Flere nordmenn på vinterreise i eget land

Publisert

Skikjøring i Narvikfjellet. Foto: Fredrik Schenholm - Visitnorway.com.

Nesten annenhver nordmann har tenkt seg på ferietur denne vinteren. Flere enn i fjor skal reise innenlands.

45 prosent av oss planlegger en ferie- eller fritidsreise i perioden frem mot påske. Det viser en undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført på oppdrag for NHO Reiseliv blant 1093 nordmenn over 18 år. I fjor vinter svarte 48 prosent at de hadde reiseplaner.

Av de som har tenkt seg på reise denne vinteren, svarer 51 prosent at de skal være i Norge. Det er en økning på tre prosentpoeng fra vinteren i fjor. 

Norsk vinter stadig mer pop

Ferieovernattinger i Norge vinters tid er på vei opp. Fra november 2016 til april 2017 ble det registrert 3,9 millioner ferie- og fritidsrelaterte overnattinger ved norske hoteller. Det er en økning på sju prosent fra samme periode i 2015/2016.

– Vinter-reiselivet har helt klart størst vekstpotensial i Norge. De færreste landene har vinter og skimuligheter som oss. Selv i Alpene er det ikke alltid bra forhold. Snøkanoner sikrer at norske skidestinasjoner blir snøsikre og kan konkurrere om de europeiske skituristene, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

11 prosent planlegger å reise i løpet av årets vinterferie. De øvrige med reiseplaner har krysset av for en eller flere helgeturer, eller reiser på en uke eller mer utenom vinterferieuken.

Snøsikkert

– I år har vi endelig fått den vinteren vi har ønsket oss lenge med masse snø og fantastiske skiforhold. Det lover godt for årets vinterferie. Jeg er derfor ikke overrasket over at mange nordmenn planlegger å ta vinterferie i år, og at mange velger snøsikre Norge fremfor utlandet, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

De ivrigste norgesfarerne finner vi i aldersgruppen 30-44 år, mens utlandet er mer populært blant nordmenn over 60 år.

Hytteliv, friluftsaktiviteter og besøk hos venner og familie står sentralt blant nordmenn på vinterreise i eget land. Hele 55 prosent av de som skal reise i Norge i vinter, skal bo på hytte.

Dansker, svensker, engelskmenn og nordmenn 

Flere av NHO Reiselivs medlemsbedrifter melder om en økning i belegg sammenlignet med fjorårets vinterferie. Gode snøforhold gjør at mange vinterdestinasjoner tiltrekker seg stadig flere gjester, både norske og internasjonale. En av dem er Trysil.

– De to store resorthotellene våre har en økning fra i fjor på 15 prosent i antall bookede gjestedøgn for vinterferieukene 7, 8 og 9. I uke 7 er det helt klart overvekt med dansker og engelskmenn her. I uke 8 kommer Ola Nordmann, og så overtar svenskene i uke 9, forteller daglig leder Gudrun Sanaker Lohne i Destinasjon Trysil.

Tilrettelagt for familier

– Det er gøy å se at vi vokser i flere internasjonale markeder. Blant annet kommer det 30 prosent flere engelskmenn til Trysil i vinterferien i år, sammenlignet med fjoråret. Snøsikkerheten og tilrettelegging for familier er hovedgrunnene til at internasjonale gjester velger Trysil fremfor andre europeiske skisteder, sier Lohne.

Myrkdalen Hotell på Voss venter også mange besøkende fra Storbritannia i vinterferien.

– Det hele begynner i uke 7 med vinterferie i Storbritannia og Danmark. Da forventer vi et belegg på 90 prosent. Uke 8 er det hjemkommunen vår, Voss, som har vinterferie. Da er belegget på til litt over 60 prosent. Når det er sagt, forventer vi en betydelig andel skigjester som er på dagstur med dertil positiv effekt for skianlegget og hotellets serveringssteder. I uke 9 er det vinterferie i Bergen, hovedmarkedet vårt, og da går belegget opp igjen til over 90 prosent, forteller hotelldirektør Knut Kettermann.

Doblet omsetning i Narvikfjellet

Forventningene til vinterferien er høye også i Narvikfjellet.

Siden 2015 har omsetningen i alpinanlegget økt med 100 prosent. Bare siden i fjor har omsetningen gått opp med 30 prosent.

– Dette gjør at vi gleder oss til vinterferien, som sammen med påske er årets høydepunkter når det gjelder skiproduktene våre, sier daglig leder Ragnar Norum.

Han forteller at de største brukerne av Narvikfjellet er byens befolkning. Mer enn 2000 personer har årskort i Narvikfjellet. Veksten kommer likevel fra familier som bor i regionen rundt Narvik, både i Nordland og Troms, opplyser Norum.

Gondol og nordlys

– Vi har også en betydelig vekst fra utenlandske gjester, spesielt fra Finland, Sverige og Asia. Fra det asiatiske markedet er det vårt populære nordlysprodukt med gondolheis opp til Fjellheisrestauranten 656 meter over havet i tidlige nattetimer som dominerer, sier Norum.

Narvikfjellet åpnet 25 november og har ambisjoner om å holde åpent til midten av mai. I fjor stengte anlegget for ski 5. juni og gikk rett inn i sommersesong med gondolheis.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: