– Mange tror reiselivet har fått massevis av penger. Det er langt fra realiteten

Nyhet

Publisert

Bilde av Kristin Devold og Ole Erik Almlid i forbindelse med et medlemsmøte med reiselivsbedrifter

Bilde av Kristin Devold og Ole Erik Almlid i forbindelse med et medlemsmøte med reiselivsbedrifter 20. mai 2020.

Det haster å gjenåpne Norge, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid i møte med reiselivsbedrifter som fortsatt sliter kraftig som følge av koronakrisen.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

NHO-sjef Ole Erik Almlid og adm. dir. i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold møtte i dag åtte bedrifter fra ulike reiselivsbransjer, for å høre hvordan korona påvirker ulike deler av reiselivsnæringen. Det viktigste punktet på agendaen var hva bedriftene nå trenger får å få tilbake driften, omsetningen og de ansatte.

Det haster å åpne Norge

Et sentralt tema i møtet var gjenåpningen av Norge. Både Devold og Almlid er tydelige på at man må få så langsiktige og klare retningslinjer som mulig:

- Vi må få åpnet Norge. Det kan ikke fortsette å være så uklare reiseråd, de skaper bare usikkerhet. Det fører til at utenlandske gjester blokkerer plasser som egentlig er ledige, og det skaper usikkerhet for eventuelle norske reisende, sa Ole Erik Almlid.

Men usikkerheten gjelder ikke bare feriemarkedet. Asle Prestegard, administrerende direktør i Scandic Hotels, understreket at konferansemarkedet er en livslinje for mange store hoteller. Han advarte om at hvis man mister konferansemarkedet, så vil man få en rekke oppsigelser og ytterligere konkurser.

Både Almlid og Devold mener at myndighetene må ha tillit til at vi i næringslivet klarer å gjennomføre forsvarlige konferanser. Under møtet påpekte de at hoteller har gode systemer med renhold og avstand, og at det ikke bør være begrensninger på konferanser så lenge man følger forsvarlige retningslinjer.

Hans Christian Wilson i Høyt og Lavt

Hans Christian Wilson i akvititetsparken Høyt og Lavt var blant deltagerne på medlemsmøtet med NHO-sjef Ole Erik Almlid og Kristin Krohn Devold.

Turistene må komme frem

For å blåse liv i reiselivet er det viktig at de reisende faktisk har mulighet til å ta seg rundt i landet. Mona Saab, administrerende direktør i Big Fish Adventure, påpekte at de voldsomme kuttene i flyruter, spesielt i Nord-Norge, er skadelige:

– Flyselskapene har stort sett kansellert alle rutene i nord. Hvis man skal ta i bruk det norske markedet for å kompensere for utenlandske turister, så er det en vits når det gjelder Nord-Norge, sier Saab.

Problematikken er godt kjent for både NHO Reiseliv og Almlid. I møte med medlemmene, sa NHO-sjefen at myndighetene må midlertidig finansiere rutetilbudet for å sikre viktig infrastruktur. Almlid formidlet nettopp dette i møte med samferdselsministeren tidligere denne uken.

Men det er ikke bare flytrafikken som må støttes. Utleiebilfirmaer bør slippe tilbakebetaling av momsfradrag nå som de sitter igjen med en altfor stor bilflåte. Sektoren er en viktig brikke i å få fraktet norske turister rundt om i landet, men sliter nå kraftig, sa administrerende direktør i Hertz, Trygve Simonsen.

- Vi må få opp flyene, ekspressbussene i gang og leiebilmarkedet opp å gå, slik at turistene kan fraktes dit de skal, konkluderte Almlid i medlemsmøtet.

Utsatt moms og støtte til feriepenger

#205

- Feriepenger og moms er kjempeutfordringer for bedriftene under koronakrisen, sier Ole Erik Almlid.

Mona Saab, administrerende direktør i Big Fish Adventure, påpekte at kortsiktig bistand fra myndighetene er bra, men at hun frykter at konsekvensene av krisen for reiselivet først blir synlige når utsatt moms, skatter og feriepengene snart skal betales. Gøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen, sa seg enig i denne problematikken.

– Vi ser et ekstremt likviditetspress på bedriftene, og konkursene vil komme nå som feriepengene skal utbetales. Hvis man i tillegg ikke får utsatt momsen, vil det komme et skred av konkurser, advarer Sæther.

NHO har flere ganger løftet denne problemstillingen etter at en medlemsundersøkelse fra slutten av april viste at én av fire medlemsbedrifter enten er usikre på om de har, eller vet at de ikke har likviditet til å betale ut feriepenger.

- Feriepenger og moms er kjempeutfordringer for bedriftene under koronakrisen. Vårt budskap til myndighetene har vært tydelig, at man utsette momsinnbetalingen. Man kan ikke utsette feriepengene, og det jobber vi opp mot myndighetene på å finne en løsning på, sier Ole Erik Almlid.

Dør vi ikke nå, dør vi neste år

Tone Rønning Vike, eier av det lille gårdshotellet 29/2 Aurland, gjorde sterkt inntrykk på Almlid og Devold under møtet. 29/2 har henvendt seg til "high-end"-markedet blant utenlandske gjester, og ble hardt rammet av krisen. Likevel har Rønning Vike slitt med å få støtte fra kompensasjonsordningen, til tross for å ha leid inn regnskapsfører foranledningen, og sier at flere lån ikke vil bidra til å gjøre situasjonen bedre:

Tone Rønning Vike fra 292 Aurland

Tone Rønning Vike fra det frittstående hotellet 29/2 Aurland, understreket at reiselivsbedrifter ikke har fått store summer i støtte under koronakrisen.

– Lån er ikke tingen for oss som har investert mye av egne midler. Vi har nok av lån fra før. Det sank i hjertet mitt på å ta opp et lån på halvannen million for å betale tilbake gjester som har booket. Dette vil utgjøre 65 000 i måneden i avdrag i tre år, fra neste vår. Dør vi ikke nå, så dør vi neste år, sa Rønning Vike.

Det aller viktigste for Rønning Vike er å få hjelp når ordningen for sesongbedrifter rulles ut, men etterlyser også lønnstilskudd for bedrifter i reiselivet slik at man kan begynne jobben med å få inn kunder igjen. NHO lanserte denne uken en modell for lønnstilskudd til bedrifter for å hente noen av de ansatte tilbake på jobb, og Almlid ønsker også en utvidelse av permitteringsreglene til 52 uker i Revidert Nasjonalbudsjett. Almlid kommenterte også kompensasjonsordningen. 

– Intensjonen med kompensasjonsordningen var å hjelpe bedrifter, men man ser at færre enn tenkt får den hjelpen de trenger. Derfor må vi nå se på utvidelse av kriterier for ordningen, og den må også utvides i tid. Det jobber vi med, sier Almlid.

Rønning Vike er oppgitt over det mange medlemmer har påpekt, nemlig at det eksisterer et inntrykk av at reiselivet nå er reddet. Hun sier at det er langt fra sannheten:

– Alle går rundt og tror at reiselivet har fått massevis av penger. Det er langt fra realitetene, avslutter Rønning Vike.

Bransjeråd for smittevern: plakater og veiledere

Bransjespesifikke veiledere for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet.

  • Trygg camping
  • Trygg servering
  • Trygg overnatting 
  • Trygge opplevelser

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: