- Et steg tilbake fra kanten av stupet for reiselivet

Nyhet

Publisert

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i natur

Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold sier at det åpningen av utenlandsmarkedet gir muligheter for inntjening også etter fellesferien.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

NHO Reiseliv mener det er veldig godt nytt for reiselivet at man fra 15. juli endelig kan ta imot flere kunder fra andre land. Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold sier at åpningen er viktig for reiselivet.

– Denne åpningen vil bety enormt mye for norsk reiseliv. Å ta imot gjester fra land som Nederland, Italia, Spania og særlig Tyskland kan gi muligheter for bookinger også etter at nordmenn drar hjem fra fellesferie, sier Krohn Devold.

Ifølge SSB-tall fra sommeren 2019 kommer det flest europeiske gjester til Norge fra Tyskland, Nederland, Sverige, Frankrike, Storbritannia, Danmark, Spania og Italia. Tyskere stod for hele 1,5 millioner av disse overnattingene. 

Se listen over hvilke land som åpnes fra 15. juli. 

Etterlyser markedsføringsmidler

I forbindelse med åpningen vil reiselivsbedriftene naturligvis markedsføre seg mot turistene via sine salgskanaler. NHO Reiseliv etterlyser imidlertid at regjeringen raskt øker markedsføringsmidler til Innovasjon Norge, som et ledd i å bygge opp igjen reiselivet:

– Det er helt nødvendig å fylle på kassa til Innovasjon Norge, slik at vi kan markedsføre reiselivet opp mot viktige land som Tyskland. Vi er i en eksepsjonell situasjon, og regjeringen må være fremoverlente med disse midlene, sier Krohn Devold.

Regjeringen gjennomførte tidligere i år kutt i bevilgningen på over 50 millioner kroner, noe som har svekket evnen til å markedsføre Norge som reisemål i utlandet.

Frykter nye oppsigelser

Krohn Devold er positiv til at regjeringen har innført et nøytralt målesystem for hvilke land man skal åpne grensene til. At Norge forblir et rent og tilnærmet smittefritt land, mener hun kan være et konkurransefortrinn i kampen om europeiske turister. Hun advarer samtidig mot å tro at krisen i reiselivet er over.

– Sommeren har vært et lyspunkt for deler av bransjen og enkeltregioner, men etter fellesferien er det full stopp igjen. Nordmenn flest tar ut ferien i juli, men reiselivet er helt avhengige av gode besøkstall fra Europa også i månedene fremover, sier Krohn Devold.

Krohn Devold frykter at mange som blir hentet tilbake i jobb nå kan bli kastet ut i ledighet igjen hvis utenlandsturismen uteblir. Derfor mener NHO Reiseliv at det er helt nødvendig at regjeringen forlenger permitteringsordningen snarest mulig for å unngå unødige oppsigelser.

Ifølge NAV er arbeidsledigheten innen reiseliv og transport på hele 12,2 prosent av arbeidsstyrken. 

Situasjonsanalyse

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 13. mai 2022

Norske reiselivsbedrifter er optimistiske foran årets sommersesong. Men mangel på arbeidskraft er en utfordring.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: