Airbnb får rapporteringsplikt i Danmark

Nyhet, Overnatting, Politikk

Publisert

Hotellrom

Airbnb får rapporteringsplikt i Danmark. Illustrasjonsfoto.

Fra 1. juli blir Airbnb selv ansvarlig for å melde fra til skattemyndighetene om inntektene til danske utleiere. Regjeringen i Norge har foreslått samme regelverk fra 1. januar 2020.

Dette skal gjøre det enklere for utleier, men også sikre at de betaler riktig skatt, skriver dr.dk.  

NHO Reiseliv har lenge tatt til orde for at regjeringen må levere på dette også i Norge.

– Vi har understreket at aktører som Airbnb bidrar til et positivt mangfold i overnattingstilbudet til turistene, men vi har i flere år poengtert at det er viktig at inntektene skattlegges slik de skal i henhold til skattereglene, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Når Danmark nå innfører rapporteringsplikt, forventer vi at Stortinget vedtar rapporteringsplikt i Norge fra 1. januar 2020, slik regjeringen har foreslått. Airbnb er snart halvparten så store som hotellene i Norge. Det er klart at en så stor aktør må bidra skattemessig, sier Krohn Devold.  

Danmark først ute med automatisk rapportering

Danmark er det første landet hvor det er inngått avtale om automatisk rapportering med en delingsøkonomiaktør.  

Etter 1. juli sender Airbnb automatisk opplysningene videre til skattemyndighetene i landet. Danske Airbnb-utleiere er ikke lenger ansvarlige for innrapportering av inntekt på utleie.  

Med den nye avtalen kan danske utleiere leie ut boligen sin på Airbnb inntil 70 dager i året. Benytter man seg av en annen utleietjeneste som ikke har avtale om innrapportering til skattemyndighetene, reduseres det til 30 dager i året. I tillegg har kommunene mulighet til å utvide utleien til inntil 100 dager i året dersom politikerne i den enkelte kommune sier ja til det. 

Ønsker nøytralt regelverk

Krohn Devold anbefaler at man gjør det på en litt annen måte i Norge.

– Vår anbefaling er at man har samme regelverk uavhengig av formidlingsplattform i Norge. Like konkurransevilkår er et gode, og regelverket bør utformes mest mulig nøytralt. Det er viktig at innføringen av disse nye kravene blir innrettet på en slik måte at formidlingsselskapene må etterleve dem, skal de operere i Norge, avslutter Krohn Devold.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: