Ny situasjonsanalyse - mørk høst for reiselivet

Nyhet

Publisert

#205

Lavvo-overnatting på Guide-Gunnars Aurora Extreme 8. mars 2013.

NHO Reiselivs nye medlemsundersøkelse bekrefter at reiselivet går en usikker høst i møte.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Reiselivet har opplevd en nærmest kontinuerlig unntakstilstand siden 12. mars, og har ifølge nye beregninger tapt 32 milliarder kroner som følge av koronakrisen. Fra 7. august begynte smitten i Europa å øke igjen, og Europakartet ble rødere og rødere. Det ble ikke en oppheving av maksgrensen på 200 personer for konferanser, som næringen hadde ventet, og det ble innført nasjonal skjenkestopp ved midnatt. 

Kristin Krohn Devold ga ros til regjeringen da den nylig annonserte en ny reiselivspakke

– Så lenge pandemien varer og myndighetene har stengt deler av samfunnet, må næringen ha hjelp til å overleve. Heldigvis har regjeringen lyttet til reiselivet i at det viktigste nå er få dekket faste kostnader, for å holde bedriftene og arbeidsplassene i live frem mot neste sommer, sier Krohn Devold.

─ Vi forventer en tilsvarende ordning i statsbudsjettet for 2021 som kommer 7. oktober, fortsetter Krohn Devold.

NHO Reiseliv er nå i dialog med myndighetene av utformingen av reiselivspakken. Samtidig reagerer NHO Reiseliv på at regjeringen har foreslått å øke momsen. 

– Samme dag som regjeringen kommer med en ny krisepakke til reiselivet og dermed anerkjenner at krisen vil bli langvarig, så øker de samtidig momsen. En sats på seks prosent kunne hjulpet bransjen å overleve frem til neste sommer og gjort at vi kunne unngått mange konkurser og oppsigelser, sier Kristin Krohn Devold.

Ny analyse viser mørke tall før høsten

Reiselivet føler på en stor utrygghet for høsten som gjenspeiles i siste medlemsundersøkelse gjennomført 17. september blant 600 reiselivsbedrifter.

Den nye medlemsundersøkelsen viser at konkursfrykten stiger på nytt etter å ha falt frem mot slutten av fellesferien. Andelen som planlegger oppsigelser øker og det er særlig større bedrifter med mange ansatte som møter høsten med oppsigelser. Andelen permitterte er fortsatt høy i reiselivet, og betydelig over snittet. Andelen reiselivsbedrifter som opplever et betydelig omsetningstap gjorde dessuten et byks etter sommeren og fortsetter i medlemsundersøkelsen 17. september å forverres. Dette er bare noen av funnene som omtales i NHO Reiselivs nye situasjonsanalyse.

Klikk på bildet for å lese resultatene fra medlemsundersøkelsen og lese situasjonsanalysen:

Martin I. Dalen / Visit Trysil

På bedringens vei, men fortsatt svært tøft i deler av reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 9. september 2021

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for september bekrefter at utsettelsen av videre gjenåpning, fraværet av utenlandske gjester og strenge smitteverntiltak sinker gjenåpningen av næringen. Deler av reiselivet påvirkes fortsatt negativt av korona. Samtidig bekrefter undersøkelsen at reiselivet er en omstillingsvillig, klimabevisst og inkluderende næring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: