Ytterligere restriksjoner som berører reiselivet

Nyhet, Politikk

Publisert

#205

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold på et medlemsmøte i NHO 29. oktober 2020. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO.

– Kompensasjonsgraden må heves til 80 prosent som i vår, utbetalingstaket for hver bedrift må økes til 80 millioner kroner, og momsen må holdes nede på 6 prosent. I den situasjonen vi står i nå er alt annet uforsvarlig, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Statsminister Erna Solberg har redegjort for nye, drastiske tiltak for å få kontroll på koronasmitten i Norge. Blant de nye tiltakene vil disse spesielt berøre reiselivet.

  • Nasjonal regel om maks 10 deltakere på kurs/ konferanse/ seminar, kulturarrangementer, konserter, utstillinger, religiøse samlinger og seremonier (med unntak av begravelse) og idrettsarrangementer. Hvis det er fastmonterte seter, så kan det være opptil 200 personer. Hvis arrangementet er utendørs, så er grensen 200 personer. Fastmonterte seter utendørs er 600 personer.

  • Nasjonal regle om maks 50 dektakere på innendørs begravelser og bisettelser, men ikke minnestund.

  • Nasjonal regle om maks 5 deltakere på alle typer private sammenkomster uavhengig av hvor de arrangeres. Dette gjelder blant annet sammenkomster for familie/ venner, sosiale sammenkomster i jobb- og skolesammenheng, tilstelning etter seremonier, herunder minnestund.

  • Nasjonal regel om skjenkestopp kl. 2400. Nasjonal regel om å ikke slippe inn nye gjester etter kl. 2200. Tiltaket trer i kraft kl. 2400 natt til lørdag 7. november. 

  • Nasjonalt råd om å ha sosial aktivitet bare med de man bor sammen med, unntatt på jobb. Unngå kollektivtransport i storbyer (se lokale regler).   

  • Nasjonalt råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre, er unntatt.
 NB: Se NHO Reiselivs oppdaterte veiledere for smittevern for mer informasjon.

Vil ramme reiselivet hardt

Reiselivsdirektøren sier at nye retningslinjer for samlinger og anbefalinger om mindre sosial aktivitet vil ramme alt av restaurant og uteliv, og hele hotellnæringen:

– De nye tiltakene fra regjeringen setter reiselivet tilbake til samme situasjon som i mars. Belegget i hotellbransjen, spesielt i storbyer som Oslo, har vært nede på 25 prosent av normalen, og restaurant og utelivsbransjen opplever et ras av avbestillinger. Den situasjonen vil nå bli enda mer dramatisk, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv krever også at arbeidsgiver må kun ha lønnsplikt (full lønn) i to arbeidsdager av permitteringstiden, slik det var i perioden 19.3 - 1.9.2020. Nå er det ti dager.

NHO Reiseliv har i dag sendt et brev til Næringsminister Iselin Nybø med NHO Reiselivs krav til den nye kompensasjonsordningen og andre tiltak som kan hjelpe reiselivsnæringen. 

Tap på 46 milliarder kroner før de nye restriksjonene  

En oppdatert analyse gjennomført av NHO på oppdrag for NHO Reiseliv viser at samlet turistkonsum falt med 30 prosent i perioden januar – september 2020, sammenlignet med samme periode i fjor – en nedgang på 46 milliarder kroner fra 152 til 106 milliarder kroner. Det er fraværet av utenlandske turister som står for den største nedgangen i turismekonsumet med en nedgang på 68 prosent som utgjør 34 milliarder kroner.

– Utenlandsmarkedet er borte, og med de nye nasjonale restriksjonene er det nær kroken på døra for mange, særlig innen restaurant og uteliv. Nye tiltak som påbud om munnbind på serveringssteder og oppfordringen om å minimere antallet en har sosial omgang får dramatiske konsekvenser for de som lever av at folk samles, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Les mer her om analysen og metoden som er brukt her

Bransjeråd for smittevern: plakater og veiledere

Bransjespesifikke veiledere for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet.

  • Trygg camping
  • Trygg servering
  • Trygg overnatting 
  • Trygge opplevelser

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: