Kl. 09.15 – 10.00 Registreringen åpner kl. 09.15
kl. 10.00 Åpning av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og utdeling av Landskonferansens kompetansepris
Del 1: Kompetansebehov i endring
Hvordan ser morgendagens kompetansebehov ut, og hva betyr det for fagopplæring og arbeidsliv?
🔹Hvilke kompetansebehov står vi overfor?
Kompetansebehovsutvalget gir oss innføring i hvilke endringer vi må forholde oss til, herunder digitalisering, global konkurranse og nye arbeidsformer.
🔹Domenekunnskap og kunstig intelligens.
Tor Sporsem fra SINTEF stiller spørsmålet: Hvordan kan vi bevare og forstå domenekunnskap, den spesialiserte fag‑ og erfaringsbaserte kunnskapen, i en tid hvor KI blir en stadig større del av arbeidshverdagen?
🔹Etter innleggene er det åpen Q&A‑runde hvor deltakerne kan stille spørsmål og diskutere sammen – slik får vi ikke bare kunnskap, men deltakelse og refleksjon.
Del 2: Teknologi i fagopplæringen
Hvordan kan teknologi gjøre opplæringen mer relevant, effektiv og fremtidsrettet?
🔹Lokal opplæring i samarbeid med arbeidslivet (LOSA)
Elisabeth Leiknes Hansen fra Nordkapp videregående skole presenterer LOSA-modellen og hvordan skole og næringsliv samarbeider tett i fag- og yrkesopplæringen i Finnmark.
🔹Digitale verktøy forenkler opplæringen
Teknologiselskapet Praktisk Utdanning presenterer eksempler på elektroniske verktøy som forenkler hverdagen for både lærebedrifter og lærlinger: fra digitale læringsplattformer til app‑basert oppfølging og analyse.
🔹Oppdatering fra Faglig råd for restaurant‑ og matfag (FRRM)
FRRM skal blant annet bidra til et godt kunnskapsgrunnlag om utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Her får du en løypemelding fra FRRM og det pågående rådsarbeidet.
Lunsj
Lunsj basert på lokale råvarer, hvor du får god tid til nettverksbygging. Bruk gjerne tiden til å knytte nye kontakter.
Del 3: Arbeidskraft og beredskap
Hvordan sikrer vi tilgang på arbeidskraft og bygger beredskap i møte med usikkerhet og endringer?
Roar Svenning fra Stokkøya Sjøsenter deler sine erfaringer fra å bygge et reiselivskonsept langt ute på kysten – et sted med utfordringer, fra fraflytting og konkurranse om kompetanse, men også med stort potensial for arbeidsplasser, lokal utvikling og attraktivt liv.
Lars Lindland presenterer prosjektet "Velg Mat" – et samarbeid mellom utdannings- og næringsaktører for å synliggjøre muligheter innen mat- og måltidsbransjen. Det har som mål å styrke rekrutteringen og kompetansen til fremtidens mat- og landbruksnæring.
Kaffepause
Politikerdebatt
Vi kjører debatt med nyvalgte stortingspolitikere i Utdannings- og forskningskomiteen. De blir utfordret om veivalg og muligheter sett i lys av fallende fødselskull og en aldrende befolkning.
Smak deg frem
Arrangørene gir en introduksjon til rekrutteringsprosjektet Smak deg frem – inkludert den digitale verktøykassen som inneholder ulikt materiell til fri bruk for bedrifter, skoler og opplæringskontorer som jobber med rekruttering til restaurant- og matfag.
Kort benstrekk
Mat- og måltidsbransjens rolle i samfunnsutviklingen
Statsforvalter i Rogaland og tidligere helseminister Bent Høie runder av konferansen. Med erfaring fra både rikspolitikken og reiselivsnæringen, deler han sine perspektiver om hvordan mat- og måltidsbransjen kan bidra til bærekraft, trivsel og verdiskaping i hele landet i årene fremover.