NHO Reiseliv

Innhold

– Tiltakspakkene til reiselivet må være like gode som under oljekrisen

Nyhet, Politikk

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen krever høyere kompensasjon for reiselivet, og mener det er en god idé for bedrifter å spandere gavekort på restauranter som et alternativ til vanlig julebord.

Under et webinar i regi av NHO Viken Oslo 2. november 2020, svarte byrådsleder Raymond Johansen på spørsmål om de nye korona-reglene i hovedstaden. Byrådslederen anerkjente at reiselivet er hardest rammet av koronakrisen, og varslet at han i møte med næringsminister Iselin Nybø vil argumentere for at permittering og kompensasjonsordningene må utvides og vare til koronakrisen er over.

– Oslos reiseliv, butikker og uteliv er hardest rammet av koronapandemien. Regjeringen må gi renholdere, butikkmedarbeidere og servitører like gode tiltakspakker som de ga oljearbeidere under oljeprisfallet, sa Johansen. 

Han viste til at arbeidsledigheten i reiselivet i Oslo nå godt over det høyeste nivået Rogaland hadde under oljeprisfallet. 

– Svært mange av de arbeidsledige jobber på restauranter, hoteller, butikker og uteliv. De som nå står ledige i Oslo er nå i en mye, mye vanskeligere situasjon enn de som mistet jobben i oljekrisen. Mange har ikke fagbrev og mange er unge, konkluderte byrådslederen.

Direktør for område Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom og byrådsleder Raymond Johansen, svarte på spørsmål fra NHOs medlemmer. Møtet ble ledet av regiondirektør i NHO Viken Oslo, Nina Solli. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen / NHO.

Direktør for område Arbeidsliv i NHO, Nina Melsom og byrådsleder Raymond Johansen, svarte på spørsmål fra NHOs medlemmer. Møtet ble ledet av regiondirektør i NHO Viken Oslo, Nina Solli. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen / NHO.

Forstår reiselivets frustrasjon

FAKTA OM ARRANGEMENTER I OSLO

Hva menes med fast seteplassering?
Det betyr at man skal bli anvist en fast plass og sette seg der umiddelbart ved ankomst. Man kan ikke bytte plass underveis, det er ikke anledning til å mingle og man skal forlate lokalet så fort arrangementet er avsluttet. Det er ikke et krav om at setet skal være nummerert eller fastmontert.
 
Det kan være inntil 20 personer dersom det ikke er fast seteplassering, og inntil 200 personer dersom det er fast seteplassering. Ved private sammenkomster gjelder egne regler.

Hvor mange personer kan være tilstede på et privat sammenkomst på offentlig sted i Oslo?

Det kan være inntil 50 personer tilstede dersom alle har fast seteplassering, og inntil 20 personer dersom det ikke praktiseres fast seteplassering. Det er ikke anledning til dans, mingling, lek, etc. dersom det er over 20 gjester.

Kan det være 200 deltakere dersom vi leier inn en profesjonell arrangør?

Nei, det kan fortsatt ikke være flere enn 50 deltakere.

Hvor mange kan delta på et julebord?
Det kan delta inntil 50 personer på julebord på offentlig sted så lenge alle har fast seteplassering. Dette gjelder julebord både i regi av privatpersoner og arbeidsgivere.

Kilde: Oslo kommune

Johansen erkjente at summen av tiltak og variasjon mellom nasjonale og lokale tiltak kan være vanskelige å holde oversikt over, men fastholdt at det er nødvendig med strengere tiltak i Oslo. Han minnet om at man i resten av Europa gjerne stenger utesteder kl. 21, og er glad for at det fortsatt er skjenking til midnatt i Oslo. Han påpekte at begrunnelsen for innslipp senest kl. 22 er å unngå at folk går fra utested til utested gjennom kvelden.

Byrådslederen erkjente at lite av smitten i Oslo nå kan knyttes til servering- og uteliv, men fastholdt at 30 prosent av smitten fortsatt ikke kan spores opp.

– På et overordnet nivå er dette enkelt: vi må ha ned mobiliteten, vi må treffe færre mennesker, vi må holde avstand og bruke munnbind hvis avstanden ikke kan holdes. Vi må ta et krafttak for å holde smitten under kontroll. Jeg forstår at det kan oppfattes som urimelig, og jeg forstår frustrasjonen, sa Johansen. 

Byrådslederen sa flere ganger at han er utrolig imponert over måten servering- og uteliv har tatt grep i en vanskelig situasjon, i en bransje som allerede har svært tøff konkurranse og små marginer.

– Hotell, restaurant, transport og reiseliv er blant de største næringene i Oslo. De er med til å bidra til at Oslo har den høyeste verdiskapningen i landet, og til at Oslo er fylket med høyest andel som er sysselsatt i privat sektor, sa Johansen.

Gavekort alternativ til julebord

 Tall fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse 14. oktober, før den nyeste runden med restriksjoner, viser at julebordbookinger allerede da hadde falt dramatisk sammenlignet med fjoråret.

Under webinaret uttrykte byrådslederen støtte til ideen som er lansert både i Bergen og av Krf-leder Ropstad, om at bedrifter kan spandere gavekort til lokale restauranter for sine ansatte som et alternativ til julebord:

– Det syns jeg høres riktig så koselig ut, og noe jeg syns det går an å gjøre. Ta med ansatte ut på julelunsj! Det er en god oppfordring som vi lette på trykket og gjøre at man har noe å glede seg til i en hverdag med en ellers så mørk høst, sa byrådslederen.

Skatteetaten har tidligere i høst bekreftet at alternative julebordsmodeller kan unntas fra skatteplikten.

Etterlyste tettere dialog med bransjen   

Regiondirektør Nina Solli ledet et medlemswebinar hos NHO 2. november, med byrådsleder Raymond Johansen og direktør område Arbeidsliv Nina Melsom som gjester. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen / NHO.

Regiondirektør Nina Solli ledet et medlemswebinar hos NHO 2. november, med byrådsleder Raymond Johansen og direktør område Arbeidsliv Nina Melsom som gjester. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen / NHO.

Under møtet refererte regiondirektør i Viken Oslo Nina Solli, til funn i en helt ny undersøkelse blant NHOs medlemmer. Den viser blant annet at hele 9 av 10 reiselivsbedrifter melder at kundene henviser til det nye regelverket når de har avlyst bestillinger den siste tiden. 

– Det er ingen tvil om at liv og helse må gå først, men vi må sørge for at vi har arbeidsplasser igjen når pandemien er over. Derfor er vi opptatt av dialog i utformingen av tiltak, sa regiondirektør i NHO Oslo og Viken, Nina Solli. 

Byrådslederen erkjente at det gjerne ble lite tid til å prosessere rådene fra de nasjonale helsemyndighetene, som gjerne kommer tett opptil annonsering av nye tiltak. Han ønsket imidlertid velkommen en enda tettere dialog med bransjen, og understreket at Oslo kommune har som mål å bli enda bedre på fremtidige tiltak.

– Oslo kommune prøver å bli bedre på scenarier av ulike smittesituasjonen, og å være så treffsikre som mulig i tiltakene, avsluttet Johansen.

NHO Reiselivs julebordveileder

Skal du arrangere julebord?

NHO Reiselivs julebordveileder gir tips til hvordan serveringssteder og julebordkomiteer kan gjennomføre trygge julemiddager og julejunsjer i koronatider.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: