NHO Reiseliv

Innhold

Økt fleksibilitet rundt lånekrav gir pusterom

Nyhet

Publisert

#205

Vegard Berge Uglebakken i Nord Ekspedisjon er fornøyd med at kravene til å få likviditetslån er blitt mer fleksible. Fotograf Mads Suhr Pettersen.

Bankene skal nå i større grad vurdere hvilke bedrifter som kan få likviditetslån.

Likviditetslån er en av flere tiltak reiselivet kan søke om i koronakrisen. I et slikt likviditetslån garanterer staten for 90 prosent, som gjør at bankene tar mindre risiko når de låner ut penger. En utfordring for flere har imidlertid vært en streng tolkning om krav om egenkapital for å få slike lån, selv om bedrifter er i denne situasjonen for eksempel på grunn av nyinvesteringer. 

Ny salgsavdeling viste «tap»

Vegard Berge Uglebakken er CEO og grunnlegger av Nord Ekspedisjon. Foto: Nord Ekspedisjon.

Vegard Berge Uglebakken er CEO og grunnlegger av Nord Ekspedisjon. Foto: Nord Ekspedisjon.

Vegard Berge Uglebakken driver opplevelsesbedriften Nord Ekspedisjon AS og overnattings- og serveringsselskapet Pnh Norway AS i Alta. Han tilbyr gjestene blant annet RIB-turer, kajakkturer, sykkelutleie, overnatting og servering. Uglebakken budsjetterte med tap i 2019 fordi han rekrutterte nye ansatte og opprettet en egen salgs- og distribusjonsavdeling. Det medførte imidlertid at han ikke kvalifiserte til likviditetslån fordi bedriften ikke hadde 50 prosent av bedriftens egenkapital i behold, men 47 prosent.
 
– Vi valgte å satse og investere i fremtiden i fjor. Da er det merkelig at vi ikke skal ha livets rett, og en helhetlig vurdering av vår bedrift vil jo gi et helt annet svar, sier Berge Uglebakken.

Endring gir mer fleksibilitet

I midten av september ble heldigivis regelverket endret slik at det i større grad er opp til bankene selv å vurdere hvilke bedrifter som bør ha mulighet til å ta på seg et større likviditetslån. Dette hjelper Uglebakken mye i møtet med koronakrisen:
 
– Dette er svært gode nyheter for vår bedrift. Regelverket var inntil nylig for firkantet, som har ført til at mange ikke fikk lån selv om de absolutt kan kalles levedyktige bedrifter, sier Vegard Berge Uglebakken. 
 
Til avisen iFinnmark sier Uglebakken at han nå jobber med en ny søknad, og er imponert over Høyres stortingsrepresentanter som har spilte inn endringsforslagene til regjeringen, og fått endringene på plass i raskt tempo. 

Sist oppdatert 19. oktober 2020

På vei inn i julebord- og vintersesongen er det fortsatt høy konkursfrykt og permitteringer i reiselivet. Andelen som har gjennomført oppsigelser stiger og det er mange som har planer for oppsigelser. Det er særlig Oslo, Svalbard og de nordligste fylkene som rammes.

NHO Reiselivs nye statusrapport har ferske tall som beskriver situasjonen, og viser at nye tiltak for reiselivsnæringen er helt nødvendig. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: