Oppdaterte reiseråd per 26. november 2021

Nyhet

Publisert

Oppdaterte reiseråd fra FHI

Kart med land/områder i Europa og innreisekarantene ved ankomst til Norge per 22. november 2021. Grønn: Ikke karantene. Orange: Ikke karantene. Rød: Karantene. Lilla: Karantene. Mørkerød: Karantene. Lys Grå: Karantene. Grå: Norge blir ikke vurdert. Bilde: FHI.

Fra og med 26. november åpnes grensene, men det innføres samtidig strengere grensekontroll. Selv om grensene åpnes, er det mange som må i karantene.

Fullvaksinerte borgere fra EU, EØS, Schengen og Storbritannia kan reise fritt inn til Norge, uten karantene og testplikt. Borgere fra alle andre land kan også reise inn til Norge, men de må som hovedregel i karantene, uavhengig av vaksinestatus. Det skyldes at Norge ikke aksepterer vaksinepass fra andre enn EU og Storbritannia.

Spørsmål og svar om reiser og reiseråd

Innreiseregler og karanteneregler fra EU, EØS, Schengen og Storbritannia

Alle fra EU, EØS, Schengen og Storbritannia kan reise inn til Norge. Alle må registrere seg ved innreise. De fullvaksinerte trenger ikke å teste seg eller å være i karantene. Dette gjelder også turister.

Reisende som ikke er fullvaksinerte, men som kommer fra grønne eller oransje land, kan reise inn uten karantene. De må likevel registrere seg, teste seg før ankomst og teste seg ved ankomst.

De som hverken er fullvaksinerte eller kommer fra et grønt eller oransje land kan også reise inn til Norge, men de må registrere seg ved innreise til Norge, teste seg før ankomst, teste seg på grensen og være i karantene etter ankomst. Dette gjelder også turister.

Se oppdatert oversikt over land og ulike farger på fhi.no her 
Her er en liste over hvilke land som  Norge godtar vaksinepass fra

Innreise fra alle andre land

Norge åpner opp grensene, slik at innreisereglene blir som før pandemien. Det betyr i praksis at alle kan reise inn til Norge. Pass likevel på at eventuelle arbeidstakere har oppholdstillatelse.

Norge godtar som hovedregel kun koronasertifikat som er koblet opp mot EUs vaksinepass. Se en fullstendig liste over hvilke land som Norge godtar vaksinepass fra her.

Legg merke til at det er mange land som Norge ikke godtar vaksinepass fra, for eksempel USA. Det innebærer for eksempel at en fullvaksinert amerikansk turist må i karantene ved innreise til Norge. De kan ta en test tre døgn etter innreise. Er testen negativ, kan de avslutte karantenen. Det samme gjelder for alle andre som må i karantene.

Innreisende fra andre steder enn EU, EØS, Schengen, Storbritannia eller et land som Norge godtar vaksinepass fra, får lov til å reise inn til Norge. Men reisende må registrere seg før ankomst, teste seg før ankomst, teste seg ved ankomst og må i karantene etter ankomst.

Se oppdatert oversikt over land og ulike farger på fhi.no her 

Hvem kan reise inn med koronapass?

En borger fra blant annet EU, EØS, Schengen og Storbritannia som reiser med koronasertifikat kan reise karantefritt inn til Norge. Det er enkelte land utenfor EU som har fått lov til å koble seg på koronasertifikatet, blant annet Israel.  Her er en oppdatert liste over hvilke land som er koblet på koronasertifikatet.  

Fargekoder og re-open EU

5. juli 2021 utvidet FHI antall fargekoder. Fargekodene står forklart på kartet. Per dags dato betyr grønn og oransje = fri innreise og null karantene. Alle andre kategorier innebærer ulike restriksjoner som står forklart på kartet, eller ovenfor i artikkelen. Legg merke til at fargekodende kan ha en annen betydning i andre land. Husk at land som nå er grønne kan endres til røde senere, ved eventuell smitteoppblomstring i landet.

På https://reopen.europe.eu/en er det oppdaterte reiseråd for samtlige EU- og EØS-land. Siden inneholder også korrekt informasjon om innreise til Norge på engelsk. Legg merke til at Norge fortsatt bruker andre terskelverdier enn resten av Europa. Det betyr at det er kartet hos FHI som gjelder.

Se oppdatert oversikt over de ulike fargenene på kartet hos fhi.no her 
 Regler og krav til registrering, karantene og testing ved innreise til Norge fra og med 26. november
Hvis du er fullvaksinert, og kan vise et koronapass som Norge godtar:

Se listen over hvilke land Norge godtar vaksinepass fra her

Hvis du ikke er fullvaksinert og dermed ikke kan vise et koronapass som Norge godtar:
  • Du må ha en negativ test som er tatt senest 24 timer før ankomst. Godkjent testmetode er PCR eller antigen hurtigtest. Dette kravet gjelder ikke for barn under 18 år.

  • Du må teste deg ved ankomst til Norge. Testen skal være antigen hurtigtest. Barn skal som utgangspunktet testet, men barn under 16 år skal ikke testes der det er uforholdsmessig krevende å få tatt testen av barnet.

  • Du må i karantene ved ankomst til Norge, med mindre du kommer fra et grønt eller oransje land. Du kan teste deg ut med en negativ PCR-test som er tatt tidligst 3 døgn etter ankomst. Barn må ikke i karantene. Karantenekravet gjelder heller ikke reisende fra grønne og gule områder.

  • Pålegget om karantenehotell ble avviklet fra og med 25. september kl. 16. Det opprettholdes som et frivillig tilbud for personer uten et egnet sted å gjennomføre karantenen.

  • Karantenen skal tilbringes i egen bolig eller på egnet oppholdssted der det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering.
  • Du må registrere deg før innreise. Registreringen kan gjøres her: https://reg.entrynorway.no/

  •  
Les om karantenehotell på regjeringen.no

Les mer om hvem som må i karantene hos Helsedirektoratet

Les også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: