NHO Reiseliv

Innhold

– Viktigere enn noen gang å stå sammen

Nyhet, Reiselivslederen

Publisert

#205

Ole Warberg

Ole Warberg, den nylig avgåtte presidenten i NHO Reiseliv, elsker å jobbe i en næring fylt av positive og utadvendte mennesker. Nå skal han jobbe hardt for å få reiselivet tilbake på rett kjøl igjen.

Ole Warberg, konserndirektør i Magic Norway, gikk 26. mai av som president i NHO Reiseliv. Han er den lengst-sittende presidenten i NHO Reiselivs historie. I tillegg var han reiselivsdirektør i Bergen i  20 år, før han gikk inn i Magic Norway. Vi tok en prat med den avgåtte presidenten om koronakrisen, norsk reiseliv og veien videre.

Følt krisen tett på kroppen

I løpet av sin karriere i reiselivet har Ole Warberg opplevd at norsk reiseliv er blitt både en større og mer profesjonell næring som hevder seg i det internasjonale markedet. En fritidsreise handler ikke lenger bare om å reise til et sted, det handler om å oppleve alt dette stedet har å tilby av kultur, natur og opplevelser. På disse feltene har norsk reiseliv virkelig tatt sin plass, sier den tidligere NHO Reiseliv-presidenten.

Som styreleder i NHO Reiseliv og direktør i Magic Norway- konsernet (bestående av to kjøpesentre, fem hoteller, en rekke serveringssteder og flere eiendommer), har Warberg vært tett på koronakrisen som har rammet reiselivet denne våren.

– Vi var den næringen som først merket den virkelig store effekten av korona. Alle målgruppene - ferie, fritid, møter og yrkestrafikk - forsvant jo nærmest over natten. Og reiselivet vil muligens være den næringen som går sist utav krisen, spår Warberg. 

Magic Norway-sjefen sier at man med rette klapper for de i helsevesenet, men at vi har en tendens til å glemme de som nå er permitterte og står uten jobb.

– Koronakrisen vil få dramatiske og langsiktige konsekvenser for både bedrifter og den enkelte. De permitterte og oppsagte ble ofre for koronakrisen, og vi må ikke glemme dem, sier Warberg.

#205

Ole Warberg er den lengstsittende styrelederen i NHO Reiselivs historie. Her avbildet med Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv

Warberg understreker at man i det norske samfunnet har sosiale ordninger som gjør at man fanges på en bedre måte enn i andre land, men advarer om at mange bedrifter likevel vil gå konkurs i høst. Warberg mener man best kan unngå dette ved å stå sammen:

– Vi må fortsette å støtte hverandre og stå sammen som næring. NHO Reiseliv er viktigere enn noensinne for bransjen. Det er sammen at vi best kan jobbe for støtteordninger og å sikre rammebetingelser som gjør videre drift mulig, konkluderer Warberg.

Bekymret for rutenettet

#205

Warberg er bekymret for at rutetilbudet til destinasjoner rundt om i landet vil bli svekket i lang tid, som følge av koronakrisen. Flere har uttrykt bekymring for hvor raskt tilbudet til for eksempel Nord-Norge ble svekket. Foto fra Polaria i Tromsø.

For Magic Norway traff koronakrisen på et spesielt ugunstig tidspunkt, etter at selskapet hadde brukt de siste årene på å etablere seg med den nye reiselivsdivisjonen ( i tillegg til virksomheter innen handel og eiendommer). 2020 skulle være året da de fikk positive resultater.

– Korona kom som et skudd i hjertet for konsernet. 150 av våre ansatte er fortsatt permitterte, og av fem hoteller er kun ett åpent. Restaurantene og kjøpesentrene våre har begynt å puste litt igjen, men vi føler vi er truffet på alle de områder vi kan bli truffet, sier Warberg.

Også på det personlige plan har Warberg følt krisen på kroppen. Både hans kone, en av to døtre og Warberg selv, har vært permittert i denne perioden.

Han frykter at gjenoppbyggingen av reiselivet vil ta lang tid, tross Norgesferie i sommer. Selv om den norske trafikken er stor, så påpeker Warberg at norsk reiseliv aldri ville vært der vi er i dag uten den internasjonale trafikken.

Veien ut av krisen

Til tross for at krisen vil ramme reiselivet i lang tid, mener Warberg at man kan redde mange arbeidsplasser hvis de rette rammevilkårene kommer på plass. Han påpeker at konferansebegrensninger må løftes snarest, at kompensasjonsordningen må forlenges og ikke minst at permitteringsordningen bør forlenges ut året.

– Norgesferie vil nok hjelpe noen bedrifter i enkelte regioner som tradisjonelt har mye norsk trafikk, som Sørlandet. Men de fleste vil være avhengige av å få tilbake både forretningsmarkedet og utenlandsmarkedet for å overleve i lengden, avslutter Warberg.

Warberg har håp om at krisen skal løse seg til slutt. Han elsker å jobbe i en gladnæring fylt av positive og utadvendte mennesker. Det vil være en ressurs i gjenoppbygging av reiselivet. Selv om han snart blir 61 år, er han langt fra ferdig, og planlegger å jobbe hardt for å få bransjen tilbake på rett kjøl igjen.

Sist oppdatert 22. september 2020

Mange reiselivsbedrifter går en usikker høst i møte. Med lave bookingtall fremover, smittvern- og antallsrestriksjoner og et rødt europakart, er krisen for reiselivet langt ifra over.

NHO Reiselivs nye statusrapport har ferske tall som beskriver situasjonen, og viser at nye tiltak for reiselivsnæringen er helt nødvendig. 

 

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: