NHO Reiseliv

Innhold

SSB-tall bekrefter svært tøff start på høsten

Nyhet

Publisert

Bilde av en fiskebåt ved kai i Lofoten.

Nye SSB-tall viser bekrefter at krisen igjen rammer hele reiselivet i alle deler av landet. Bilde: Lofoten. Foto: Peter Bösken

Nye SSB-tall viser bekrefter at krisen igjen rammer hele reiselivet i alle deler av landet.

SSBs overnattingsstatistikk for august ble lansert 1. oktober. Administrerende direktør for NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold sier at situasjonen er svært dramatisk for hotell- og overnattingsbransjen.

– August-tallene viser en bråstopp for høstsesongen for hotell- og overnatting, og at myndighetene reduserte kompensasjonsordningen for tidlig. Nå haster det å få på plass en kompensasjon for reiselivet på et nivå som gjør at vi berger sunne bedrifter og arbeidsplasser, sier Krohn Devold.

Dramatisk for hotell- og overnatting

Kristin Krohn Devold

Momsøkningen som regjeringen nå har foreslått vil gjøre det vanskeligere for reiselivet å tiltrekke seg de få norske gjestene som er igjen, som betyr at færre permitterte vil kunne kommer tilbake i jobb, sier Kristin Krohn Devold.

Ifølge SSB opplevde hotell- og overnattingsbedrifter et 41,1 prosent fall i overnattinger i august, sammenlignet med samme måned i fjor. Utenlandske overnattinger i Norge i august falt med 70 prosent fra august 2019.

Krohn Devold sier at en momsøkning på toppen av dette, vil gjøre det vanskelig å konkurrere om de få kundene som er igjen:

– Utenlandske gjester utgjør 30 prosent av markedet for reiselivet, og med et rødt europakart forsvinner mye av driftsgrunnlaget. Smittevernrestriksjoner og nedstenging reduserer dessuten det norske markedet kraftig. Momsøkningen som regjeringen nå har foreslått vil gjøre det vanskeligere for reiselivet å tiltrekke seg de få norske gjestene som er igjen, som betyr at færre permitterte vil kunne kommer tilbake i jobb, avslutter Krohn Devold.

Oslo, Viken og Vestland hardest rammet

SSB melder at det var 1,3 millioner færre overnattinger på norske hotell i august 2019, sammenlignet med samme måned i 2019. Én av tre av disse overnattingene forsvant i Oslo, men også Viken og Vestland ble hardt rammet.

For hyttegrender og vandrerhjem var fallet 27,8 prosent, og for camping 4,6 var reduksjonen prosent. Campingbedriftene opplevde imidlertid en oppgang på 33 prosent flere norske overnattinger i august, målt opp mot samme måned i fjor.

Bilde og pressekontakt

Last ned pressebilde av Kristin Krohn Devold her.

NHO Reiseliv følger situasjonen i reiselivet tett og har publisert en oppdatert situasjonsanalyse her.

NHO Reiselivs pressevakt nås på +47 913 20 590 (send gjerne SMS hvis du ikke får svar).

 

Sist oppdatert 19. oktober 2020

På vei inn i julebord- og vintersesongen er det fortsatt høy konkursfrykt og permitteringer i reiselivet. Andelen som har gjennomført oppsigelser stiger og det er mange som har planer for oppsigelser. Det er særlig Oslo, Svalbard og de nordligste fylkene som rammes.

NHO Reiselivs nye statusrapport har ferske tall som beskriver situasjonen, og viser at nye tiltak for reiselivsnæringen er helt nødvendig. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: