Book direkte og støtt norsk reiseliv

Nyhet

Publisert

Bilde av Kristin Krohn  Devold med Book-direkte logoen.

Penger i kassa betyr en fremtid. Derfor ber vi alle som kan om å kutte ut mellomleddet og bestille takeaway og hotellrom direkte fra norske bedrifter, og ikke via bookingselskapene, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Mange norske reiselivsbedrifter er stengt, men noen driver fremdeles på nødbluss. For disse er hver eneste krone avgjørende. Bestill takeaway og overnatting om du kan, men book direkte fra bedriften. Da bidrar pengene der de trengs.

 Norsk reiselivsbransje er i krise, men regningene må fremdeles betales. For bedriftene som fremdeles er i drift, teller hver eneste krone i kassa. 

–Akkurat nå er det viktig at alle bidrar i den nasjonale dugnaden og tar vare på helsa. Men vi skal samtidig tenke på hvordan våre forbrukervalg påvirker lokale bedrifter. Penger i kassa betyr en fremtid. Derfor ber vi alle som kan om å bestille takeaway og hotellrom direkte fra norske bedrifter, og ikke via de internasjonale bookingselskapene, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, 

– Dette gjelder selvsagt ikke norske reisearrangører, presiserer Devold. 

#205

OTAer tar gjennomsnittlig mellom 15 og 20 prosent, men det er også eksempler på kommisjoner på opp mot 30 prosent. Dette er penger som havner i utlandet i stedet for hos bedriftene selv, forteller visepresident for distribusjon i Nordic Choice Hotels, Nils Korsvoll. Foto: Choice

OTAer kan ta opptil 30 prosent av totalen

For norske reiselivsbedrifter er de store internasjonale bestillingsportalene dyre og tungvinte å forholde seg til. Og kommisjonen, som bedriftene må ut med for hver booking, havner i utlandet.

–En gjennomsnittlig kommisjon for en hotellbooking gjennomført via en bookingportal eller OTA er mellom 15 og 20 prosent, men det er også eksempler på kommisjoner på opp mot 30 prosent. Dette er penger som havner i utlandet i stedet for hos bedriftene selv, forteller visepresident for distribusjon i Nordic Choice Hotels, Nils Korsvoll.

Direkte bestilling gir mer til kriserammede bedrifter

I tillegg til å kreve høye kommisjoner fra bedriftene selv, er OTAenes metoder heller ikke fordelaktige for forbrukerne, konstaterer Korsvoll.

– OTAer er blant de beste selskapene i verden når det gjelder e-handel. Men det forbrukerne ikke vet er at mange av teknikkene disse e-handels-ekspertene bruker, er høyst tvilsomme. Det handler om å maksimere provisjonsinntekter, ikke å gi kundene lavest pris eller best service. Så her vinner hverken gjestene eller driverne, sier han.

– Ved å unngå internasjonale mellomledd kan vi gi en livslinje til reiselivsbedriftene som sliter. Dette viktig nå, men også når krisen er over. Uansett om det gjelder et hotellrom eller takeaway er det de direkte bestillingene som sikrer beste vilkår og penger i kassa hos bedriftene selv, sier Krohn Devold.

Book direkte


HOTREC, den europeiske paraplyorganisasjonen for hoteller, restauranter og kafeer, står bak kampanjen «Book direkte».   

Målet med kampanjen er å øke bevisstheten rundt mulighetene som ligger i direktebooking.

Koronasituasjonen gjør at norske reiselivsbedrifter trenger forbrukernes støtte mer enn noensinne. 
NHO Reiseliv og våre partnere i  HOTREC oppfordrer alle som kan til å støtte sine lokale restauranter og overnattingssteder direkte og kutte ut mellomleddet. 

Les mer om Book direkte på HOTRECs nettsider (engelsk). 

Last ned Book-direkte-logoen til bruk på egne nettsider, sosiale medier og i andre kanaler 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: