3 av 5 skal på julebord

Publisert

3 av 5 nordmenn skal på julebord i år, viser en fersk undersøkelse. Det er like mange som i fjor.

TNS Gallup har på oppdrag for NHO Reiseliv spurt 1118 nordmenn over 18 år om deres julebordplaner. 1 av 3 nordmenn (33 prosent) skal på ett julebord, mens 1 av 5 (19 prosent) sier de skal på to til tre julebord. 36 prosent har ikke planer om å dra på julebord i år. 

– Det er samme trenden som i fjor. Julebord er fortsatt en viktig førjulstradisjon for mange nordmenn, men vi får signaler om at flere velger en mer nøktern julebordfeiring enn tidligere.Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv

– Mitt inntrykk er at det har blitt mer kos og mindre fyll på julebord. Arbeidsgivere har begynt å vise mer tilbakeholdenhet ved blant annet å fjerne brennevin fra menyen. Mange kombinerer middag med en aktivitet eller et juleshow – som også bidrar til mindre fyll, fortsetter Krohn Devold.

De fleste velger å ha julebord «ute»

Det er fortsatt vanligst å ha julebord på et offentlig serveringssted. 3 av 5 velger å ha julebordet ute på byen. 27 prosent skal ha julebord hjemme og 18 prosent skal ha julebordet på arbeidsplassen.

Videre viser undersøkelsen at det er desember som er den store julebordmåneden. 65 prosent skal på julebord i desember, mens 35 prosent velger å ha julebord i november. Fem prosent legger julebordet til januar.

– Det er fortsatt mange som går ut for å spise, men mitt inntrykk er at det er flere som har byttet ut den tradisjonelle julebordsmiddagen med en enklere lunsj. Folk flest kan forsvare å bruke et par timer på en lunsj med gode kolleger, men i en travel tid kan det være vanskelig å sette av en hel kveld, sier Krohn Devold.

– Jakter de unike opplevelsene

Beate Holm Töpfer, daglig leder ved Lillesand Hotell Norge, forventer en enda bedre julebordsesong enn i fjor, men bekrefter at julebordene har endret seg:

– Det er flere mindre selskaper nå enn før, og julelunsjer har blitt mer populært. Jeg opplever også at det er mindre fyll enn tidligere. Gjestene har mer fokus på god mat, og jakter på de unike opplevelsene, sier Beate Holm Töpfer.

Ansvarlig skjenking i julebordstiden

NHO Reiseliv oppfordrer hele reiselivsnæringen til ansvarlig skjenking og økt legitimasjonskontroll i julebordstiden.

–  Det er viktig å være ekstra påpasselig med ansvarlig skjenking og legitimasjonskontroll i julebordsesongen. Mange bedrifter har gode rutiner, og setter inn ekstra ressurser for å forebygge fyll, vold og krekende oppførsel. Det bidrar til en bedre og tryggere julebordfeiring for alle, avslutter Krohn Devold.


Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: