Regjeringen innfører nasjonalt skjenkeforbud og 2 meters avstand

Nyhet

Publisert

Skidestinasjonene har hatt skigjester i både jule- og vinterferien og mange på hyttekontor, uten økt smitte fordi de har gode smittevernrutiner på plass. De har forberedt seg godt på å ta imot påsketurister med godt smittevern. Vi forventer at regjeringen lynraskt klargjør om 2 meters avstand også skal gjelde i alpinanleggene, konstaterer NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold,

Regjeringen innfører enda strengere nasjonale tiltak. Det blir innført 2 meters avstand og det blir skjenkestopp over hele landet. Det blir ikke krav til 2 meter i skiheis og heiskøer.

Saken oppdatert kl.20.40: 

Folkehelseinstituttet har i kveld bekreftet at det ikke blir krav til 2 meter i skiheis og i heiskøene. Avstand i skiheis og kø kan være som i hele vinter. Det vil si ett ledig sete mellom de som ikke er i samme husstand, og en stavlengdes avstand i køen. Kunden selv må passe på hvem som er i samme husstand i skiheisen. Les mer om hva som gjelder i skibakkene i veilederen for norske alpinanlegg

Portrett av Kristin Krohn Devold

Skjenkeforbudet sammen med innføring av 2 meters avstand betyr at de aller fleste serveringssteder og hoteller ikke vil ha andre muligheter enn å stenge helt ned. – Bedrifter som har vært åpne, men som nå må permittere, får en kjemperegning når de må dekke de ti første dagene med lønn. Disse kostnadene skulle vært dekket av staten når årsaken til permittering er pandemien,  sier Kristin Krohn Devold.

 Skjenkeforbudet sammen med innføring av 2 meters avstand betyr at de aller fleste serveringssteder og hoteller ikke vil ha andre muligheter enn å stenge helt ned, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. 

– Nå er vi svært lettet over at FHI har bekreftet at 2 meters-regelen ikke gjelder i skibakkene. Det betyr enormt mye for alle skidestinasjonene, og alle de som har gledet seg til å stå på ski i påsken. Skidestinasjonene har hatt skigjester i både jule- og vinterferien og mange på hyttekontor, uten økt smitte fordi de har gode smittevernrutiner på plass. De har forberedt seg godt på å ta imot påsketurister med godt smittevern, fortsetter Krohn Devold.  

Ekstra midler må snarest utbetales til nedstengte bedrifter  

– Jo flere bedrifter som nå rammes over hele landet, jo flere arbeidstakere vil bli permitterte. Bedrifter som har vært åpne, men som nå må permittere, får en kjemperegning når de må dekke de ti første dagene med lønn. Disse kostnadene skulle vært dekket av staten når årsaken til permittering er pandemien. Dessverre har ikke Stortinget og regjeringen vært villige til det, sier NHO Reiseliv-direktøren.  

Regjeringen øker eksisterende kommunal ordning som gir kompensasjon til bedrifter som er hardt rammet av pandemien med 500 millioner kroner. Disse kommer på toppen av de 750 millionene som skal deles ut etter påske (det er totalt bevilget ca. 2 milliarder til ordningen hvorav 1 milliard er delt ut). Krohn Devold understreker at midlene må snarest utbetales til serveringsbedriftene og andre reiselivsbedrifter som rammes av nedstengning.  

Følgende tiltak berører reiselivet:  

  • Én-meteren blir nå til to-meteren. De som du hittil har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til. 
  • Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet. 
  • Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt. 
  • Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder disse reglene: 
  • Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser. 
  • Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune. 
  • Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer. 
  • Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser. 

Tiltakene trer i kraft fra midnatt natt til torsdag og gjelder til 12. April. Tiltakene erstatter ikke de lokale tiltakene.  

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Medlemsbedrift med spørsmål om korona? 

Ta kontakt via chat på Arbinn eller ring medlemssenteret på 23 08 84 40 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: