Økt fleksibilitet rundt lånekrav gir pusterom

Nyhet

Publisert

#205

Vegard Berge Uglebakken i Nord Ekspedisjon er fornøyd med at kravene til å få likviditetslån er blitt mer fleksible. Fotograf Mads Suhr Pettersen.

Bankene skal nå i større grad vurdere hvilke bedrifter som kan få likviditetslån.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Likviditetslån er en av flere tiltak reiselivet kan søke om i koronakrisen. I et slikt likviditetslån garanterer staten for 90 prosent, som gjør at bankene tar mindre risiko når de låner ut penger. En utfordring for flere har imidlertid vært en streng tolkning om krav om egenkapital for å få slike lån, selv om bedrifter er i denne situasjonen for eksempel på grunn av nyinvesteringer. 

Ny salgsavdeling viste «tap»

Vegard Berge Uglebakken er CEO og grunnlegger av Nord Ekspedisjon. Foto: Nord Ekspedisjon.

Vegard Berge Uglebakken er CEO og grunnlegger av Nord Ekspedisjon. Foto: Nord Ekspedisjon.

Vegard Berge Uglebakken driver opplevelsesbedriften Nord Ekspedisjon AS og overnattings- og serveringsselskapet Pnh Norway AS i Alta. Han tilbyr gjestene blant annet RIB-turer, kajakkturer, sykkelutleie, overnatting og servering. Uglebakken budsjetterte med tap i 2019 fordi han rekrutterte nye ansatte og opprettet en egen salgs- og distribusjonsavdeling. Det medførte imidlertid at han ikke kvalifiserte til likviditetslån fordi bedriften ikke hadde 50 prosent av bedriftens egenkapital i behold, men 47 prosent.
 
– Vi valgte å satse og investere i fremtiden i fjor. Da er det merkelig at vi ikke skal ha livets rett, og en helhetlig vurdering av vår bedrift vil jo gi et helt annet svar, sier Berge Uglebakken.

Endring gir mer fleksibilitet

I midten av september ble heldigivis regelverket endret slik at det i større grad er opp til bankene selv å vurdere hvilke bedrifter som bør ha mulighet til å ta på seg et større likviditetslån. Dette hjelper Uglebakken mye i møtet med koronakrisen:
 
– Dette er svært gode nyheter for vår bedrift. Regelverket var inntil nylig for firkantet, som har ført til at mange ikke fikk lån selv om de absolutt kan kalles levedyktige bedrifter, sier Vegard Berge Uglebakken. 
 
Til avisen iFinnmark sier Uglebakken at han nå jobber med en ny søknad, og er imponert over Høyres stortingsrepresentanter som har spilte inn endringsforslagene til regjeringen, og fått endringene på plass i raskt tempo. 

Stort sprik i reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 4. oktober 2021

Spriket blant NHO Reiselivs medlemmer er stort når det gjelder hvor langt bedriftene har kommet i gjenåpningsprosessen.

Noen har virkelig fått fart på omsetningen etter at Norge åpnet for fullt, mens andre sliter fortsatt med likviditetsutfordring og mangler store deler av kundegrunnlaget sitt.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: