- Kan bli 100 000 permitteringer i reiselivet

Nyhet, Politikk

Publisert

#205

Administrerende direktør i NHO Reiseliv møtte statsminister Erna Solberg 15. mars for å gi innspill til nye tiltak for å hjelpe reiselivet gjennom korona-krisen.

Reiselivet trenger umiddelbar likviditetsstøtte fra staten for å sikre at vi bevarer arbeidsplasser over hele landet, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Administrerende direktør i NHO Reiseliv møtte søndag 15. mars med statsminister Erna Solberg for å diskutere tiltak som kan motvirke krisen i norsk reiseliv som følge av koronautbruddet. Krohn Devolds klare beskjed til regjeringen er at reiselivsbedriftene trenger umiddelbar likviditetsstøtte: 

Uten likviditetsstøtte fra staten vil vi få en konkursbølge i norsk reiseliv. Regjeringen må handle raskt, hvis ikke vil vi stå her om et år uten at de ansatte har en jobb å gå tilbake til, sier Krohn Devold. 

NHO Reiseliv påpeker at flere tiltak må inn for å unngå at et høyt antall ansatte mister jobbene sine. Kommune og stat må utsette skatter og avgifter, bankene må gi avdragsfrie og rentefrie lån, og huseiere må gi henstand på husleie. Alle disse tiltakene kan hjelpe på at bedriftene ikke går tom for likviditet. 

Ekstrem situasjon 

I en undersøkelse utført torsdag 12. mars og fredag 13. mars blant NHOs 16 500 medlemsbedrifter (4672 svar), svarte over halvparten av reiselivsbedriftene at de allerede hadde gjennomført permitteringer.  Krohn Devold påpeker at disse tallene allerede er utdaterte. Flere har nå permittert alle.   

Hoteller, opplevelsesbedrifter, restauranter og leiebilselskaper som ikke har kunder må stenge, og da må de naturligvis også permittere alle ansatte. Situasjonen har forverret seg kraftig time for time, det er helt nattsvart for reiselivet nå, sier Krohn Devold.  

Allerede på fredag sa hele 98% av reiselivsbedriftene at de har opplevd lavere etterspørsel eller kanselleringer som følge av koronaviruset. Mange av disse vil stenge i løpet av neste uke. 

Nå er det opp til myndighetene om disse bedriftene skal klare å åpne igjen eller gå dukken. Signalene statsministeren har gitt tyder på at hun har skjønt alvoret, så nå må det komme effektfulle tiltak, avslutter Krohn Devold.  

Ta kontakt med kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad på +47 934 39 842 for spørsmål vedrørende denne pressemeldingen.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: