Sterk overnattingsvekst i juni

Nyhet

Publisert

Illustrasjonsfoto: Bryggen i Bergen.

Ferske tall fra SSB viser at det har vært en sterk vekst i norske overnattinger i juni, sammenlignet med juni i fjor.

Ifølge SSB var det om lag 2,8 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i juni i år. Det er en økning på 18 prosent sammenlignet med juni i fjor.  

NHO Reiseliv-direktøren peker på flere mulige grunner til at juni-tallene er bedre i år enn i fjor:  

– Etter halvannet år med korona, hjemmekontor og svært strenge restriksjoner er det mange som higer etter å reise, være sosiale og oppleve noen nytt. Vi fikk flere lettelser i restriksjoner før sommeren, og en stor andel av den voksne befolkningen hadde fått sin første dose. Det har nok ført til at mange startet ferien tidlig, og at flere, kanskje særlig eldre, har følt seg tryggere og mer komfortable med å reise enn det de var i fjor da vi ikke hadde kommet i gang med vaksineringen, sier Kristin Krohn Devold.  

Kombinerer ferie og hjemmekontor 

Hun tror også trenden med hjemmekontor kan være en forklaring:  

– Det at mange har hatt hjemmekontor kan ha ført til at flere kombinerer jobb og ferie. I juni hadde vi strålende sommervær så jeg vil tro mange har tatt seg litt ferie tidligere på sommeren i kombinasjon med hjemmekontor. Vi vet også at flere bedrifter har kommet i gang avdelingsmøter og sommersamlinger på hotell før ferien, så det har vært litt aktivitet i bedriftsmarkedet i juni, sier Krohn Devold. 

– Videre er det nok mange unge som starter ferien litt tidligere, da de er ferdig med studier tidlig i juni. Det er i det hele tatt svært gledelig å se at så mange nordmenn velger Norge i år. Jeg tror mange fikk øynene opp for Norgesferie i fjor og at det har gitt mersmak, fortsetter Krohn Devold.  

Få utenlandske gjester i juni 

Juni var i år fortsatt preget av få utenlandske overnattinger. Hvis en sammenligner juni 2021 med rekordåret juni 2019, har det vært en nedgang i antall overnattinger på 35 prosent. Utenlandske overnattinger falt med hele 91 prosent, mens norske overnattinger falt med 3,4 prosent sammenlignet med 2019.  

– Mange reiselivsbedrifter er nå er på bedringens vei etter et langt kriseår og bransjen ser positivt på den kommende tiden. Men en betydelig andel av bedriftene føler enda konsekvensene av pandemien. De er avhengige av at utenlandske gjester kommer de neste månedene, og at kurs- og konferansemarkedet kommer i gang igjen etter ferien, avslutter Kristin Krohn Devold. 

100 000 flere overnattinger på camping  

For andre gang siden SSB startet med å registrere overnattinger på campingplasser i 1968, var det flere enn en million norske overnattinger på campingplasser i juni. I år var det over 100 000 flere overnattinger på camping i juni sammenlignet med i fjor. 

Martin I. Dalen / Visit Trysil

På bedringens vei, men fortsatt svært tøft i deler av reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 9. september 2021

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for september bekrefter at utsettelsen av videre gjenåpning, fraværet av utenlandske gjester og strenge smitteverntiltak sinker gjenåpningen av næringen. Deler av reiselivet påvirkes fortsatt negativt av korona. Samtidig bekrefter undersøkelsen at reiselivet er en omstillingsvillig, klimabevisst og inkluderende næring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: