Vil gi reiselivet forutsigbarhet

Frokostmøte om statsbudsjettet hos NHO Reiseliv, med stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og Frp.

Frokostmøte om statsbudsjettet hos NHO Reiseliv, med stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og Frp.

På et frokostmøte hos NHO Reiseliv krevde opposisjonen flere midler og mer langsiktighet i tiltakene fra regjeringen.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Under et webinar om statsbudsjettet 8. oktober samlet NHO Reiseliv partiene Ap, Sp og Frp til diskusjon om tiltakene som er aktuelle for reiselivet.

Frps Hans Andreas Limi påpekte at mange næringer rammes av krisen, og understreket at politikerne nå trenger konkrete innspill fra reiselivet til hva de aller viktigste tiltakene er. Det fikk han av Kristin Krohn Devold, som sa at en kompensasjonsordning som dekker et tilstrekkelig nivå av faste kostnader, er viktigst. Og å unngå en momsøkning. 

− Vi er glade for at kompensasjonsordningen videreføres, men nivået på dekning av faste kostnader må være tilstrekkelig høyt for å matche krisen. Og vi er skuffet for at momsen igjen dobles til 12 prosent, noe vi håper Stortinget kan ta tak i, påpekte Krohn Devold.

Krohn Devold sa dessuten at krisepakken på 680 millioner for 2021 som nå er foreslått, ikke vil holde langt ut i neste år slik situasjonen er nå.

#205

Under sin presentasjon for medlemmer på webinar om statsbudsjettet, viste Kristin Krohn Devold frem et rødt Europakart. Dessverre ser det dårlig ut med gjester fra Europa med det første.

Ønsker mer forutsigbarhet

Senterpartiet er svært uenig i den foreslåtte momsøkningen:

− Det er helt vanvittig å øke momsen i den situasjonen reiselivet er i nå. Den må forlenges ut 2021, sa Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik.

I likhet med de andre partiene, var Gjelsvik opptatt av at innretningen på kompensasjonsordningen må treffe bedre, og inkludere sesongbedrifter. I tillegg påpekte han at flypassasjeravgiften må skrotes, noe Frp sa seg enig i. Gjelsvik understreket at Frp har et ansvar å sikre tydelighet rundt ordningene som nå kommer, i forhandlinger med regjeringen.

Hans Andreas Limi fra Frp sa at han var bekymret for hvor lite midler som var satt av til neste års ordning, og innretningen på tiltakene. Nå etterlyser Limi en mer langsiktig horisont på tiltakene:

− Det er alltid lett å være etterpåklok, men jeg tror vi har vært for kortsiktige i utformingen av krisepakkene. Vi må prøve å skape mer forutsigbarhet for reiselivet, sa Frp-representanten.

Viktig å bevare kompetanse

Arbeiderpartiets Åsunn Lyngedal kritiserte regjeringen for å ikke ha utformet nye tiltak før kompensasjonsordningen utløp i august, og uttrykte spesiell bekymring for situasjonen for destinasjonsselskapene.

− Regjeringen har kommet med for lite midler for seint, sa Lyngedal.

I likhet med Frps Limi, er Lyngedal i Arbeiderpartiet bekymret for tapet av arbeidsplasser og kompetanse i reiselivet. I sin presentasjon påpekte Kristin Krohn Devold at ledigheten i reiselivet fortsatt er skyhøy sammenlignet med resten av arbeidslivet.

− Poenget er at vi skal leve av reiseliv i framtiden, og det behøver ikke å være så lenge til. Da er det viktig at vi ikke mister for mye kompetanse og arbeidsplasser underveis, sa Lyngedal.

En nikkende Frp-representant var enig med Arbeiderpartiet, og forsikret våre medlemmer om at reiselivet er høyt på partiets agenda i forhandlingene.

− Det viktigste nå er å unngå konkurser og bevare arbeidsplasser. Det er billigere å forebygge enn å reparere. Vi må gi reiselivet forutsigbarhet, konkluderte Limi.

Nattbilde der lys fra bygninger reflekteres i vannet. Foto

Situasjonsanalyse

Oppdatert 11.november 2022

Markedssituasjon en er bedre, men høye strømkostnader svekker optimismen. Det viser NHO Reiselivs medlemsundersøkelse fra november 2022.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: