– Vi forventer snarlig flere tiltak av regjeringen for å redde et reiseliv i krise

Nyhet

Publisert

Bilde av Lofoten i vakkert vær

NHO Reiseliv forventer at regjeringen kommer med ytterligere tiltak for reiselivet i dagene fremover.

NHO Reiseliv mener at tiltakene som regjeringen kom med i dag, særlig permitteringskostnadene, vil hjelpe noe umiddelbart, men totalt sett blir dette for lite slik denne krisen nå utvikler seg. Det må komme mer i dagene fremover.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

 Publisert 13.03.2020 kl 12:43

Regjeringen kom i dag med de første tiltakene for å avhjelpe situasjonen som har oppstått i reiselivet som følge av koronaviruset. NHO Reiseliv-direktøren er klar på at NHO forventer at regjeringen kommer med enda mer treffsikre tiltak allerede neste uke. NHOs forslag om at arbeidsgivers periode på 15 dager med lønnsplikt ved permittering må dekkes, er nå delvis innfridd med 13 dager.

– Tiltakene som regjeringen kom med i dag, særlig permitteringskostnadene, vil hjelpe noe umiddelbart, men totalt sett blir dette for lite slik denne krisen nå utvikler seg. Det må komme mer i dagene fremover. Vi forventer at regjeringen gjør som den har lovet og kommer raskt med spesifikke tiltak for hele reiselivsnæringen. Ingen klarer ett år uten inntekter, og det er det som er den reelle situasjonen for svært mange nå, sier Kristin Krohn Devold administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO reiselivs forslag til ytterligere tiltak

  • Arbeidsgivers periode ved sykelønn ved karantene eller koronasmitte må tilsvarende dekkes. Arbeidsgiver må ikke pålegges lønnsutgifter til ansatte som følge av at ansatte må være hjemme fordi skoler og barnehager stenges
  • Når Folkehelseinstituttet eller kommunelege stenger arrangementer, skal bedriftens økonomiske tap kompenseres
  • Utsettelse/kutt i skatter og avgifter – særlig merverdiavgift
  • Kriselån og krisepakker til bedrifter må forberedes

Regjeringen har kommet noen av punktene i møte. Mye har skjedd siden disse ble varslet tirsdag, det haster allerede med flere:

  • Redusert arbeidsgiveransvar for lønn ved permittering fra 15 til 2 dager, 13 dager fjernet
  • Økt adgang til underskuddsfremføring på allerede innbetalt skatt
  • Formuesskatt kan utsettes noe, men må fortsatt betales
  • Flypassasjeravgift oppheves

– Det må komme tiltak for hele reiselivsnæringen; hotell, servering, camping, bilutleie, opplevelser, kultur – alle bransjer er hardt rammet. Dette er en ekstraordinær situasjon som står i fare for å gi en konkursbølge utover våren og sommeren. Vi risikerer et stort tap av arbeidsplasser, fortsetter Krohn Devold.

NHO-sjefen Ole Erik Almlid er også klar på at regjeringen må legge frem flere tiltak straks, for å berge arbeidsplasser:

– De tiltakene regjeringen lanserer i dag er et første skritt i riktig retning, men vi forventer at regjeringen legger frem enda mer treffsikre tiltak allerede neste uke. Hele reiselivet er i en krise. Nå gjelder det å berge bedrifter og sørge for at folk fortsatt har jobber å gå til. Vi trenger at regjeringen trår til, og innfører tiltak som er målrettet og omfattende for spesielt hardt rammede bransjer som reiselivet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Høy andel permitteringer allerede

Alle deler av reiselivet har nærmest over natten mistet hele eller store deler av kundegrunnlaget. Dette betyr at totalt 175.000 sysselsatte og en omsetning på over 200 milliarder er i ferd med å bli fullstendig stengt. NHO Reiselivs medlemmer melder tilbake om en svært høy andel permitteringer allerede, noen opptil 100 pst.

– Skal Norge fortsatt ha et livskraftig reiseliv også etter at koronasituasjonen er avklart og over, må det komme målrettede og treffsikre tiltak også i de neste ukene. NHO Reiseliv har blitt lovet et møte med finansministeren neste uke, og vi er i tett dialog med myndighetene om dette. Allerede torsdag sendte vi en tiltaksliste som vi forventer myndighetene vil levere på. Dagens tiltak hjelper litt på kort sikt, men vi trenger tiltak som vil redde det norske reiselivet på lang sikt. Vi opplever at Sanner har forstått alvoret. Nå forventer vi handling, avslutter Krohn Devold.

Last ned bilder av administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, her. 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: