— Nå kan du stige raskt i gradene i utelivsbransjen

Daglig leder Christian Halland ved Nedre Løkka Cocktailbar.

SER ETTER FOLK: Daglig leder Christian Halland (28) ved Nedre Løkka Cocktailbar sier at utelivsbransjen trenger mange ansatte nå. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Full gjenåpning er en gladnyhet for utelivsbransjen, som nå ser etter flere ansatte for å styrke bedriftene.

Lørdag 25. september kl. 16.00 i 2021 gjenåpnet landet for første gang etter en lang nedstenging, og festglade mennesker strømmet til gatene. I likhet med alle landets utesteder, var det en flere meter lang kø å se også utenfor Nedre Løkka Cocktailbar på Grünerløkka i Oslo. Gjennom de brede glassrutene, kunne menneskene i køen få et innblikk i et lokale overfylt av god stemning, klemmer og eufori. Med raske sjonglerende håndbevegelser, laget bartenderne kunstnerverk på noen få sekunder, som like etter ble servert til små og store bord tett i tett.

— Vi var usikre på om vi var klare for gjenåpningen, det store presset, den store folkemengden og alle drinkene samtidig. Bestillingene kom inn i så stor hastighet, at det kan være grunnen til at bongsystemet plutselig kollapset. Aldri før har vi hatt så mange bestillinger på en gang, forteller daglig leder Christian Halland (28) ved Nedre Løkka Cocktailbar.

Selv om Oslo-baren var underbemannet den natten, ordnet det seg.

— Fordi vi var så få på jobb, fikk alle ansatte kjørt seg ordentlig. De var helt utslitt etter denne arbeidsdagen. Samtidig så greide vi å yte like god service som før og har nå fått inn nok ansatte.

Likevel er det mange andre bedrifter i bransjen som ser etter bartendere, servitører og renholdere, sier han.

UNGE FOLK: Daglig leder Christian Halland har ansatt unge mennesker i alderen 23 til 32 år. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

— Gøy

Christian Halland ble bartender som 18-åring i Tønsberg. Etter hvert ble han ansatt ved andre barer i landet, og havnet til slutt på den kjente baren på Løkka, som er en del av utelivsaktøren byOSLO. I september i år ble han forfremmet til lederrollen.

— Det å jobbe på en bar er ekstremt gøy. Du lærer nye ting hver dag. Jeg ble revet med, og det fikk meg, og mange andre som kommer inn, til å fortsette med jobben i utelivsbransjen, forteller Halland.

MORSOMT: Christian Halland synes det er gøy å lage drinker. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Hallands vei inn i bransjen er ikke enestående. For mange unge kan en jobb i utelivsbransjen være en fin tilleggsinntekt ved siden av studiene. Etter fullført utdanning, velger mange å fortsette og bygger seg deretter opp i systemet. En annen vei inn i bartenderyrket er å ta en utdanning ved European Bartender School.

— Dette er en veldig fin bransje. Jeg har aldri skjønt hvorfor den har fått et litt negativt lys. Ja, det er en del ubekvemme arbeidstidspunkt, men det er så mye fint som skjer her. Folk samarbeider på en helt spesiell måte, man blir kjent med ekstremt mange mennesker, man får utfordret seg selv og lært uendelig mye om mennesker, drinker og kunsten bak å skape noe, forteller han.

KREATIVITET: Bartenderyrket krever mye kunnskap og kreativitet. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Høyere lønn og mer ansvar for nyansatte

Halland kan røpe at den store etterspørselen etter flere folk i næringen, gjør at arbeidsgiverne er villige til å legge frem gode tilbud til nyansatte.

— Du kan absolutt få et lønnsomt tilbud nå. Det er noe barene, nattklubbene og pubene jobber veldig mye med. Det er for eksempel mulig å få mer ansvar og høyere lønn om du blir ansatt nå sammenliknet med tiden før pandemien, sier han.

Det åpner opp for mange muligheter innad i bransjen. Vil man ha mer ansvar, kan man vokse raskt i gradene. Får man en jobb innen uteliv, kan man også, på sikt, gå over til andre reiselivsbransjer om man skulle ønske det.

Hotellbransjen tar imot nyansatte med åpne armer: — Det er utrolig mange muligheter her

— La meg trekke frem meg selv; Siden jeg har blitt daglig leder, har jeg lært mye om ledelse og administrasjon, som gjør at jeg kan drive en bar over alt i verden.

VOKST I GRADENE: Christian Halland, som startet som bartender, har jobbet seg opp og blitt daglig leder ved Oslo-baren Nedre Løkka Cocktailbar. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Når det kommer til flere karrierevalg, er det mange retninger å gå. Man kan skifte bransje og bygge opp karrieren der.

Restaurantbransjen i Oslo ser etter flere kokker og servitører

— Med tanke på at man jobber så mye med mennesker, så sitter man igjen med en enorm kompetanse innen service og kommunikasjon, og man har et stort kildenettverk som kan gjøre bransjeovergangene enklere, understreker han.

Kan lønne seg å være en ekstrovert, men det er ingen selvfølge

Slik kan du lande en jobb innen utelivsbransjen
  1. Ønsker du en jobb i utelivsbransjen? Send en CV til bedriften eller still opp i baren! Møt opp personlig og prøv å få en kjapp samtale med daglig leder slik at du kan introdusere deg selv. Det viser at du er utadvendt – og du blir husket blant mengden.
  2. Om du kommer personlig, bør du ta med deg en CV. Den bør være ryddig og helst på én side.
  3. Hvis du ønsker å være bartender, bør du lese deg opp på drinker. Dersom du blir invitert til et jobbintervju, kan det hende at du blir testet muntlig i faget.
  4. Sett deg inn i Alkoholloven.

Kilde: Christian Halland, Daglig leder ved Nedre Løkka Cocktailbar

Christian sitter med hendene i kors og snakker rolig, kontrollert. Når han sier at han er en introvert, kommer det derfor ikke som et sjokk.

— Det er egentlig en litt rar kombinasjon, for det hjelper å være en ekstrovert når du jobber her. Du må være i kontakt med mennesker og være flink til å lytte. Selv om jeg ikke er det selv, liker jeg jobben min kjempegodt. Den utfordrer meg og gir meg lyst til å prate med folk. Det er så mange glade gjester her, og det er stas, forteller han.

Når det gjelder kvalifikasjoner, vil man lære det meste når man kommer inn i jobben. Men det kommer an på utestedet. Dersom plassen spesialiserer seg på én ting, for eksempel øl, bør man kunne noe om faget, ifølge Halland.

— Men det aller viktigste er likevel at man har jobbet litt med mennesker før, alt det andre kan læres, sier han.

— Og siden bransjen er i stadig endring på grunn av samfunnsutviklingen og det grønne skiftet, popper det opp nye konsepter hele tiden. Det gjør at vi vil trenge alle slags talenter fremover som kan jobbe med innovasjon, nye smaker og twister på drinker. Det er alltids noe nytt som skjer i yrket, og vi må være oppdatert!

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: