Permitteringsordningen må forlenges for å hindre unødige oppsigelser

Nyhet

Publisert

NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelse viser at 4 av 10 reiselivsbedrifter har permittert mer enn 75 prosent av de ansatte. Regjeringen har nå en mulighet til å hindre unødvendig arbeidsledighet for tusenvis av arbeidstakere hvorav mange vil slite med å få seg en ny jobb i en annen bransje.

I dag annonserte regjeringen at permitteringsordningen forlenges frem til 1. juli. NHO Reiseliv-direktøren er lettet over at regjeringen har lyttet til NHOs krav om å forlenge ordningen. Det viktigste målet nå er å hindre unødvendige oppsigelser av folk bedriftene trenger så snart gjenåpningen starter.

– Det er positivt at ordningen forlenges, men vi trenger signaler på at den kan forlenges ytterligere. Mange reiselivsbedrifter, særlig de som driver med konferanse og møtevirksomhet, frykter nå at det ikke vil være noe marked før utpå høsten. Det er først da de kan begynne å ta permitterte ansatte tilbake, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Det mange politikere ikke tenker over, er at samfunnet må være helt åpent i tre måneder før permitteringsordningen går ut. Dette fordi permitterte som må sies opp, etter loven må jobbe tre måneder først. Permitteringsordningen til 1. juli forutsetter egentlig åpent samfunn i april, mai, og juni. Derfor frykter mange allerede nå at ordningen må forlenges over sommeren, fortsetter Krohn Devold.

Helt ulogisk å måtte si opp folk man trenger til gjenåpningen

– Så snart det er trygt å gjenåpne samfunnet, vil folk igjen ut å spise og kose seg, vi vil reise og oppleve ting sammen. Da blir det travelt på mange reiselivsbedrifter, og det er helt ulogisk om man har måttet si opp dyktige medarbeidere som vil bli helt nødvendige for å få hjulene i gang igjen. Det aller viktigste nå er derfor å passe på at ikke bedriftene mister gode folk. Både kokker og servitører er ettertraktet, og bedriftene trenger dem så snart vi kan gjenåpne samfunnet, fortsetter Krohn Devold.

Nasjonal skjenkestopp sender tusenvis på NAV

Regjeringen innførte nye, svært inngripende restriksjoner, som nasjonal skjenkestopp, 3. januar som i praksis betyr full nedstengning av mange bedrifter og ytterligere permitteringer. Tall fra NHO Reiselivs nyeste medlemsundersøkelse 4. – 7. januar 2021 blant 665 reiselivsbedrifter viser at andelen som har permittert mer enn 50 og 75 prosent av staben sin øker etter juleferien:

  • 7 av 10 reiselivsbedrifter har permittert ansatte. 4 av 10 har permittert mer enn 75 prosent av de ansatte.
  • 1 av 4 har gjennomført oppsigelser. I Oslo har 40 prosent gjennomført oppsigelser.
  • 35 prosent har planer for oppsigelser
  • 4 av 10 frykter de vil gå konkurs som følge av korona

Reiseliv-direktøren mener det er viktig at regjeringen gir signal om at permitteringsordningen utvides til over sommeren, arbeidsgiver lønnsplikt ved permitteringer reduseres, og at kompensasjonsordningen forlenges så lenge bedriftene ikke kan drive normalt.

– Reiselivsnæringen var en av verdens raskest voksende næringer før pandemien og kommer til å reise seg igjen etter pandemien. Men før vi kommer dit trenger vi tiltak som kan berge bedriftene gjennom krisen og som kan sørge for at de er rustet til å ta tilbake alle de tusenvis av ansatte som nå er sendt på NAV, sier Kristin Krohn Devold.

– Det er ikke en langsiktig løsning for reiselivet å omstille seg bort fra det vi driver med, for det er hoteller, restauranter, uteliv og opplevelser som utgjør det sosiale limet i et samfunn. Den dagen vi kan være sosiale igjen vil vi trenge et yrende reiseliv over hele landet, avslutter Krohn Devold.

Krever strakstiltak

NHO Reiseliv mener følgende strakstiltak må på plass for å hjelpe reiselivsnæringen:

  • Forlenge kompensasjonsordningen så lenge reiselivet rammes av smitteverntiltak, og i hvert fall frem til sommeren.
  • Forbedre kompensasjonsordningen til å omfatte flere kostnader som for eksempel råvarer/lagervarer og kostnader knyttet til smitteverntiltak. I tillegg må levedyktige bedrifter som har falt utenfor ordningen blir kompensert.
  • Inkludere åtte dager av arbeidsgivers lønnsplikt i kompensasjonsordningen. Man bør dessuten fjerne de fem lønnspliktdagene i lønnspliktperiode to.
  • Forlenge permitteringsordningen til over sommeren.
  • Forbedre lønnstilskuddsordningen.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Barn og voksne som kjører ned en skibakke i snødriv. Foto. Norefjell skisenter.

Slik er situasjonen for norsk reiseliv nå

Oppdatert 16. januar 2023

Med forventet lavere forbruk og uten strømstøtte, står norske reiselivsbedrifter i en usikker situasjon i starten på 2023. 

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

NHO Reiseliv sender oppdateringer med siste nytt om situasjonen for norske reiselivsbedrifter. Meld deg på her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: