NHO Reiseliv

Innhold

Ytterligere restriksjoner som berører reiselivet

Nyhet, Politikk

Publisert

#205

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold på et medlemsmøte i NHO 29. oktober 2020. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen/NHO

– Kompensasjonsgraden må heves til 80 prosent som i vår, utbetalingstaket for hver bedrift må økes til 80 millioner kroner, og momsen må holdes nede på 6 prosent. I den situasjonen vi står i nå er alt annet uforsvarlig, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Statsminister Erna Solberg redegjorde 5. november for nye, drastiske tiltak for å få kontroll på koronasmitten i Norge. Blant de nye tiltakene vil disse spesielt berøre reiselivet (skjenkestoppen trer i kraft natt til lørdag 7. november. Resten natt til mandag 9. november). Dette er en foreløpig tolkning i påvente av forskriftsendringer. 

  • Nasjonal regel om maks 50 deltagere på konferanser hvor ikke alle sitter i fastmonterte seter. Det er fortsatt lov med 200 personer hvis de har fastmonterte seter (eksempelvis teater) med minst ett sete mellom seg på samme seterad. 
  • Nasjonal regel om antallsbegrensning på maks 20 deltagere på private arrangementer innendørs, på offentlig sted som på restauranter eller i leide lokaler. Eksempelvis seremonier, begravelser, vennesamlinger, bryllup, eller idrettsarrangementer. 
  • Nasjonal regel om skjenkestopp kl. 2400. Nasjonal regel om å ikke slippe inn nye gjester etter kl. 2200. Tiltaket trer i kraft kl. 2400 natt til lørdag 7. november. 
  • Nasjonalt råd om å ha sosial aktivitet bare med de man bor sammen med, unntatt på jobb. Unngå kollektivtransport i storbyer (se lokale regler).   
  • Nasjonalt råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre, er unntatt.

Viktige presiseringer

Når er det lov å være 50 deltakere på et arrangement?  

Det er fortsatt tillatt med 50 deltakere på konferanser. Det vil si at det fortsatt er lov med en lunsj eller middag på en konferanse - så lenge det ikke serveres alkohol og gjestene har faste sitteplasser. Det er altså alkoholserveringen som avgjør om det kan være 50 eller 20 deltakere. På en middag etter en konferanse der det servers alkohol er det kun lov med 20 deltakere.  

Det er viktig å understreke at når det gjelder konserter, forestillinger etc, altså arrangementer som defineres som kulturarrangementer, er det fortsatt lov med 50 personer - også når det serveres alkohol. Det er også lov å være opptil 50 deltakere på typiske påmeldingsarrangementer, som for eksempel julebuffet eller forestilling med middag, hvor privatpersoner og andre kan kjøpe billett til et arrangement som er arrangert av en arrangør, som for eksempel et hotell eller en restaurant - også når det serveres alkohol. 

Når er det lov å være kun 20 deltakere på et arrangement?  

Når arrangementet defineres som en privat sammenkomst er det kun lov med 20 deltakere. En firmafest eller et julebord i regi av jobben defineres som en privat sammenkomst og får dermed en begrensning på 20 deltakere. Dette skiller seg fra en ren faglig konferanse der man kan være 50 deltakere (uten alkoholservering).  

En middag etter en konferanse eller et jobbseminar begrenses til 20 deltakere dersom det serveres alkohol, da dette blir definert som en privat sammenkomst. Hvis det ikke serveres alkohol på konferansen er antallet 50 deltakere. Det er altså alkoholservering som er avgjørende for om et arrangement defineres som privat sammenkomst eller ikke. 

Dersom det ikke er et arrangement:  

Det er fortsatt ingen begrensninger på hvor mange gjester en restaurant kan ta imot hvis det ikke er forbundet med et arrangement – så lenge en kan overholde smittevernreglene. Grunnen til dette er at de ulike gruppene av gjester som besøker restauranten ikke har en relasjon til hverandre, og dermed blir risikoen for nærkontakt og spredning av smitte mindre. Dette betyr for eksempel at bedriftens julebord med inntil 20 deltakere kan finne sted i restauranten hvor også andre gjester er til stede. 

Se NHO Reiselivs oppdaterte veiledere for smittevern for mer informasjon. 

Vil ramme reiselivet hardt

Reiselivsdirektøren sier at nye retningslinjer for samlinger og anbefalinger om mindre sosial aktivitet vil ramme alt av restaurant og uteliv, og hele hotellnæringen:

– De nye tiltakene fra regjeringen setter reiselivet tilbake til samme situasjon som i mars. Belegget i hotellbransjen, spesielt i storbyer som Oslo, har vært nede på 25 prosent av normalen, og restaurant og utelivsbransjen opplever et ras av avbestillinger. Den situasjonen vil nå bli enda mer dramatisk, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv krever også at arbeidsgiver må kun ha lønnsplikt (full lønn) i to arbeidsdager av permitteringstiden, slik det var i perioden 19.3 - 1.9.2020. Nå er det ti dager.

NHO Reiseliv har i dag sendt et brev til Næringsminister Iselin Nybø med NHO Reiselivs krav til den nye kompensasjonsordningen og andre tiltak som kan hjelpe reiselivsnæringen. 

Tap på 46 milliarder kroner før de nye restriksjonene  

En oppdatert analyse gjennomført av NHO på oppdrag for NHO Reiseliv viser at samlet turistkonsum falt med 30 prosent i perioden januar – september 2020, sammenlignet med samme periode i fjor – en nedgang på 46 milliarder kroner fra 152 til 106 milliarder kroner. Det er fraværet av utenlandske turister som står for den største nedgangen i turismekonsumet med en nedgang på 68 prosent som utgjør 34 milliarder kroner.

– Utenlandsmarkedet er borte, og med de nye nasjonale restriksjonene er det nær kroken på døra for mange, særlig innen restaurant og uteliv. Nye tiltak som påbud om munnbind på serveringssteder og oppfordringen om å minimere antallet en har sosial omgang får dramatiske konsekvenser for de som lever av at folk samles, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Les mer her om analysen og metoden som er brukt her

NHO Reiselivs bransjenormer for håndtering av smitteverntiltak

NHO Reiselivs jurister har utviklet bransjespesifikke veiledere og bransjenormer for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet 2020.

  • Trygge julebord
  • Trygg camping
  • Trygg servering
  • Trygg overnatting 
  • Trygge opplevelser

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: