Pålegg om gjesteregistrering

Nyhet

Publisert

#205

Helsedirektoratet anbefaler serveringssteder å registrere gjester for å hjelp eventuell smittesporing.

Regjeringen gikk 30. september ut med et pålegg om registrering av kontaktopplysninger på skjenke- og serveringssteder. Dette vil gjelde fra 12. oktober.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

På en pressekonferanse 30. september gikk regjeringen ut med pålegg om at serveringssteder med skjenkebevilling må holde oversikt over hvem som er til stede fra og med 12. oktober. Det er nok å registrere kontaktinformasjon til én person i hver gruppe. 

Tidligere har Helsedirektoratet publisert mer detaljerte retningslinjer for frivillig registrering av kontaktinformasjon til gjestene: Der skriver de at formålet med registrering av opplysninger er å lette arbeidet med smittesporing dersom en gjest viser seg å være smittet av Covid-19-viruset.

Registrering av kontaktopplysninger er frivillig for gjestene og de kan besøke serveringsstedet uten å registrere kontaktinformasjonen sin. Enkelte kommuner har imidlertid innført plikt til å registrere besøkende.

Hva som kan registreres

Normalt vil det være tilstrekkelig å registrere navn, kontaktinformasjon og tidsrommet gjestene var i lokalet. Det kan være hensiktsmessig å registrere hvor i lokalet gjestene satt, slik at kommunelegen kan vurdere hvem som skal anses som nærkontakter i smitteoppsporingsarbeidet.

Man skal ikke registrere flere opplysninger enn det som er nødvendig for å oppnå formålet, nemlig å lette arbeidet med smitteoppsporing

Som regel holder det å registrere opplysningene til én av gjestene, men i noen tilfeller kan det være nødvendig å gjøre dette med alle. Dette kan eksempelvis være hvis det ikke er gjort bordreservasjon i forkant av besøket, eller hvis det skjer stor utskiftning av gjestene ved bordet.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden har nylig inngått et samarbeid med SafeSpot for å gjøre besøksregistrering og smittesporing enklere.

Personvern og smittesporing

Datatilsynet har publisert en artikkel om besøksregistrering og smittesporing. Der finner du også info om hvilke personvernregler som gjelder ved slik registrering.

Kontaktopplysningene kan kun brukes for å bistå kommunelegen ved smittesporing. Opplysningene må oppbevares på en forsvarlig måte og slettes etter ti dager.

Det er kommunelegen som skal drive smittesporing, ikke serveringsstedet.

Erstatter ikke andre smittevernregler

Gjesteregistrering erstatter ikke kravene om god håndhygiene eller 1-metersregelen.

 

Bransjeråd for smittevern: plakater og veiledere

Bransjespesifikke veiledere for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet.

  • Trygg camping
  • Trygg servering
  • Trygg overnatting 
  • Trygge opplevelser

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: