Foto:

– Respiratorhjelp er bra, men vi ligger fortsatt i sykesengen

Nyhet

Publisert

Bilde av en mann i blå jakke med mørkt hår, som står foran en hvit hytte. I bakkgrunnen ser man et fjell, en bålpanne og en ferge som går forbi på fjorden.

Bilde av Helge Ibrahim, eier av Stranda Feriesenter, som har drevet camping og overnatting siden 2004. Foto:

Eieren av Stranda Feriesenter er takknemlig for kontantstøtte, men advarer om at krisen vil bli langvarig. Likevel ser han håp i kaoset.

Siden 2004 har Helge Ibrahim eid og drevet det som nå heter Stranda Feriesenter, i bygda best kjent for Grandiosa, skinke og spektakulær fjordutsikt. Bedriften driver med camping og utleie eller formidling av utleie på totalt rundt 100 hytter. De siste årene har bedriften tidoblet omsetningen, men Ibrahim puttet alltid pengene tilbake i campingen for å vokse mer. I år var han klar til å utvide driften enda en gang. Så kom koronaavbestillingene.

– Det var som en kortslutning, noe av det villeste jeg har opplevd. Plutselig var det kun avbestillinger vi måtte håndtere. Inntektsstrømmen ble kuttet fullstendig, men utgiftene er de samme, sier en oppgitt Ibrahim.

Respiratorhjelp

Mange campingplasser er blitt stengt av hensyn til lokale smitteverntiltak. Campingbedrifter som har vinteråpent er hardest rammet, men det vil også gå hardt utover de som åpner til påske. Fastcampere starter gjerne sesongen da, og for mange bedrifter er uken en viktig puslebit for årets omsetning. Ibrahim er glad for at det offentlige nå bidrar med kontantstøtte til bedriftene, men påpeker at det vil trenges mer om reiselivet skal komme seg til hektene igjen.

– Myndighetene gir oss respiratorhjelp. Det er ingen selvfølge, og i grunn helt fantastisk. Men vi ligger fortsatt i sykesengen og utfallet er enda usikkert. Vi er en bedrift som i all beskjedenhet har livets rett. Bransjen trenger mer støtte til vi er oppe og går igjen, og det kan ta tid, sier Ibrahim.

Den driftige camping- og hytteeieren understreker at han støtter fullt opp om tiltakene som regjeringen har innført for å hindre smittespredning. Helse først, ikke regnskap. Men budskapet hans er at krisen vil sette spor i lang tid etter smitteverntiltakene mykes opp. Da trengs det langsiktige støtteordninger for reiselivet.

Sommeren holder alt i gang

– En ting er at påska ryker, men det skumleste er at det er bomstopp av salg i sommer. Hele 70 prosent av omsetningen vår kommer fra de tre månedene. Det skal holde oss i live til sommeren 2021, sier Ibrahim.

De fleste campingbedrifter har merket at ordrebøkene for sommeren krymper, som for mange er en livsviktig tid på året. En stor nedgang vil være katastrofalt for camping-Norge og kan føre til konkurser. Da hjelper det lite at store OTA'er har tillat kunder å avbestille gratis selv om de ikke har hatt rett til dette, ifølge vilkårene. Dette er en stor frustrasjon blant mange av våre medlemmer, og noe NHO Reiseliv er fullt klar over.  

Stranda Feriesenter (Bilde: Helge Ibrahim). Foto:

Lokale tiltak gir ulik praksis

Stranda Feriesenter leier nå ut tre hytter til samfunnskritiske personell. Hele 97 står tomme. På Stranda og omegn er de fleste campinger stengte, ifølge Ibrahim. Men andre steder får noen campingplasser i dag lov til å holde åpent, mens andre må stenge selv om de to befinner seg i en nærmest lik situasjon. NHO Reiseliv mener derfor at det bør komme nasjonale smitteverntiltak som praktiseres likt over hele landet. Dagens situasjon kan nemlig få konkurransevridende langtidseffekter for campingbransjen.

I tillegg opplever bedrifter som kan drive med et redusert tilbud, for eksempel uten sanitæranlegg, at enkelte kunder har liten forståelse for restriksjonene. Det har skapt konflikter rundt pris i en allerede tøff situasjon.

En mulighet i krisen

Ibrahim tror at campingnæringen kan komme tilbake tidligst sommeren 2021, men er jammen ikke sikker. Skal man overleve, tror han at man må man tørre å satse enda mer på kvalitet. Han advarer om at camping er ved veiskille, og at de som ikke henger med fort vil dette av lasset.

Ibrahim er en positiv kar som alltid ser lyspunkt. Midt i krisen finner han glede og optimisme i de mange Facebook-gruppene som har dukket opp med tips og støtte til Norgesferie.

– Akkurat nå skriver jeg faktisk en artikkel med tittelen «12 grunner til å legge Norgesferien til Stranda». Jeg håper at alt engasjementet på sosiale medier vil resultere i at flere folk tar turen rundt om i Norge. Jeg er en naiv optimist, avslutter Ibrahim.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Er du med i Bransjeforum for Campingbedrifter på Facebook?

Foto:

Er du med i Bransjeforum for Campingbedrifter på Facebook?

 

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: