NHO Reiseliv

Innhold

Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024

Nyhet, Destinasjon

Publisert

Stormen, Bodø

Stormen Konserthus i Bodø. Foto: Daniel Vorndran

Bodø er den tredje norske byen som blir europeisk kulturhovedstad. – Veldig positivt for profileringen av Bodø og Norge, mener NHO Reiseliv-direktøren.

Bodø er utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2024. Kun to ganger tidligere har Norge vært kulturhovedstad, i Bergen i 2000 og Stavanger i 2008.

 Flere og flere turister er opptatt av kombinasjonen kultur og vakker natur. I Bodø får besøkende begge deler. At byen blir kulturhovedstad, er veldig positivt for profileringen av Bodø og Norge, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Bodø vant frem i konkurranse med byene Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina. Nordlandsbyen må dele tittelen med to andre byer: Tartu i Estland og en østerriksk by som blir kunngjort i november, skriver NRK Nordland.

Kultur som drivkraft

Ideen bak konseptet europeisk kulturhovedstad er at kultur, og ikke bare økonomi og industri, skal være drivkraft for sivilisert byutvikling. Formålet er å bringe Europas befolkning sammen.

Bodøs søknad har tittelen ARCTICulation. I søknaden heter det: «Tiden er inne for på alvor å åpne dørene mot Europa. Det er på tide å gi Europa mulighet til å oppleve at vi er noe mer enn en kald region i utkanten av sivilisasjonen. At det ikke er slik at vi våkner til liv noen måneder hver sommer, men ellers i året lever i kulde og mørke. I 2024 vil vi artikulere hvordan og hvorfor mennesker har befolket vår region i tusener av år. At det er på grunn av – ikke på tross av – hvordan natur og klima gjør Nordland fruktbart».

Spleiselag

Prislappen for å bli kulturhovedstad er på om lag 300 millioner kroner. Bodø kommune har beregnet at 100 millioner skal komme fra næringslivet og sponsorer, 100 millioner fra staten, og at kommune og fylke skal ta 50 millioner hver, skriver Aftenposten.

Athen ble den første europeiske kulturhovedstaden i 1985.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: