Tips til deg som skal søke jobb på Jobbsøkerdagen

Her finner du fem kjappe jobbsøkertips som kan hjelpe deg med å sikre jobben.

Drømmer du om å jobbe innen reiselivet? Reiselivet passer for deg som liker å gi andre gode opplevelser, samtidig som du befinner deg på en fleksibel, kommunikasjonsrik, kreativ og allsidig arbeidsplass.

Reiselivsæringen er preget av vekst, nye type arbeidsplasser og spennende oppstartsbedrifter – nå bobler det i tillegg av tiltak som skal sikre bærekraftige løsninger. Det betyr at næringen trenger alle type talenter og tankesett. De trenger deg. Sammen kan vi finne de beste løsningene og forme fremtidens reiselivsnæring i verdensklasse.

Her får du fem tips som kan hjelpe deg med å skille deg ut fra andre jobbsøkere i møte med fremtidig arbeidsgiver:

1. Begynn med deg selv

Start med å undersøke hva du er interessert i å jobbe med og hva du har nok kvalifikasjoner til; med flere titalls jobber innenfor reiselivet er det bare å velge og vrake blant bransjene. Men husk, i noen reiselivssektorer legger arbeidsgiveren stor vekt på hvilken kompetanse du har gjennom utdanning og fagopplæring. Det kan være alt fra yrkesfag på videregående til en grad fra høgskole eller universitet. I andre jobber blir det lagt mer vekt på praktiske erfaringer.

Les mer: Smak deg frem: Velg restaurant- og matfag

NAV anbefaler så at du lager en oversikt over hvem du er som person. Hva er motivasjonen din for å søke jobben? Hva kan du, og hva er dine personlige egenskaper? Hva er dine styrker og hva er unikt ved deg? Når du reflekterer over og blir trygg på egen kompetanse, blir det lettere å skrive gode søknader, og du er bedre forberedt til intervjuet.

2. Dette bør du ta med deg til messen

TILPASSET: Det er lurt å tilpasse søknaden sin per stilling eller bransje.

Drar du på Jobbsøkerdagen, vil du treffe arbeidsgivere ansikt til ansikt og knytte kontakter. Selv om det ikke kreves, anbefales det på det sterkeste at du tar med deg en CV som er tilpasset jobben du ønsker å søke på. At du har forberedt deg, viser at du er en motivert, organisert og ansvarsfull person. Arbeidsgiveren vil også sitte igjen med en følelse av at du er fremoverlent og initiativrik.

Les mer: Ledige stillinger på Jobbsøkerdagen

3. Skriv en god CV

Hvis CV-en din er godt skrevet, har du gjort mye riktig. Etter at du har funnet ut av hvilke stillinger som kan passe deg, bør du leke litt detektiv! Vær kreativ og undersøk på nettet, for eksempel på LinkedIn og Finn.no hva lignende stillinger, som ligger ute på markedet akkurat nå, krever av arbeidstakerne. Hvilke personlige egenskaper trengs? Hvilke kvalifikasjoner bør du ha? Det kan gi deg en viss oversikt over bransjen. I tillegg vil du stå sterkere under intervjuet med arbeidsgiveren. Lag gjerne en liten seksjon som heter "Profil" øverst på CV-en der du får frem en kort oppsummerende beskrivelse av din erfaring, motivasjon og kvalifikasjoner som samsvarer med bransjens etterspørsel.

4. Lag flere versjoner – skriv dem ut!

Lag gjerne flere versjoner av CV-en, tilpasset hver bransje – dersom du vil søke på jobb innenfor flere sektorer. Ta med flere eksemplarer per versjon. CV-ene, i godt gammeldags papirformat, kan du fordele ut til arbeidsgiverne du knytter kontakt med under arrangementet. Slik vil du bli husket blant mengden. Sjekk at CV-en din inkluderer navn, telefonnummer og e-postadresse.

5. Intervjuet

Jobbintervjuet kan virke skummelt. Men er du godt forberedt, senker du skuldrene, ifølge NAV. Husk, i intervjuet skal du overbevise arbeidsgiveren om at du passer inn i bedriften og at du er et trygt valg.

For deg som skal søke, er det svært positivt at mange intervjuer er bygget opp etter en viss standard, hvor mange spørsmål går igjen fra intervju til intervju. Hva vil du svare på vanlige og uventede intervjuspørsmål? Noter svarene for deg selv i forkant av Jobbsøkerdagen. Viktigst av alt er at du er deg selv. Legg vekt på det du kan. Ikke vær beskjeden, dette er en gyllen anledning til å selge seg selv.

 

*Innholdet på denne siden er utarbeidet i tett samarbeid med NAV

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: