Reiselivet jubler over enklere bagasjeregler

Nyhet

Publisert

- At regjeringen innfører gjennomgående bagasjehåndtering ved Oslo Lufthavn er en viktig seier for NHO Reiseliv og for reiselivet i hele Norge, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Regjeringen har bestemt at det skal gjennomføres et prøveprosjekt med forenklet transfer gjennom ordningen «one stop security». Hvis en for eksempel reiser fra utlandet via Gardermoen og skal til Trondheim, innebærer ordningen at den reisende slipper å hente ut og sjekke inn bagasjen på ny ved Oslo Lufthavn. Passasjeren unngår dermed ny sikkerhetskontroll.

Forenklet transfer innføres ved Oslo Lufthavn i løpet av 2015 som et prøveprosjekt over tre år. Regjeringen vil mot slutten av prøvetiden vurdere om ordningen skal bli permanent, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

– Bedrer reiseopplevelsen og konkurransekraften

Gjennomgående bagasjehåndtering er en av sju forenklingssaker som NHO Reiseliv har bedt regjeringen prioritere.

– Dette er en viktig seier for NHO Reiseliv og for reiselivet i hele Norge. Gjennomgående bagasjehåndtering forbedrer reiseopplevelsen for turister som vil reise til andre byer i Norge via Oslo Lufthavn, og øker konkurransekraften til flyplassene og flyselskapene som opererer ut fra flyplassene. Dette er en forutsetning for vekst i flytrafikken til blant annet Nord-Norge, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Videreutvikler reiselivet i nord

Avdelingsleder Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge sier gjennomgående bagasjehåndtering har vært en av de viktigste næringspolitiske sakene for reiselivet i Nord-Norge de siste fem årene.

– Forenklet transfer på Gardermoen betyr aller mest for aktørene som er lengst unna markedene. For nordnorsk reiseliv, både kurs- og konferansemarkedet, forretningstrafikken og ferie- og fritidstrafikken, er dette fantastisk positivt. Det vil helt klart bidra til en videreutvikling av reiselivet i nord. I tillegg er det en stor og positiv nyhet for alle som bor i Nord-Norge og reiser ut av landet via Gardermoen, sier Solheim.

Tatt opp med Finanskomiteen

NHO Reiseliv Nord-Norge tok første gang opp bagasjehåndteringssaken med Finanskomiteen på Stortinget under et besøk i Tromsø i januar 2010.

– Vi har også diskutert saken med komiteen ved en senere anledning, og spilt den inn på andre næringspolitiske arenaer i Nord-Norge. Nå har den sittende regjeringen holdt det den lovet i valgkampen, og det er veldig bra, sier Solheim.

– Styrker luftfarten

NHO Luftfart, som gjennom mange år har arbeidet for å få på plass en forenkling av tollbehandlingen for gjennomgangsreisende på norske flyplasser, er også svært fornøyd med den nye ordningen.

– Dette er noe vi har jobbet for i lang tid. Det betyr veldig mye for norske flyselskaper, og det styrker norsk luftfartsnæring som helhet, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: