Utenriksministeren svarer om Kina-visum til Norge

Nyhet, Politikk

Publisert

Utenriksminister Børge Brende har redegjort for behandlingstiden for kinesiske turistvisum til Norge. Foto: Sjøwall/Utenriksdepartementet

– Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for turistgrupper som skal til Norge fra Kina, er nå om lag to dager i lavsesongen og fire dager i høysesongen, skriver utenriksminister Børge Brende (H).

I desember ble det kjent at forholdet mellom Norge og Kina normaliseres. Det skjer seks år etter at tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo førte til isfront mellom de to landene.

NHO Reiseliv uttrykte stor glede over at Norge og Kina har reparert forholdet. Kina er et svært viktig vekstmarked for norsk reiseliv, og kinesere er den gruppen av utenlandske besøkende som legger igjen mest penger når de er i Norge.

Ba om raskere visumbehandling

Etter at det ble kjent at Norge og Kina har gjenopptatt den diplomatiske forbindelsen, gikk NHO Reiseliv ut med en oppfordring til norske myndigheter om å sørge for raskere visumbehandling for kinesiske reisende til Norge.

nettsidene til den norske ambassaden i Beijing og generalkonsulatene i Shanghai og Guangzhou heter det at behandlingstiden for visumsøknader til Norge er «inntil 15 virkedager», men at behandlingstiden kan variere ut ifra sesong.

Til sammenligning bruker danske myndigheter i snitt fra fire til sju dager på å behandle kinesiske visumsøknader.

Visumbehandling tatt opp politisk

NHO Reiseliv ba stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) ta opp saken politisk ved å sende et skriftlig spørsmål om behandlingstiden til næringsminister Monica Mæland (H).

Rett før jul svarte regjeringen ved utenriksminister Børge Brende (H).

I svaret skriver Brende at saksbehandlingstiden har blitt kraftig redusert de siste tre årene.

– Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for turistgrupper som skal til Norge fra Kina, er nå om lag to dager i lavsesongen og fire dager i høysesongen. Det er ikke slik at Norge har lengre saksbehandlingstider enn de andre nordiske landene i Kina, skriver Brende.

– Det er positivt at norsk reiselivsnæring deler vårt ønske om rask behandling av visumsøknader. Utenriksdepartementet ser gjerne på hvordan en best kan samarbeid med næringen for å øke turismen til Norge i tiden fremover, skriver Brende videre.

– Norge bør ha Europas korteste saksbehandlingstid på visum

NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold er fornøyd med svaret fra Brende. Hun sier det er svært viktig at Norge som digitalt avansert land har Europas korteste saksbehandlingstid for turistvisum.

– Vi tok opp visum-saksbehandlingstiden for kinesiske turister etter innspill fra medlemsbedrifter. Våre medlemmer har meldt om behandlingstid på hele tre uker, og at dette skremmer kinesiske grupper fra å velge Norge på sin reise i Europa, sier hun.

– På nettsidene til ambassaden og generalkonsulatene står det at saksbehandlingstiden er inntil 15 virkedager, altså tre arbeidsuker. Det er ikke bra nok. Norge som digital nasjon bør ha Europas korteste saksbehandlingstid.

– Vi er derfor veldig glad for informasjonen fra utenriksministeren om at behandlingstiden nå i praksis er nede i 48 timer. Men for å hjelpe turister som vurderer Norge opp mot andre reisemål, må det stå krystallklart på nettsidene at normal saksbehandlingstid er to dager i lavsesong og fire dager i høysesong. Det vil øke interessen for Norge blant kinesiske turister og bidra til vekst og arbeidsplasser, sier NHO Reiseliv-sjefen.


Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: