Norsk påske for det store flertallet av nordmenn

Nyhet, Tall og fakta

Publisert

Påske 2019 (2)

Gode snøforhold i Hemsedal. Foto: Destination Hemsedal

Norge er fortsatt den mest foretrukne destinasjonen for nordmenn på påskeferie, og Oppland troner øverst som drømmefylket.

På vegne av NHO Reiseliv har Kantar TNS spurt 1037 nordmenn over 18 år om deres påskeferieplaner. 55 prosent av befolkningen planlegger å dra på påskeferie i år, viser undersøkelsen. 

Av disse svarer hele 78 prosent at de skal feriere i Norge. 10 prosent skal til Sverige, 12 prosent til et annet land i Europa, og 3 prosent skal reise til et land utenfor Europa. (Det har vært mulig å svare både Norge og utlandet i undersøkelsen). 

 – For de aller fleste nordmenn er det fortsatt påske i hjemlandet som er den suverene vinner, selv med sen påske, og på tross av medieoppslag om at den norske fjellpåsken er avlyst. Vår undersøkelse viser tvert imot en liten oppgang for påskeferie i Norge, en større oppgang for turer til Sverige, og en liten nedgang for reiser til andre europeiske land og land utenfor Europa, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Av de som skal på påskeferie i hjemlandet, skal halvparten feriere på Østlandet. Oppland er fylket flest nordmenn ville feriert i om de fikk velge ett fylke å tilbringe påsken i, viser undersøkelsen. Hele 13 prosent av respondentene oppgir Oppland som sitt drømmefylke å besøke i påsken.

Se mer om hvilke fylker folk har lyst til å feriere i her: 

Dette skyldes særlig at mange fra Oslo, Akershus og Østfold kunne tenke seg å tilbringe påskeferien i Oppland, i tillegg til at de fleste som bor i Oppland, ønsker å feriere i eget fylke.

– Det er gledelig og vitner om at klassisk fjellpåske fortsatt er påskedrømmen, sier NHO Reiseliv-sjefen. 

6 av 10 norgesferierende på hytte 

Blant de som skal på påskeferie i Norge, er det folk i Nord-Norge, Oslo og Akershus og på det indre Østlandet som i størst grad planlegger påskeferie i egne regioner. 

I Nord-Norge og langs Sørlandskysten er det bare rett i overkant av en tredjedel av befolkningen som planlegger påskeferie med overnatting. Sørlandet er det eneste stedet hvor flertallet av de som reiser bort i påsken, reiser til andre regioner.  

Hytte-påske, enten på privat eller leid hytte, er fortsatt en klassiker. 6 av 10 norgesferierende nordmenn planlegger hytteferie i påsken. Undersøkelsen viser videre at det er flere som planlegger hyttepåske i Oslo og Akershus og på det indre Østlandet enn i de andre regionene. 

De yngre planlegger i større grad å bo hos venner og familie. Det kan indikere at studenter og barnefamilier oftere drar på besøk til familie og venner enn de litt eldre. 

Flere tar fri hele påskeuken 

I år er det nordmenn i aldersgruppen 45-49 år som i aller størst grad planlegger en eller annen form for påskeferie. Tidligere år har det ofte vært 30-44-åringene. Det er også flere under 60 år som planlegger å ta hele påskeuken fri i år sammenlignet med i fjor. En større andel under 30 og mellom 45-59 år planlegger dagstur i påsken. 

Påskeopplevelser både på fjellet og i lavlandet 

NHO Reiseliv-sjefen er opptatt av at også de som blir hjemme i påsken, skal ha et godt tilbud. 

 – At en av to nordmenn ikke drar på ferie, understreker også behovet for å ha et godt påsketilbud i byer og lokalsamfunn, med både dagsturer, ulike opplevelser, restaurantbesøk og kultur som viktige aktiviteter for lokalbefolkningen. Reiselivet finnes både på fjellet og i lavlandet, og gjestene vil bli godt mottatt til hyggelige opplevelser begge steder, sier Krohn Devold. 

 Se også:

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: