4 av 10 opplever at ledelsen har lite eller ingen fokus på seksuell trakassering i forbindelse med jobbens julebord. – Alle ledere bør være sitt ansvar bevisst, sier NHO Reiseliv-sjefen.
Ifølge en fersk undersøkelse svarer 4 av 10 at de opplever at ledelsen har lite eller ingen fokus på seksuell trakassering i forbindelse med jobbens julebord. – Alle ledere bør være sitt ansvar bevisst, sier NHO Reiseliv-sjefen.
– Det er flott at så mange som seks av ti har fokus på dette, men vi skulle jo helst sett at alle hadde det. Vi vet at seksuell trakassering ofte skjer i arbeidsrelaterte situasjoner og i situasjoner der det drikkes alkohol. Etter metoo hadde vi forventet at alle ledere tar en prat med sine ansatte om hva seksuell trakassering er, hva de kan gjøre dersom de blir utsatt for trakassering, og hvilke rutiner og regler som gjelder, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Undersøkelsen, som er gjennomført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv med over 1000 respondenter, viser at 9 prosent av befolkningen har blitt utsatt for eller kjenner til andre som ble utsatt for seksuell trakassering i forbindelse med julebordet i regi av jobben. Dette er en økning fra 4 prosent i 2019.
Kristin Krohn Devold på Gamle Major. Foto: NHO Reiseliv
NHO Reiseliv setter strek for seksuell trakassering på julebordet
Det er behov for økt oppmerksomhet rundt forebygging og håndtering av seksuell trakassering i julebordsesongen. Derfor relanserer NHO Reiseliv kampanjen "Sette strek":
– Nå er julebordsesongen i gang, og da er det viktig at arbeidsgivere tar ansvar og sørger for å ha gode rutiner på plass for å forhindre og håndtere seksuell trakassering. Målet med "Sette strek"-kampanjen er å øke arbeidsgivers kunnskap om hva seksuell trakassering er, og øke bevisstheten om det ansvaret de faktisk har for at arbeidstakerne ikke utsettes for seksuell trakassering, sier Krohn Devold.
NHO Reiselivs julebordundersøkelse viser at rekordmange skal på julebord i regi av jobben i år. 6 av 10 skal feire julebordet på et offentlig serveringsted. NHO Reiseliv-sjefen har et krystallklart budskap til alle som gleder seg til årets julebord:
– Husk at julebordet skal være en hyggelig opplevelse for alle, også for de som jobber på restauranter og barer i julebordstiden. Vi vet at kvinnelige servitører og bartendere spesielt er ekstra utsatt for seksuell trakassering på jobb. De som serverer oss må få slippe slibrige kommentarer og trakassering. Serveringspersonalet er ikke på menyen. Dette budskapet må alle ta med seg inn i julebordsesongen, avslutter Krohn Devold.
Serveringsbransjen tar ansvar
I hotell og serveringsbransjen er temaet høyt på agendaen: 6 av 10 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter sier de har gode rutiner for forebygging og håndtering av seksuell trakassering, og at de ansatte har fått opplæring i hva de skal gjøre og hvilke rettigheter de har hvis de blir utsatt for trakassering. I utelivsbransjen er tallet enda høyere: 8 av 10 utelivsbedrifter har gode rutiner på plass. Dette kommer frem i NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for november.
Metoo har ført til økt bevissthet
Foto: Made in Oslo
En av utelivsbedriftene som har gode rutiner på plass er Flott Gjort, som blant annet driver Aku Aku, Pigalle og Olympen, Vin Vin og Becco i Oslo.
– Vi er opptatt av å ha dette som et tema året rundt, og sørger for at dette er en viktig del av vårt onboarding-program, vi har et digitalt HMS-system hvor de ansatte kan varsle digitalt, vi har dette inne i vaktinstruksene våre og snakker om det på personalmøter og ukesmøter, sier daglig leder i Flott Gjort, Eyvind Brox.
Selv om dette er på agendaen hele året har de et særlig fokus på det nå før julebordsesongen, hvor ekstra mange mennesker skal ut å bruke byen:
– Mitt inntrykk er at metoo har ført til en bevissthet rundt dette, og at det er enklere å si fra, ta opp temaet både i service og på møter, og reagere ved uakseptabel oppførsel. Vi løfter temaet på personalmøter, ledersamlinger, og forsøker å opprettholde en bevissthet rundt temaet i hele organisasjonen, sier Brox.
Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:
Vi setter strek for seksuell trakassering
Råd, tips og samtaleverktøy for din bedrift
Gjennom å jobbe systematisk kan vi sammen sette strek for seksuell trakassering på arbeidsplassen.
Julebordet skal være en hyggelig opplevelse for alle, inkludert de som her på jobb. Her finner du råd til deg som er arbeidsgiver, slik at du kan sørge for at at julebordet blir trivelig for alle.