom som velger å ta fagbrev som kokk, servitør og resepsjonist. Disse er reiselivets fremtidige fagarbeidere og ledere, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Vinnerne av Norgescup – ett kokkelag og ett servitørlag – blir utropt på en bankett lørdag kveld. De to vinnerlagene går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Stockholm 26. og 27. april.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: