NHO Reiseliv

Innhold

− Vil jobbe for å hindre en momsøkning

Nyhet

Publisert

Adm. Dir. i NHO Reiseliv orienterte om den politiske situasjonen på webinar for medlemmene.

Adm. Dir. i NHO Reiseliv orienterte om den politiske situasjonen på webinar for medlemmene. − Vi vil jobbe for å hindre en momsøkning til 12 prosent, sier NHO Reiseliv-direktøren.

I et medlemsmøte ga Kristin Krohn Devold en oversikt over NHO Reiselivs prioriteringer for høsten 2020. − Vi vil jobbe for å hindre en momsøkning til 12 prosent, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Under et webinar for medlemmer 24. september, der advokat Heike Bentsen gikk gjennom ofte stilte spørsmål, orienterte administrerende direktør Kristin Krohn Devold om den nye reiselivspakken som ble lagt frem denne uken. Hun ga også en oppdatering på viktige saker NHO Reiseliv vil jobbe med utover på høsten.

− Vi hadde håpet på en slags normalsituasjon for reiselivet i høst, men krisen vi er inne i har vist seg å bli en maraton som vi tror vil vare frem mot neste sommer, sa reiselivsdirektøren.

Ny reiselivspakke

Krohn Devold gikk gjennom regjeringens nye reiselivspakke (prop 142 S), som inneholder en kompensasjonsordning for reiselivet, en midlertidig tilskuddsordning på Svalbard, en utvidelse av tilskuddsordningen for bedriftsutvikling i reiselivsnæringen (til 500 millioner), og ekstratilskudd på 50 millioner for de som falt mellom ulike stoler.

− Vi er glade for at regjeringen har lyttet til oss og medlemmene, og kommet med en pakke for reiselivet. Men vi vil jobbe opp mot Stortinget for å hindre en momsøkning til 12 prosent, sier Krohn Devold.

Krohn Devold påpekte dessuten at regjeringen foreslår en fortsatt nedtrapping av støtten fra nivået i den første kompensasjonsordningen i august, og å heve terskelen for å få støtte. Begge disse punktene er NHO Reiseliv imot, og vil gi innspill under utformingen av ordningen.

 Så lenge myndighetene hindrer bransjens inntjening, må kompensasjon og tiltak fortsette. Situasjonen for reiselivet er bortimot like alvorlig som i mars, påpeker Krohn Devold.

Økt konkursfrykt og lave høst-tall

Ifølge en beregning av NHO har reiselivet tapt 32 milliarder kroner i koronakrisen. NHO Reiselivs ferske situasjonsanalyse viser at bedriftene har lave bookingtall, opplever alvorlige omsetningsfall, økt konkursfrykt, og at flere permitteringer står på trappene.

 Våre prioriteringer fremover blir færrest mulig konkurser og å bevare flest mulig arbeidsplasser, sier Krohn Devold. 

Hun forventer at skjenkestopp ved midnatt etter hvert vil bli et lokalt tiltak når smittesituasjonen roer seg. I tillegg jobber NHO Reiseliv for å få lengre løpetid på kriselån, redusert serveringsmoms og ytterligere midler til markedsføring. I tillegg til dialog med nasjonale myndigheter, har NHO Reiseliv planlagt møter med alle fylkesbenkene for å forklare hvilke tiltak som må på plass for å berge flest mulig bedrifter.

Fortsett det gode arbeidet med smittevern

Krohn Devold avsluttet med å oppfordre alle til å dele vår nye situasjonsanalyse, fortsette det gode arbeidet med smittevern, og å ta i bruk bransjeveilederne til NHO Reiseliv og Innkjøpskjeden sin samarbeidsapp SafeSpot for gjesteregistrering.

Hun minnet dessuten om frokostmøtet om statsbudsjettet 8. oktober, og megling i lønnsoppgjøret som vil foregå 22. – 24. oktober.

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 14. april 2021

Nasjonale tiltak førte til store omsetningstap i påsken og enda flere ble sendt ut i ledighet. Her finner du ferske tall og statistikk fra NHO Reiselivs siste medlemsundersøkelse.

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

NHO Reiseliv sender hyppige oppdateringer med siste nytt om situasjonen for norske reiselivsbedrifter. Meld deg på her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev:

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: