NHO Reiselivs innspill til Næringsministeren i forbindelse med koronaviruset

Nyhet, Politikk

Publisert

Magne Kristensen

Magne Kristensen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

NHO Reiseliv ber regjeringen vurdere tiltak for å hindre permitteringer i reiselivet.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Torsdag denne uken inviterte næringsminister Iselin Nybø reiselivsnæringen til et møte for å diskutere konsekvenser av koronaviruset for reiselivsnæringen. NHO Reiseliv var representert ved Magne Kristensen, arbeidslivsdirektør i NHO Reiseliv, som kom med en klar oppfordring til næringsministeren:  

–  Det er for tidlig å si hvor hardt dette kan slå ut for reiselivsnæringen, men vi følger situasjonen nøye, uke for uke. Vi har kommet til det stadiet at flere reiselivsbedrifter vurderer permitteringer av ansatte. Vi ber regjeringen følge situasjonen nøye frem mot revidert nasjonalbudsjett. Dersom dette gir store tap bør regjeringen vurdere å reversere momsøkningene hotellene har fått de siste fire årene, og diskusjoner om videre momsøkning og turistskatt på hotell bør legges i en skuff. Vi må hindre tap av arbeidsplasser, sier Kristensen.   

–  Hvis en stor andel av både det norske og utenlandske markedet uteblir kan det få dramatiske konsekvenser for mange reiselivsbedrifter som ikke tåler tap av inntekter. Mer enn én av tre hoteller går i dag med underskudd, og gjennomsnittlig driftsmargin er nede i null prosent for norske overnattingsbedrifter. Reversert momsøkning for hotellene fra 12 til 8 prosent vil være et viktig tiltak som kan gi bedriftene litt mer soliditet gjennom krisen, fortsetter Kristensen.  

– Det er frykten som rammer oss hardest  

NHO Reiseliv følger situasjonen fortløpende og har tett dialog med reiselivsbedrifter over hele landet. Det er stor bekymring i bransjen for hvordan virusfrykten vil påvirke folks reisemønster og planer fremover, og flere bedrifter melder om avbestillinger og færre bookinger de neste månedene:   

–  Norske helsemyndigheter har foreløpig ikke kommet med noen restriksjoner på reiser til eller innad i Norge, men det er frykten som rammer oss hardest. Når folk lar være å booke en reise eller en konferanse av frykt for smitte, gir det store og uforutsigbare konsekvenser for reiselivsnæringen. Frykten for konkurser og permitteringer er høyst reel. Det er bare et spørsmål om tid før de første varslene om permitteringer kommer, sier Kristensen.   

Vil få betydning for årets lønnsoppgjør   

Arbeidslivsdirektøren er klar på at de økonomiske konsekvensene av koronaviruset vil ha betydning for årets lønnsoppgjør:   

–  Det er klart at dette er en dramatisk situasjon som vil ha betydning for lønnsoppgjøret. Hotellene har allerede utfordringer med de siste års momsøkninger, og driftsmarginen er nå nede på 0 prosent for overnatting, mens restaurantene har en margin på 2 prosent. En uforutsett hendelse som dette, som raskt reduserer etterspørselen, fører til alvorlige konsekvenser. Det er helt nødvendig med moderasjon i denne alvorlige situasjonen, avslutter Kristensen.   

Les mer om den økonomiske situasjon til reiselivet her   

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: