Lang ventetid for utenlandske arbeidstakere forsinker tilgang på arbeidskraft

Publisert

Bilde som viser en europeisk oppholdstillatelse

LANG VENTETID: Arbeidere fra EØS må vente inntil 5 måneder på å få sin søknad om opphold behandlet.

En rekke næringer, inkludert reiselivet, mangler arbeidskraft og har et stort behov for arbeidstakere fra utlandet. Men arbeidere fra EØS må vente inntil 5 måneder på å få sin søknad om opphold behandlet.

– Det blir en ond sirkel. Det gjør det umulig å jobbe, selv om det er tillatt mens man venter på søknadsbehandling. Nå må politiet få fortgang i dette slik at reiselivsbedriftene får sårt tiltrengt arbeidskraft på plass, sier Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.

– Skulle en reiselivsbedrift være så heldig å få tak i en utenlandsk arbeidstaker fra EØS i disse dager, er det allikevel ikke sikkert at de kan starte i jobben når det trengs; Inntil 4-5 måneder må man vente for å få avtale hos politiet. Det er svært uheldig i en situasjon der reiselivet har et akutt behov for flere folk, sier Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.  

NHO Reiseliv har mottatt en rekke henvendelser fra medlemsbedrifter som fortviler. Tidligere i høst var det i tillegg et liknende problem hos Skatteetaten som deler ut D-nummer.  Dette medfører også poblemer for andre bransjer, som bygg- og anlegg. Hør mer om dette i Nyhetsmorgen på nrk.no. 

Grunnen til den lange ventetiden er at søknadene behandles ved personlig oppmøte. Det er begrenset med bemanning blant annet på grunn av pandemisituasjonen. Ventetiden for å få personlig oppmøte er nå på minimum 4 uker. 

Se oversikt over ventetid i politidistriktene 
her, 

Gå til UDI sin søknadsportal 

– Ond sirkel  

De ansatte har lov til å jobbe inntil 3 måneder uten oppholdstillatelse/registreringsbevis, men de får ikke lønn før de har norsk bankkonto (som svært mange arbeidsgivere har som sitt prinsipp av seriøsitetsgrunner). Norsk bankkonto får man ikke før man har oppholdstillatelse.  

– Det blir en ond sirkel. Det gjør det umulig å jobbe, selv om det er tillatt mens man venter på søknadsbehandling. Nå må politiet få fortgang i dette slik at reiselivsbedriftene får sårt tiltrengt arbeidskraft på plass, fortsetter Aastad.  

Saken har heldigvis fått oppmerksomhet både fra NRK og hos Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, som stiller justisministeren et spørsmål om hva hun vil gjøre for å rette opp den uholdbare situasjonen. Justisministeren må svare innen 6 virkedager.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Get Together med smak av Innlandet

    Get-together-samlingen under NHO Reiselivs årskonferanse på Hamar byr på det beste som Innlandet har å by på. På scenen kommer en stor musikalsk overraskelse. Dette vil du ikke gå glipp av!

  2. Gullgaffelen til Bent Stiansen

    Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: