Kvinnelige stjernekokker kjemper for kulinarisk skifte

Publisert

Parabere Forum 2019

Noen av deltakerne på «Parabere Forum 2019» i Oslo. Bakerst f. v.: Alice Quillet (Ten Belles), Ragnhild Slettner (Mestringsguiden), Kylie Kwong (Restaurant Billy Kwong), Dominique Crenn (Atelier Crenn), Heidi Bjerkan (Credo) og Olivier Roellinger (Les Maisons de Bricourt). Foto: NHO Reiseliv.

Kvinner har like gode forutsetninger som menn for å bli verdensenere innenfor gastronomi, mener Credo-sjef Heidi Bjerkan.

Noen av de største kvinnelige stjernene på restauranthimmelen har denne uken vært samlet i Oslo for å delta på konferansen «Parabere Forum 2019».

Parabere ble grunnlagt for fem år siden, og er en uavhengig organisasjon som jobber for å løfte frem kvinners stemmer i gastronomien. Organisasjonen har blant annet satt som mål å få gjennomført FNs femte globale mål om å oppnå likestilling i restaurantindustrien. Over 400 deltakere fra 32 forskjellige har deltatt på «Parabere Forum 2019» i Nationaltheatret denne uken. NHO Reiseliv har vært med som partner.

– Fortell om de andre stjernene

Heidi Bjerkan, som eier den nyslåtte Michelin-restauranten Credo i Trondheim og Vippa i Oslo, mener konferansen er viktig for å løfte fram kvinnelige forbilder og deres tanker om hvordan gastronomien kan utvikles.

– Restaurantkjøkkenet har lenge vært en mannsdominert arena, og alle kjenner størrelsene Gordon Ramsey og René Redzepi. Det er på tide at vi også forteller om de andre stjernene, slik at man også her hjemme ser at kjøkkenet er åpent og tilgjengelig for alle. Og om du vil bli en verdensener, er det ikke en umulighet om du er jente, sier Heidi Bjerkan, og sikter til flere av deltakerne på «Parabere Forum 2019» i Oslo:

  • Dominique Crenn - som driver restauranten Atelier Crenn i San Francisco - ble i fjor den første kvinnelige kokken i USA som har fått tre Michelin-stjerner.

  • Alice Waters - som står bak farm-to-table-bevegelsen og restauranten Chez Panisse i Berkeley.

  • Kylie Kwong - innehaver av restauranten Billy Kwong i Sydney, kokebokforfatter og deltaker i en rekke matserier.

  • Alice Quillet - kokk, baker og innehaver av Ten Belles i Paris.

– Mat er kjernen i samfunnet

De kvinnelige kokkestjernene legger vekt på hvordan de kan bruke sin kunnskap og status i bransjen til å gjøre de gastronomiske idealene mer bærekraftige. Dominique Crenn har lenge vært opptatt av miljøvennlig gastronomi og at maten vi produserer og spiser, må være i balanse.

– Kjøkkensjefer og kokker må engasjere seg i klimaendringer og i industrialiseringen av mat. Mat er på mange måter kjernen i samfunnet. Ved at vi går foran og tar bevisste valg, kan selv små endringer gi stor effekt. Vi som arbeider med mat, kan bidra til et stort skifte, sa Crenn i sitt innlegg på «Parabere Forum 2019».

– «Chef», hvorfor heter det det?

En annen fransk kokkestjerne, Olivier Roellinger, påpekte i sitt innlegg at menn har brakt en form for militær kultur inn på kjøkkenet.

– Bare hør på tittelen «chef», hvorfor heter det det? Vi er nødt å skape et mer inkluderende miljø der alle føler seg respektert, sa Roellinger.

Heidi Bjerkan påpeker at «Parabere Forum» jobber for å endre kjøkkenet og gjøre det til en bedre arbeidsplass for alle. Det er viktig for å sikre rekrutteringen til yrket i fremtiden, mener hun.

– Flere kvinner, menn og unge må se på kjøkkenet som en arbeidsplass der de kan være trygge, få utvikle seg og være med å endre vår mathverdag til en mer bærekraftig en, sier Bjerkan.

Se også:
grafikk med teksten attraktive arbeidsplasser og drømmedestinasjoner

NHO Reiselivs Årskonferanse

Hamar 21. og 22. mai 2024

  • Foredrag, innsikt og inspirasjon fra scenen.
  • Innkjøpsmesse med smaksprøver og gode tilbud.
  • Landsmøte og generalforsamling

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: