Knalltall i august ga ny rekordsommer for reiselivet

Publisert

Aldri før har det vært så mange sommerovernattinger som sist sommer. Her ses Nidelven og Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim. Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff.

Reiselivet slo augustrekorden fra i fjor og satte samtidig ny sommerrekord for fjerde år på rad.

I august 2017 var det 2,9 millioner overnattinger ved norske hoteller. Det var fire prosent flere enn augustrekorden fra 2016, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Tallet på norske hotellovernattinger gikk opp fem prosent, mens utenlandske overnattinger økte med en prosent i august.

I alt var det 8 490 101 overnattinger ved hotellene denne sommeren. Det er to prosent flere enn rekordsommeren 2016.

Rekord ble det også for overnattingsbedriftene samlet sett, altså hotellene, campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene slått sammen.

Vekstvinnerne i sommer

Oslo, Hordaland og Oppland hadde «som vanlig» flest overnattinger i sommer, men det var andre fylker som hadde størst vekst.

1)      Sogn og Fjordane: + 73 451

2)     Hordaland: + 56 240

3)     Akershus: + 53 985

4)     Nordland: + 48 599

5)      Finnmark: + 43 911

14 930 679 overnattinger er endelig fasit etter sommeren, en økning på en halv prosent fra rekordsommeren 2016.

– Knalltallene for august har gitt ny sommerrekord for fjerde år på rad, og det gleder vi oss stort over. Samtidig vet vi at SSB ikke får inn korrekte og høye nok tall for overnattinger i hytter og leiligheter, verken fra Airbnb eller andre kilder. De reelle overnattingstallene er derfor høyere enn SSB får målt, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Det er viktig at Airbnb og andre utleieaktører får statistikkplikt slik at reiseliv kan måles og planlegges lokalt. Norske myndigheter må blant annet sørge for at fergeruter kan tilpasses en lengre sommersesong. For Norge som helhet er det viktig å selge alle måneder og bredde ut markedsføring og tilbud, sier Krohn Devold.

Sammenlignet med august 2016 gikk losjiomsetningen ved hotellene opp med fem prosent. Gjennomsnittsprisen per rom var 945 kroner i august i år, noe som er tre prosent høyere enn i august 2016, opplyser SSB.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: