– Plass til flere turister

Nyhet, Destinasjon

Publisert

– Vi har 428 kommuner i Norge, og jeg er sikker på at i hvert fall 400 av dem ønsker seg flere turister, sier NHO Reiseliv-sjefen. Foto: Håkon Eltvik.

Rekordsommeren for norsk reiseliv har ført til slitasje på enkelte turmål. – Et ikke-problem de fleste steder i Norge. Vi har plass til langt flere turister, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Norsk reiseliv har i sommer slått alle rekorder. Hotellene hadde sin beste juli noensinne, og utenlandske hotellovernattinger økte med hele 14 prosent fra juli i fjor.

Trafikken til kjente turmål har økt voldsomt. Bare til Trolltunga i Odda er det ventet 70.000 turister i år, mot bare 1000 for fem år siden. Overbelastning av turstier er trukket frem som en utfordring noen steder, blant annet rundt enkelte turmål i Lofoten.

Torsdag gjestet NHO Reiseliv-direktøren Kristin Krohn Devold God Morgen Norge for å diskutere utfordringene knyttet til overbelastning av enkelte turområder.

Skaper arbeidsplasser

Krohn Devold understreker at turistveksten først og fremst er enormt positiv for landet.

– Først og fremst må vi være glad for at norsk reiselivsnæring skaper arbeidsplasser og skatteinntekter i en situasjon der mange andre bransjer sier opp folk.

– Så er det et lite fåtall kommuner som har opplevd overbelastning på enkelte stier eller attraksjoner. De aller fleste steder i Norge er ikke dette et problem i det hele tatt. Vi har 428 kommuner i Norge, og jeg er sikker på at i hvert fall 400 av dem ønsker seg flere turister. Norge har plass til langt flere turister, sier Krohn Devold.
 

– Spre trafikken

Hun mener løsningen er å markedsføre flere områder i Norge, ikke bare de mest kjente turdestinasjonene. Hun vil også ha økt markedsføring av andre årstider enn sommeren.

– Når Preikestolen, Trolltunga og Reine har blitt ikoner, så er det fordi vi bruker de tre samme bildene hele tiden. Sannheten er at det kryr av flotte plasser. Vi må også vise frem steder hvor det ikke er fullt, og på årstider der vi har mye ledig. Nordlyssatsingen i nord viser at man raskt kan oppleve nye sesonger som mer attraktive, bare de blir solgt og vist frem, sier hun.

Norge har plass til flere turister. Vi må bli flinkere til å selge hele Norge - ikke bare Trolltunga, Preikestolen og Reine #SelgNorge

– Infrastruktur en offentlig oppgave

Hun advarer sterkt mot turistskatt, som enkelte ordførere og reiselivsaktører har tatt til orde for.

– Vi må ikke finne på å gjøre Norge dyrere for besøkende. Da øker sjansen for at turister velger å besøke andre nordiske land.

Krohn Devold slår fast at reiselivet allerede betaler for 4G, veier og infrastruktur gjennom dagens skatt.

– At kommunene sikrer infrastruktur tilbake, er en primæroppgave. Vi mener derfor at tilrettelegging og vedlikehold av natur- og turistattraksjoner bør dekkes av ordinære statlige og kommunale budsjetter, og ikke gjennom lokale særskatter for reiselivsnæringen, sier hun.

Krohn Devold påpeker at landene som lykkes best med reiselivsutvikling, er land der myndighetene anerkjenner reiseliv som en av hovedpilarene i den økonomiske utviklingen.

– Der har de en helhetlig økonomisk tilnærming til at reiseliv må integreres fullt ut i nasjonale investeringer og budsjetter. Det er slik også norske politikere må se på reiselivet, sier reiselivsdirektøren.

Støtter «Nasjonale turiststier»

For å møte utfordringene med manglende infrastruktur ved kjente turdestinasjoner foreslo daglig leder Trygve Sunde Kolderup i turoperatøren Hvitserk i august å opprette «Nasjonale turiststier» over samme lest som Nasjonale turistveger. NHO Reiseliv støtter forslaget, og tar til orde for samme finansiering som for Nasjonale turistveger. 

– «Nasjonale turiststier» er et kjempeforslag. Vi bør plukke ut de 10-20 turområdene som virkelig har blitt overbelastet, og så bør det være en myndighetsoppgave å utbedre infrastrukturen med veimidler. Dette kan for eksempel være veien opp til Preikestolen, Trolltunga, Besseggen eller Reinebringa. Her bør det være mulig å spille inn ulike forslag.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: