NHO Reiseliv og korona-krisen i media

Publisert

#205

Utvalgte klipp av mediedekningen av NHO Reiseliv under koronakrisen (foto: faksimile)

NHO Reiseliv har jobbet for å sette søkelys på hvordan koronakrisen har rammet norsk reiseliv. Her er et utvalg av sakene.

Denne oversikten ble sist oppdatert 6. juli 2020.

Juli 2020

6. juli: Fryktet dyster sesong for hotellene – nordmenn skaper uventet opptur. – Det er mange som planlegger å besøke Sørlandet, Lofoten og til dels Vestlandet. Spesielt små hotell, hytteutleie og campingplasser opplever bra pågang. Men flere av byhotellene er helt avhengige av konferanse- og forretningsmarkedet, som nå er helt stengt. Om en legger til at utlendingene er borte i år, blir det en veldig dramatisk situasjon (NRK Vestland; E24 6. juli)

2. juli: NHO Reiseliv-direktør: - Bestill rom tidligere! Fravær av hotellbookinger langt frem i tid bidrar til å skape usikkerhet for de store hotellkjedene. Ettersom permitteringsordningen ikke gjelder ut året er alle de store kjedene nødt til å sette i gang med oppsigelsesforberedelser. Vi håper derfor at regjeringen kommer ut med en utvidet permitteringsordning i august slik at vi kan unngå at enda flere får oppsigelsesvarsel, sier Kristin Krohn Devold (Finansavisen 2. juli)

1. juli: Finansdepartementet snur i kravet om at bedrifter må ha betalt ut lønn til ansatte i både februar og mars 2020. NHO Reiseliv reagerte sterkt på kriteriet om lønn i februar og mars. De har også jobbet politisk for å få endret kravet den siste tiden. – Det må være en glipp at det kravet henger igjen. Vi forventer at den fjernes nå som sommermånedene også inkluderes i ordningen, sa politisk rådgiver Kjersti Aastad til Aftenposten/E24 tirsdag (E24 1. juli)

Juni 2020

30. juni: Scandic-nedbemanningen er bare den første av en rekke oppsigelser i hotellbransjen. Kristin Krohn Devold sier hotellkjedene ikke har noe annet valg enn å si opp folk (P4 30. juni)

30. juni: Har så enorm pågang at de ikke vil markedsføre mer. 2020 er året for ferie i Norge, og mange ønsker å feriere med telt, campingvogn og bobil. Jarle Buseth som er bransjesjef i NHO reiseliv camping, sier det har vært enorm pågang på campingene siden pinse (NRK Innlandet 30. juni)

25. juni: Norge og store deler av Europa åpner 15. juli – med forbehold. – Norge vil være et attraktivt reisemål for mange utenlandske reisende grunnet de lave smittetallene, fordi vi er et land med god plass og ikke minst fordi bransjen raskt har innført gode hygiene- og avstandsregler. Trygghetsfølelse vil være en viktig faktor for mange reisende, sier Kristin Krohn Devold (VG; DN 25. juni)

25. juni: Håper at nordmenn kan reise til disse landene. I påvente av nye reiseråd fra regjeringen 25. juni, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad: – Vi er i en situasjon hvor mange norske hoteller kjemper for å overleve denne sommeren. Nærmere 40 prosent mener de står i fare for konkurs, og ingen bransje vil ha større nytte av at grensen mot Tyskland åpnes enn nettopp reiselivet. Det vil redde både arbeidsplasser og bedrifter (TV2.no 25. juni)

23. juni: Risikerer masseoppsigelser. 6 av 10 reiselivsbedrifter frykter at de må si opp flere av sine permitterte ansatte dersom ikke permitteringsordningen forlenges utover oktober, ifølge NHO Reiselivs medlemsundersøkelse. ─ Myndighetene må forlenge permitteringsperioden til over nyttår, slik at disse bedriftene slipper å si opp ansatte unødig, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv (Finansavisen: NRK Hordaland 23. juni)

22. juni: Frykter konkursras i reiseliv. Reportasje fra Geiranger som lanserte tallene fra vår nyeste medlemsundersøkelse. Kristin Krohn Devold påpeker at ingen kan overleve på kontantstøtte, og frykter massekonkurser (TV2 nyhetene; TV2.no 22. juni)

20.. juni: Knallvær gir restaurantboom i Oslo. Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad sier at finværet kom som en gavepakke til en hardt rammet bransje, og at man endelig kunne ta igjen litt på omsetningen. Men hun understreker at restaurant- og utelivsbransjen fortsatt sliter tungt, fordi oppturen kommer etter flere måneder med fravær av omsetning. Og gjenåpningen har kostet mye i form av smitteverntiltak, sier Habberstad, som opplyser at mange fortsatt går for halv maskin (DN; P4 20. juni)

15. juni: Få ferieplanar uroer reiselivsnæringen. Bare fire av hundre nordmenn planlegger å overnatte på hotell eller pensjonat i sommer. Situasjonen er ekstrem, ifølge NHO Reiseliv (NTB 15. juni)

14. juni: Klasseturen til Budapest ble erstattet av luksushelg i Geiranger. – Denne klassen har virkeleg skjønt det. Norge er en reisedestinasjon i verdensklasse, ikke bare med flott natur, men også flotte opplevelser (NRK.no 14. juni)

13, juni: Nordmenn holder hardt igjen på feriebudsjettet. Krohn Devold frykter unødvendige masseoppsigelser i sommer, i bedrifter som ikke har råd til å ta folk tilbake i jobb når den maksimale permitteringstiden løper ut (Dagens Næringsliv 13. juni)

12. juni: Regjeringen presenterer nye reiseråd – åpner opp for at flere får reise til Norge. – At regjeringen sier at nærliggende naboland som Tyskland skal vurderes innen 20. juli er en halv seier. Vi forventer at Tyskland kan vurderes igjen innen 14 dager, sier Krohn Devold (NRK Nyheter; e24 12. juni; NTB; TV2.no)

12. juni: Krise i reiselivsbransjen: - Det er frustrasjon, raseri og sorg i bransjen. Folk ringer meg med tårer i øynene fordi de må si opp folk de er glade i, setter pris på og som de trenger når reiselivet tar seg opp igjen (Dagbladet Børsen 12. juni)

11. juni: Tar kraftig oppgjør med regjeringens reisestopp. – Regjeringen kaster arbeidsplasser ut av vinduet, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv (Aftenposten; NTB 11. juni)

4. juni: Hver tredje reiselivsbedrift har problemer med å betale feriepenger: – Det er jo helt forferdelig. Men det viser hvor kritisk situasjonen er sier Kristin Krohn Devold (DN 4. juni)

4. juni: Fire av ti reiselivsbedrifter sier at de planlegger å si opp ansatte. Det er noen lyspunkt, men vi har en lang veg å gå før vi er tilbake til normalen, sier Krohn Devold (NRK Vestland 4. juni)

3. juni: Permitterte strømmer til klasserommene. Kompetanse Norge har sammen med partene i arbeidslivet på rekordtid, fått på plass korte, bransjerelevante utdanningstilbud. De første kursene ble fulltegnet samme dag som det ble åpnet for søking (NTB-melding 3. juni)

2. juni: Kjære norske turister - Sørlandet / Vestlandet trenger dere. I en kronikk skriver Kristin og de regionale styrelederne i Vest og Sør om hvilke politiske tiltak som skal til for å gjenreise reiselivet, og har en oppfordring til at folk må benytte seg av reiselivets tilbud og booke direkte (Fædrelandsvennen 29. mai; Bergensavisen 2. juni)

Mai 2020

28. mai: Ferske NHO-tall: 80 prosent av reiselivsbedrifter tviler på normalsituasjon om et år. – Reiselivet vil få det tøft i sommeren og utover høsten med dagens restriksjoner. Kompensasjonsordningen må utvides og forlenges minst til høsten, og permitteringsordningen må forlenges, sier Krohn Devold (e24, 28. mai)

26. mai: Frykter krisesommer for byhotellene: – Det ser bekmørkt ut. En undersøkelse av NHO viser at kun en av ti nordmenn planlegger storbyferie med hotellovernatting i somme (Sunnmørsposten 26. mai)

25. mai: Frykter konkursbølge: Ber regjeringen åpne for større konferanser. NHO-topp Kristin Krohn Devold vil ha bort maksgrensen på antall gjester. - Regjeringen setter 100.000 arbeidsplasser i fare (Kampanje – bak betalingsmur, 25. mai)

24. mai: Hotelleier fortviler etter full turiststopp: - Brekker vi ikke nakken nå, så brekker vi den neste år. Alt lå til rette for en rekordsesong for Tone Rønning Vike på det lille hotellet 29|2 Aurland i Sogn. Kristin Krohn Devold mener den lille reiselivsbedriften i Flåm er et svært godt eksempel på hvor alvorlig situasjonen er for underskogen av aktører innen reiselivet (DN 24. mai)

17. mai: «Fulle» norske hoteller kan likevel ha plass: - Ring hotellene direkte.  Nordmenn som planlegger sommerferien bør kontakte reiselivsbedrifter direkte hvis de opplever at noe er fullbooket. Det kan være ledige plasser (E24.no 17. mai)

16. mai: Nå starter arbeidet med å gjenåpne reiselivet og få folk tilbake i arbeid. I en felles kronikk skriver Kristin Krohn Devold, Daniel Bjarmann-Simonsen og Målfrid Baik at de håper så mange som mulig benytter seg de unike tilbudene i Nord-Norge. (AltapostenFolkebladet)

15. mai: NHO: Savner avklaring for konferanser. Før regjeringens pressekonferanse om fritidsreiser til sommeren, sier NHO Reiseliv at de savner en avklaring for hva som skjer med konferansemarkedet til høsten (VG 15. mai)

12. mai: En destinasjon i verdensklasse. Kvalitet og god service kjennetegner norsk reiseliv. Det vil nordmenn få oppleve i sommer, skriver Kristin Krohn Devold i en kronikk (Nationen 12. mai)

11. mai: NHO vil ha avgiftskutt for serveringsbransjen: - Det er mange som frykter konkurs. Dette vil være en veldig treffsikker måte å hjelpe serveringsnæringen på, med lavere avgiftsbelastning i den fasen vi går inn i nå, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO 

8. mai: Trygge konferanser med ny veileder. NHO Reiseliv ble torsdag ferdig med en ny veileder som skal sikre trygg drift ved å gi norske hotell- og overnattingsbedrifter en nasjonal standard for smitteverntiltak (Leder, Horecanytt 8. mai)

7. mai: Én av to planlegger å åpne. NHO Reiseliv gjennomførte en medlemsundersøkelse blant 674 reiselivsbedrifter 29. April. Den viser også at flere bedrifter, som har vært stengt grunnet koronakrisen, nå begynner å åpne igjen (TV2 7. mai; Horecanytt; Finansavisen; P4; Dagbladet)

4. mai: Flytrafikken fortsetter å stupe: NHO spår katastrofe for reise- og turistnæringen. Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, forteller at stillstanden i den internasjonale flytrafikken vil ramme norsk reise- og turistnæring svært hardt (VG 4. mai)

3. mai: NHO Reiseliv tror på knallsommer for camping. – Vi har fått gode signaler på at de fleste i campingnæringen egentleg er veldig positive for den sommaren her, tross i at det er en del restriksjoner, sier Jarle Buseth, bransjesjef camping i NHO reiseliv (NRK Vestland 3. mai; Sunnhordaland; NRK P1; Folkebladet; VG)

April 2020

30. april: Debatten: Koronaferien. Kristin Krohn Devold deltok på NRK Debatten, der hun blant annet poengterte at NHO Reiseliv ønsker regler med fokus på avstand heller enn antall; at særskilte regler fra kommunene må bort; og at vi vil ha tydeligere signaler om åpning for fornøyelsesparker (NRK Debatten 30. april)

30. april: Dramatisk fall for hotellbransjen i nord.  I mars hadde overnattingsbedriftene i Nord-Norge 140.900 overnattinger, halvparten av tallet fra mars i fjor. Det melder NHO Reiseliv Nord-Norge i en pressemelding (Nordlys 30. april)

30. april: Bransjenorm skal gjøre camping tryggere. Bred dekning av NHO Reiselivs lansering av nye standarder for campingplasser (NTB i Adressa)

30. april: Ølkranene i Oslo åpnes 6. mai. – Dette er superviktig for bransjen, og det var på tide at vi fikk en dato for gjenåpning, sier styremedlem av NHO Reiseliv Gjøran Sæther i en pressemelding (Nettavisen 30. april; ABC Nyheter; Firda; Aftenposten)

29. april: Gradvis gjenåpning. Nå å gjelder det å få i gang hjulene. Det må selvfølgelig tas hensyn til smittevern, for eksempel ved å legge til rette for distanse mellom gjestene, sier Kristin Krohn Devold (NRK Innlandet 29. april; NRK TV)

23. april: – Små opplevast tryggare. Administrerande direktør, Kristin Krohn Devold, seier at situasjonen er desperat for mange hotell. Likevel kan det vere dei minste hotella som kjem best ut når nordmenn skal på tur (NRK Møre og Romsdal 23. april)

22. april: Koronapandemien rammer reiselivsbransjen. I en reportasje viser Dagsrevyen frem tall fra vår siste medlemsundersøkelse, der blant annet 7 av 10 sier at Kompensasjonsordningen vil hjelpe (NRK Dagsrevyen 22. april)

21. april: - Oslo kommune leker med arbeidsplasser. Flere enn nødvendig kan nå gå konkurs fordi Oslo kommune somler (P4; Finansavisen 21. april

18. april: Åpner for alkoholservering i Oslo.  Kristin Krohn Devold synes signalene er positive, men hadde ønsket seg en kortere tidshorisont, og sier at mai er skuffende sent (Dagbladet 18. april)

17. april: Bruk landet. – Nordmenn må forholde seg til smittevernreglene, men samtidig ta landet i bruk og se de fantastiske opplevelsene vi har her, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv (NRK Vestland 17. april)

14. april: Håper på norske ferieturister. I et intervju med TV2 Nyhetene sier Kristin Krohn Devold at nordmenn må være eventyrer i eget land i år, og på den måten bidra til å redde reiselivsarbeidsplassene i Norge (TV2 Nyhetene 14. april - Sumo)

14. april: Fullbookede sommerdager gir håp for hotellbransjen etter krisevår nesten uten gjester. Leder Kristin Krohn Devold beskriver seg som «moderat optimist» på vegne av reiselivet i Norge i sommer – selv om hun understreker at norske reisende ikke vil kunne veie opp helt for bortfallet av utenlandske turister (Dagens Næringsliv 14. april)

7. april: Kronikk: Ring din lokale reiselivsbedrift – men ikke med avbestilling. Hvis du har et ansvar i det offentlige rundt om i landet, bør du gjøre én ting nå: Ring dine lokale reiselivsbedrifter og spør dem hvordan du kan hjelpe, skriver administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold (Dagens Næringsliv 7. april)

6. april: – Det er fullstendig katastrofe. Næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv sier tapet for sesongbedriftene er alvorlig (NRK Vestland 6. april)

2. april: Fortsatt krise. Krisen, som vil få betydelige langsiktige effekter, er ikke løst med kompensasjonsordningen. Men kanskje litt av den umiddelbare konkursfaren ble lettet litt, sier Krohn Devold (Dagens Næringsliv 2. april)

2. april: Syv av ti reiselivsbedrifter er stengt. 68 prosent av reiselivsbedriftene i Norge har stengt dørene. Ytterligere 6 prosent vil stenge i løpet av kort tid, viser den ukentlige medlemsundersøkelsen til NHO Reiseliv (Bergens Tidende 2. april; Adressa; VG; NRK; Bladet Vesterålen; Sunnmøringen)     

2. april: NHO Reiseliv ber om at barer skal få selge unna drikkevarer.  Det har vi blant annet sett i Orkdal kommune, og det håper vi at flere kan få mulighet til (NRK Hordaland radio 2. april)

Mars 2020

31. mars: - Dette er et lite jordskjelv. – Nesten hundre prosent av bedriftene har permittert ansatte, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold (TV2.no 31. mars)

30. mars: To av tre reiselivsbedrifter på konkursens rand: Kristin Krohn Devold, sier hun er skremt over hvor raskt koronakrisen har utviklet seg.  Nesten 80 prosent av bedriftene har permittert mellom 76 og 100 prosent av de ansatte (Dagens Næringsliv 30. mars)

29. mars: Ber om lik hjelp som bedrifter som pålegges stenging. NHO Reiselivs næringspolitiske fagsjef Ole Michael Bjørndal mener mange bedrifter rammes like hardt som bedrifter som pålegges å stenge, og bør få like mye hjelp (VG 29. mars)

28. mars: Må holde stengt. Intervju med eierne og driverne av Aurdal Fjordcamping og Hytter om pålagt stenging fra kommunen. Han er fornøyd med hvordan NHO reiseliv har håndtert situasjonen så langt (Valdres 28. mars)

27. mars: De nye tiltakene vil være en helt avgjørende tiltak for de fleste medlemmer:  – Vi er svært glad for at regjeringen har innført prinsippet om kontantstøtte til dem som har fått store omsetningstap, sier Krohn Devold (E24 27. mars)

25. mars: Krohn Devold: – Reiselivet ligger nede med brukket rygg (no 25. mars – bak betalingsmur)

20. mars: Kjære kommunepolitikere; hjelp reiselivsbedriftene å komme seg gjennom denne krisen. I kronikker signert Kristin Krohn Devold og regionkontakter, oppfordres kommunene til å hjelpe reiselivet (Nordlys; Tidens krav; Sunnmørsposten)

19. mars Bråstopp i bilutleie. 1.500 til 2.000 biler leies vanligvis ut på en hverdag på norske flyplasser. I dag er etterspørselen tilnærmet lik null. For å unngå konkurser og nedleggelser ber bilutleiebransjen nå regjeringen gi et midlertidig fritak for tilbakeføring av merverdiavgift (Finansavisen 19. mars; Nordlys).

19. mars: Ber om støtte. Stortinget vedtok 20. mars at de nye permitteringsreglene skal gjelde f.o.m. samme dag.  NHO Reiseliv ber om kompenserende tiltak for bedrifter som varslet permitteringer, gjeldende fra 13. mars, og som allerede har betalt lang arbeidsgiverperiode (E24 19. mars)

17. mars: – Mye verre enn oljekrisen: Ni av ti hotellrom sto tomme i Stavanger-regionen lørdag. Allerede før myndighetene innførte tiltak mot smitte, rant avbestillingene inn, og etter dette ble det bare verre. Nå er det så godt som null etterspørsel og flere hotell stenger dørene, sier næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv (Stavanger Aftenblad 17. mars)

16. mars: - 125.000 arbeidstakere i fare. Med opp til 125.000 ansatte i fare for permitteringer er det viktigere enn noen gang at konkurser unngås, slår Kristin Krohn Devold fast (NTB; Sunnmørsposten; Romsdal Budstikke; NRK Møre og Romsdal 16. mars)

4. mars: Krohn Devold frykter konkurser og permitteringer (Dagbladet 4. mars)

2. mars: Frykt kan bli en verre fiende enn viruset: Adm. dir. i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, frykter konkursras i næringen som følge av koronaviruset. Hun til NRK at frykten kan bli en verre fiende enn selve sjukdommen. Intervjuet ble sendt i NRK Kveldsnytt 2. mars + Vestlandsrevyen, NRK Innlandet, og NRK P1 Dagsnytt.

Ta meg tilbake til toppen av siden

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Stort sprik i reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 4. oktober 2021

Spriket blant NHO Reiselivs medlemmer er stort når det gjelder hvor langt bedriftene har kommet i gjenåpningsprosessen.

Noen har virkelig fått fart på omsetningen etter at Norge åpnet for fullt, mens andre sliter fortsatt med likviditetsutfordring og mangler store deler av kundegrunnlaget sitt.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: