Reiselivet reagerer sterkt på næringsministerens uttalelser

Nyhet, Kommentar, Politikk

Publisert

Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold. (Foto: Håkon Eltvik/NHO Reiseliv)

I forbindelse med et besøk i Bergen uttaler næringsminister Iselin Nybø at reiselivsnæringen må slutte å kalle situasjonen for en krise, og at ikke regjeringen kommer med pengestøtte til næringen nå. Uttalelsen skaper sjokkbølger i reiselivsbransjen.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, er på vegne av hele reiselivsnæringen, overrasket og provosert over næringsministerens kommentarer:

– Dette er helt useriøst. Staten har stengt ned reiselivsnæringen med strenge restriksjoner som har fratatt bedriftene inntjening, samtidig som de forventer at næringen skal ta hele regningen selv. Sånn kan man ikke behandle næringslivet. Mange innen reiselivet var optimistiske i starten av august, så kom regjeringen med nye restriksjoner og reiseråd som gjorde at situasjonen ble dramatisk forverret. Reiselivet er fortsatt i en alvorlig krisesituasjon. Vi står i fare for å miste tusenvis av arbeidsplasser, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiselivs siste medlemsundersøkelse viser at:

  • 7 av 10 reiselivsbedrifter hadde lavere etterspørsel eller kanselleringer som følge av koronaviruset.
  • 40 prosent av bedriftene har permittert sine ansatte. 
  • 26 prosent mangler penger til å betale regninger. 
  • 7 av 10 melder om færre bestillinger for høsten sammenlignet med i fjor. 
  • 31 prosent vurderer at det er reel risiko for konkurs.
Les NHO Reiselivs oppdaterte situasjonsanalyse for mer informasjon om situasjonen i reiselivet og hvilke tiltak det haster å få på plass 

40 prosent har permittert ansatte og 30 prosent frykter konkurs

Hun viser til at 40 prosent av medlemsbedriftene til NHO Reiseliv fortsatt har permitterte ansatte, at 26 prosent av dem mangler penger til å betale regninger og 31 prosent vurderer det som en reel risiko for å gå konkurs. Blant utelivsaktørene er andelen 37 prosent.

NHO Reiseliv forventer nå at Stortinget vil sette næringsministeren på plass:

– Reiselivsnæringen består av flere tusen private bedrifter som gjennom krisen har deltatt i dugnaden for å håndtere koronasituasjonen. Smitteverntiltakene har ført til at hele næringen har hatt sterkt fall i omsetning og har siste måneder tært på sine siste ressurser. Reiselivet opplever nå kanselleringer og omsetningstap som minner om starten på krisen i mars. Det er helt urimelig at de må ta regningen alene. Nå må Stortinget rydde opp, fortsetter Krohn Devold.

NHO Reiseliv forventer at reiselivsnæringen får kompensasjon for tapte inntekter: 

– Stortinget har bedt regjeringen følge opp med tiltak, men de har jo nærmest gjort det motsatte og forverret situasjonen med strengere restriksjoner uten kompensasjon. Både hotell og restaurantbransjen har fått to nye, kraftige restriksjoner (skjenkestopp ved midnatt og 200-maksgrensen på konferanser opprettholdes) som vi mener de må få kompensasjon for, avslutter Krohn Devold.

Næringsministeren presiserer at regjeringen fortsatt vurderer tiltak

NHO Reiseliv har i etterkant av saken snakket med næringsministeren og fått klarhet i at regjeringen fortsatt vurderer tiltak for reiselivet, og at møtet i Bergen var en del av denne prosessen. Dette beskriver næringsministeren selv på sin Facebook-side. NHO Reiseliv fortsetter dialogen med næringsdepartementet og regjeringen og har i dag uttrykt en klar forventning om at det vil komme kompenserende tiltak for reiselivet i høst.

 

 

Les også:
Martin I. Dalen / Visit Trysil

På bedringens vei, men fortsatt svært tøft i deler av reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 9. september 2021

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for september bekrefter at utsettelsen av videre gjenåpning, fraværet av utenlandske gjester og strenge smitteverntiltak sinker gjenåpningen av næringen. Deler av reiselivet påvirkes fortsatt negativt av korona. Samtidig bekrefter undersøkelsen at reiselivet er en omstillingsvillig, klimabevisst og inkluderende næring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: