Havfiske skaper aktivitet og arbeidsplasser

Publisert

En ny kartlegging av den økonomiske betydningen av havfisketurisme viser at denne type turistfiske skaper aktivitet og store ringvirkninger i små kystsamfunn.

Kartleggingen som er gjennomført av Menon Economics på oppdrag fra NHO Reiseliv viser at 1550 årsverk var knyttet til havfisketurisme i 2019. Det estimeres at ringvirkningene fra næringen gir en verdiskapning på mer enn 1,4 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å laste ned rapporten "Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge".

Bidrar til aktivitet ytterst i havgapet

I Trøndelag er 230 årsverk knyttet til denne type turistfiske, og ringvirkningene gir en verdiskaping på 230 millioner i året. En av aktørene her er Angelamfi på Hitra.

– Hitra byr på flott og variert natur, og hos oss er det muligheter for toppturer, sykkelturer, fisketur i ferskvann, se og oppleve ørn, hjort og rådyr på nært hold. Vi har en av Norges aller flotteste kystområder og dykkere fra hele Europa kommer for å oppleve det rike artsmangfoldet og det rene vannet hvor det finnes både kamskjell, blåskjell, hjerteskjell, krabber og en utrolig flott fauna, Sigrid Helene Hanssen som driver Angelamfi på Hitra.

Bedriften gir store ringvirkninger i lokalsamfunnet.

– Vi sysselsetter ti til tolv ansatte gjennom sesongen i sommerhalvåret. Vi har en båtpark med 70 ulike båter som krever årlig vedlikehold og oppgradering, og det samme gjelder våre 41 rorbuer og leiligheter. Både vi og våre gjester handler lokalt, og vi benytter oss alltid av våre unike lokale leverandører som tilbyr både kortreist mat, opplevelser og andre viktige tjenester. Vi driver aktiv markedsføring og bidrar på den måten til aktivitet og økt verdiskapning ytterst i havgapet i kommunen vår, sier Hanssen.

Hele fisken skal benyttes

Havfisketurismen har de siste årene fått flere nye reguleringer. Det gjelder både registrering av bedrifter og ulike typer fangstrapportering. I tillegg er det blitt slik at skal en utenlandsk borger ta med seg fisk ut av landet, må den være fisket på en registrert bedrift. Man har også redusert mengden fisk man kan ta med seg ut av landet fra 20 til 18 kg. Dette er reguleringer som NHO Reiseliv og våre medlemmer langt på vei har ønsket velkommen.

Havfisketurisme er en opplevelsesnæring, ikke en matauknæring. Det er ikke mengden fisk som høstes som er avgjørende for opplevelsen til fisketuristene, men totalopplevelsen av å fiske, være i aktivitet, spise fersk fisk og nyte den norske naturen. Hos Angelamfi får alle gjestene en gjennomgang av hvordan fiske skal gjennomføres på en bærekraftig måte.

– Alt fiske registreres gjennom ett eget system som er tilgjengelig på ti ulike språk, og systemet rapporterer direkte til Fiskeridirektoratet, både den fisken som beholdes og den som slippes ut. Vårt bærekraftfokus er at «hele fisken» som tas opp skal benyttes og vi gjør avtaler om at fiskeavfall fra våre destinasjoner kan for eksempel brukes som agn for fiske etter krabbe, sier Hanssen i Angelamfi Hitra.

Stort vekstpotensial

Havfiskebransjen ble hardt rammet av pandemien. Angelamfi Hitra er ikke et unntak og har etter to år med pandemi en svært krevende økonomi og manglende likviditet. Men pilene peker oppover, og Angelamfi kan nå glede seg over et bookingnivå på nivå med 2019.
NHO Reiseliv-direktøren mener bransjen har et stort vekstpotensial.

– Denne bransjen kommer til å reise seg igjen, og har et stort vekstpotensial med sitt unike reiselivsprodukt. Denne type opplevelser kommer til å bli mer og mer populært og det er positivt, for flere besøkende betyr flere arbeidsplasser til by og bygd, og flere gode aktiviteter og tilbud til de som bor der, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Les hele Menon-rapporten her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En smilende kvinne med NHO REISELIVs logoen på jakka si. Foto.

Siste nytt

  1. Matbransjen samlet i Sandefjord

    Landskonferansen for Restaurant- og matfag (LKRM) ble avholdt på Scandic Park Sandefjord 13. - 14. mai. Årets hovedtemaer var effektiv rekruttering, fullføring og livslang læring.

  2. Minstelønnssatser fra 1. april 2024

    Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv har vedtatt meklingsforslagene. Dette innebærer at de tariffbundne bedriftene nå kan iverksette årets lønnsreguleringer. Logg inn og last ned satser og viktig informasjon her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: