Streiken over: – Kjedevise lokale forhandlinger avgjørende for avtalen

Publisert

Illustrasjonsfoto.

NHO Reiseliv og Fellesforbundet ble natt til lørdag enige om ny riksavtale. NHO Reiseliv fikk gjennomslag for kjedevise lokale forhandlinger og et kronetillegg som er lavere enn Fellesforbundets opprinnelige krav.

Streiken i hotell- og restaurantbransjen avsluttes lørdag klokken 12.00 etter å ha vart i nesten en måned. De streikende skal tilbake på jobb senest mandag 23. mai.
Lokale forhandlinger
Fellesforbundets hovedkrav har hele tiden vært retten til lokale forhandlinger. NHO Reiseliv ga lokal forhandlingsrett, men fikk gjennomslag for kjedevise forhandlinger.
 
– Det var avgjørende for avtalen at kjeder og eiere med mer enn en bedrift får forhandle samlet. Arbeidsgiverne var kun villig til å akseptere lokale forhandlinger dersom man slipper et dyrt byråkrati for alle som eier en eller flere bedrifter. Å forhandle samlet for flere enheter vil redusere kostnadene for arbeidsgiverne, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Prosentlønn
NHO Reiseliv vant samtidig frem med kravet om å avvikle prosentlønn-ordningen for servitører. 

– Ordningen har vært for dyr for enkelte av medlemmer, sier Krohn Devold.
Kronetillegg
Den økonomiske rammen er om lag den samme som ble forhandlet frem i frontfagsoppgjøret. 
 
– Kronetillegget ble klart lavere enn Fellesforbundets opprinnelige krav, sier Krohn Devold. 
 
Avtalen skal nå til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.
 
– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier Krohn Devold.
 

Tidligere lønnsoppgjør: 2021 - 2020 - 20192018 

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: