– Tiden i ferd med å renne ut for reiselivet

Nyhet

Publisert

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold. (Foto: Håkon Eltvik/NHO Reiseliv)

NHO Reiseliv etterlyser mer forutsigbare reiseråd, en forlengelse av permisjonstiden, og at Norge følger Danmark med å åpne for konferanser med 500 deltagere.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

– At regjeringen sier at nærliggende naboland som Tyskland skal vurderes innen 20. juli er en halv seier. Vi forventer at Tyskland kan vurderes igjen innen 14 dager, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Krohn Devold ønsker velkommen tiltaket fra regjeringen om å åpne for fritidsreisende fra Danmark, Finland og Island.

Advarsel fra de største hotell- og serveringskjedene

Etter et møte med de største hotell- og serveringskjedene 12. juni, slår NHO Reiseliv nå alarm om at tiden er i ferd med å renne ut hvis man skal unngå masseoppsigelser i reiselivet. Nedstengingen av konferansemarkedet er en viktig grunn til den store trusselen. Hele 40 prosent av alle hotellovernattinger i Norge er møte og konferanser, og dette markedet forblir stengt av myndighetene.

– Norske bedrifter kan nå bestille konferanser med 500 deltagere i Danmark, men ikke her til lands, til tross for at Norge har lavere smitte. Det er rett og slett sprøtt, sier Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv etterlyser at regjeringen følger Danmarks eksempel som ble iverksatt 9. juni, med å åpne for konferanser med 500 deltagere. I det minste forventer Devold en tydelig beskjed om når 500 vil bli gyldig i Norge, slik at gjester kan begynne å booke. Hvis ikke er høsten tapt, advarer hun.

Tar ikke grepene som trengs

Uten gjenåpning og større inntjening vil arbeidsplasser forsvinne. Kristin Krohn Devold påpeker at hotellene blir tvunget til å gjennomføre oppsigelser nå fordi man har tre måneder oppsigelsesfrist. Hun er frustrert over at myndighetene ikke forlenger permisjonsordning nå. 

– De arbeidsplassene vi vil miste kunne vært reddet hvis man allerede hadde forlenget permitteringsordningen ut året. Det er utrolig frustrerende å se at myndighetene ikke velger å ta de grepene som trengs, sier Krohn Devold.

Eksisterende tiltak vil hjelpe noe

Krohn Devold presiserer at reiselivet er glade for de tiltakene som NHO reiseliv har krevet og myndighetene har innført. Å forlenge og fjerne egenandelen i kompensasjonsordningen, utsette skatter og avgifter, og innføre en sesongpakke og lønnstilskudd, samt oppheve flysete-begrensingen innenlands, har vært viktig for å hindre umiddelbare konkurser. Men kun en bredere gjenåpning som skaffer bedrifter inntekter vil kunne hjelpe reiselivet opp og stå igjen.

Last ned bilde av Kristin Krohn Devold her.

Stort sprik i reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 4. oktober 2021

Spriket blant NHO Reiselivs medlemmer er stort når det gjelder hvor langt bedriftene har kommet i gjenåpningsprosessen.

Noen har virkelig fått fart på omsetningen etter at Norge åpnet for fullt, mens andre sliter fortsatt med likviditetsutfordring og mangler store deler av kundegrunnlaget sitt.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: