Foto:

Melder om gode bookingtall for sommeren

Nyhet, Tall og fakta

Publisert

Foto:

Mange reiselivsbedrifter forventer godt med besøk i sommer. I juli er det norske gjester som gjelder, men flere forventer at utenlandsbesøket vil ta seg opp mot slutten av sommeren.

Mange reiselivsbedrifter tror sommeren blir som i fjor, altså godt med besøk fra norske gjester, men det varierer. Flere av de kjente, ikoniske “perlehotellene” er fullbooket i fellesferien, mens mindre kjente hotell og typiske konferansehotell har ledig kapasitet.

De aller fleste forventer utenlandske turister i augst og september, mens noen forventer at turister fra Tyskland og Danmark spesielt kommer allerede i juli, altså turister fra de landene som blir "grønne" etter 5. Juli.  

Det viser en kartlegging NHO Reiseliv har gjennomført i slutten av juni blant en rekke destinasjonsselskaper rundt omkring i landet. Her presenteres noen av tilbakemeldingene:  

– For flere overnattingsbedrifter er forhåndsbookingene svært bra og til og med enda bedre enn i fjor, som ble definert som «tidenes sommer». Samtidig vet vi at nordmenn i større grad venter med å bestille til rett før de skal reise, så selv om det fortsatt er noe ledig kapasitet på nåværende tidspunkt er vi optimistiske for at det kommer til å bli fulle hus i Valdres denne sommeren også, sier Merete Hovi, reiselivssjef i Visit Valdres.  

– Glamping har tatt av  

– Så langt er det flere bookinger for sommeren 2021 enn 2020. I all hovedsak av nordmenn. Flere av campingplassene er stort sett fullbooket til i midten av august. Glamping har også tatt av og har bare enkelte dager ledig fram til i slutten av august. Rorbuer er også populært og har svært gode bookinger for juli og store deler av august. Flere overnattingssteder melder om en økning i bestillinger fra Tyskland, i hovedsak sent juli og august, forteller Kjetil Paulsen fra Visit Vesterålen. 

Ståle Brandshaug fra Visit Sognefjord sier at de mest kjente stedene og de som ligger mest sentralt er tilnærmet fullbooket (både hotell og hytter/camping), mens andre har fortsatt ledig kapasitet. Foto:

Forventer pågang fra tyske turister  

– De mest kjente og de som ligger mest sentralt er tilnærmet fullbooket (både hotell og hytter/camping), mens andre har fortsatt ledig kapasitet. Vi har fortsatt bookinger fra bl.a. Tyskland og Danmark liggende inne hos en del bedrifter, og regner med gjester i juli - september fra de landene som blir "grønne" etter 5. juli. I beste fall tror vi også på en del trafikk i oktober som "forsinket" sommertrafikk fra Europa, sier Ståle Brandshaug, reiselivssjef i Visit Sognefjord.  

Reiselivssjefen for North West (Molde og Kristiansund) har også tro på at særlig tyske turister vil besøke Norge etter 5. juli:

– Det er stort trykk på bestillinger fra nå av og utover til august, og det er spesielt mye rundt Åndalsnes med Romsdalseggen, Via Ferrata, Rampestreken og den nye Romsdalsgondolen. Vi forventer i stor grad nordmenn nå i sommer, men er spente på hva som skjer rundt 5.juli med endringer til flere grønne land i Europa. Det kan for eksempel se ut som Tyskland kan bli grønt, og da vil vi tro at mange vil merke stor pågang også derfra, sier Torunn Dyrkorn.  

Ikoniske hotell fullbooka i juli 

– De ikoniske hotellene som Juvet, Hotel 1904, Storfjord og Union Øye er alle fullbooka i juli. Det gjelder også en del andre særegne hotell i hele distriktet. Når det gjelder de hotellene som er mer i forretningskategorien, har mange bra med booking, men ikke fullt enda. Utenlandske gjester av betydning tror jeg først vi ser i august/september, men det blir nok ikke noe store mengder, sier Tom Anker Skrede, reiselivssjefen i destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

– Vi har en utfordrende og nokså uforutsigbar sommer fremfor oss. Men vi håper Oslo-folk og resten av Norge vil besøke byens hoteller og severdigheter, sier Sonja L. Birch-Olsen, kommunikasjonssjef i Visit Oslo. Foto:

Utfordrende og uforutsigbar sommer 

Det er store variasjoner når det gjelder bookinger for sommeren. I Oslo vil det mest sannsynlig være en del ledig kapasitet i sommer på grunn av mangelen på besøkende fra utlandet og store arrangementer som for eksempel Øya-festivalen, som enten er avlyst eller utsatt. 42 prosent av sommergjestene på hotellene i Oslo i 2019 var utenlandske (kilde: SSB). 

– Vi har en utfordrende og nokså uforutsigbar sommer fremfor oss. Men vi håper Oslo-folk og resten av Norge vil besøke byens hoteller og severdigheter. Vi ser en økt etterspørsel etter overnattinger i byen vår fra folk som bor i Norge, og ser frem til å ta imot reiselystne nordmenn på tur. Sånn sett er vi forsiktige optimister, sier Sonja L. Birch-Olsen, kommunikasjonssjef i Visit Oslo. 

Fortsatt mye ledig kapasitet på Svalbard  

På Svalbard er det mye ledig kapasitet, men daglig leder ved Visit Svalbard håper trafikken tar seg opp utover sommeren: 

– Vi regner med at det stort sett blir norske gjester denne sommeren, kanskje med noe innslag av utenlandske gjester fra august-september av. I et normalår har vi ca 50/50 fordeling norske vs utenlandske gjester ved overnattingsstedene. Her er det fortsatt mye ledig kapasitet, men det er fullt mulig å reise hit så lenge man har koronasertifikatet, eller man tester seg før innreise, sier Ronny Brunvoll, daglig leder ved Visit Svalbard.  

Foto:

Situasjonsanalyse

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 15. juli 2022

For det store flertallet av reiselivsbedriftene blir årets sommer svært bra med mange gjester – både fra Norge og utlandet, viser medlemsundersøkelsen for juli 2022. 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: