Y-veien opprettet for reiseliv

Nyhet, Jobb i reiseliv

Publisert

Nå er det mulig for kokker, servitører og andre med relevant fagbrev å søke seg direkte inn på studiet hotelledelse med fordypning i restaurantledelse.

Studenter som fullfører det første året, kan ta en bachelorgrad i hotelledelse.

Det er Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS) som har fått grønt lys til å starte opp studiet.

Gjennomslag

– NHO Reiseliv og Norsk Hotellhøgskole (NHS) har kjempet for denne saken lenge, og vi er glade for å ha fått gjennomslag. Unge kokker og servitører får nå muligheter til en naturlig etterutdanning som er spesialtilpasset deres arbeidssituasjon, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Kandidater med både fagbrev og en lederutdanning er gull verdt for restaurant- og hotellnæringen. Dette er fantastiske nyheter, sier Truls Engstrøm, instituttleder ved Norsk hotellhøgskole, UiS.

Ordningen med yrkesfaglig vei, eller y-vei, til høyere utdanning startet opprinnelig opp for å bedre rekrutteringen til ingeniørutdanningene. Ordningen viste seg å bli en suksess. Studentene som ble tatt opp via y-veien, gjorde det svært godt.

Ber om utvidelse

Etter hvert har flere y-veistudier kommet til. Bachelor i hotelledelse via y-veien blir det første studiet i sitt slag innen restaurant- og hotellfag.

– Vedtaket viser at regjeringen tar fagopplæringen på alvor. Vi håper også at regjeringen endrer forskrift om opptak til høyere utdanning, slik at flere høyskoler og universitetet kan åpne for liknende tilbud for restaurantbransjen, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Spent statsråd

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han er spent på resultatene av y-veien for reiseliv. 

– Regjeringen er positiv til at folk med fagbrev får tilgang til et spesielt tilrettelagt studietilbud slik at de kan ta en bachelorgrad. Vi har nå godkjent Universitet i Stavangers søknad om y-veien for restaurantledelse og er spent på hvilke resultater dette forsøket vil gi, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Bachelor i hotelledelse via y-veien vil starte opp fra høsten 2015 og retter seg mot søkere med fagbrev eller svennebrev som institusjonskokk eller kokk, servitør, baker, butikkslakter, fagarbeider i industriell produksjon, kjøttskjærer, konditor, pølsemaker, sjømathandler, fagarbeider i sjømatproduksjon eller slakter.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: