Foto: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com
Foto: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com

NHO Reiselivs årsrapport 2024

Styrket posisjon, nye muligheter

Flere politiske prosesser på gang for økt rekruttering

Mann kledd i dresjakke som intervjues av en mann i grønn t-skjorte med et TV-kamera i forgrunnen.

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, intervjues av NRK under Landskonferansen for restaurant og matfag 2024 i Sandefjord. Foto: NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

NHO Reiseliv jobber strategisk og politisk for å sikre riktig og nok kompetanse til norsk reiselivsnæring, for eksempel gjennom den prisvinnende kampanjen Smak deg frem.

Bemanningssituasjonen er fortsatt krevende for mange medlemsbedrifter, selv om den har bedret seg siden pandemien. Ifølge NHOs Kompetansebarometer 2024, har 2 av 3 medlemmer i NHO Reiseliv et udekket kompetansebehov. Rekrutteringsarbeidet har derfor hatt høy prioritet i 2024.

NHO reiselivs arbeid for kompetanseheving

Arbeidet med NHO Reiseliv-Akademiet ble videreført i uforminsket styrke. Akademiet skal være med å styrke medlemmenes kompetanse innen åtte utvalgte temaer.

Gjennom 2024 har Akademiet styrket kompetansen blant medlemsbedriftene med kurs i blant annet arbeidsrett, revenue management, sosiale medier og kunstig intelligens. I 2024 gjennomførte vi 26 kurs. Kartleggingsverktøyet utviklet i samarbeid med Digital Norway, hjelper med å tilpasse kursene til medlemmenes behov.  

Viktige gjennomslag i 2024

I 2024 har vi fått gjennomslag for at opplæringskontorer fortsatt kan tilby kurs og opplæring av lærlinger, en viktig støtte for medlemsbedriftene. Ny opplæringslov trådte i kraft 1. august 2024. 

NHO Reiseliv har også bidratt til NOU-en “Felles ansvar, felles gevinst" om livslang læring i arbeidslivet. Sentrale anbefalinger er blant annet styrket satsing på bransjeprogram, BIO-middelordningen, Kompetansepluss. NOU-en sendes på høring vinteren 2025. 

Viktige punkter for NHO reiselivs arbeid for rekruttering

Samarbeid med NAV

Samarbeidet med NAV har fortsatt både på strategisk og operativt nivå. Vi har informert NAVs saksbehandlere om kompetansebehovet i næringen og gjennomført regionale og internasjonale jobbmesser, som Jobbsøkerdagene og Eures-messene “Work in Norway”.

Arendalsuka

Kompetanse var et hovedtema under Arendalsuka, hvor NHO Reiseliv og NHO Service og Handel, samlet politikere, medlemsbedrifter og NAV, for å diskutere hvordan flere kan inkluderes i arbeidslivet og komme ut av utenforskap.

UDI Søknadsbehandling

NHO Reiseliv har jobbet videre for å redusere saksbehandlingstiden i Utlendingsdirektoratet (UDI) for tredjelandsborgere, med mål om 30 dager. Selv om saksbehandlingstiden har gått ned sammenliknet med 2021 og 2022, er den fortsatt for lang. NHO Reiseliv er i dialog med UDI, Oslo kommune og NHO om saken.  

Nasjonalt rekrutteringsprosjekt - Smak deg frem

NHO Reiseliv har hatt en aktiv rolle i det nasjonale rekrutteringsprosjektet, som i 2024 har jobbet videre med profileringskampanjen Smak deg frem og verktøykassa på smakdegfrem.no.

Verktøykassa tilbyr gratis
profilerings- og undervisningsmateriell til alle som jobber med rekruttering.

I desember 2024 vant Smak deg frem gull i European Excellence Awards, som regnes som Europamesterskapet i kommunikasjon. Kampanjen i sosiale medier omtales under kaittelet kommunikasjon. 

Landskonferansen for Restaurant- og matfag

I mai 2024 arrangerte prosjektet Landskonferansen for Restaurant- og matfag i Sandefjord. Om lag 150 personer deltok.

Fagseminar under Bocuse d´Or Europe

Under Bocuse d’Or Europe i Trondheim i mars 2024 arrangerte NHO Reiseliv to frokostseminarer med temaene rekruttering og teambuilding. Seminarene samlet 150 deltakere og bød på faglig sterke innledninger. 

Stiftelsen for rekruttering til Restaurant- og matfag

Stiftelsen har i 2024 delt ut midler til 18 små og store rekrutteringstiltak over hele landet. NHO Reiseliv er en aktiv deltaker sammen med BAMA, ASKO, Sportex og Scandic Hotels. 

Bransjeutvikling 

NHO Reiseliv er representert i Utdanningsdirektoratets faglige råd for Restaurant- og matfag, og leder Faglig råd for Salg, service og reiseliv. Arbeidet med utviklingsredegjørelsene har i 2024 vært en viktig oppgave for å tilpasse opplæringstilbudet til endringer i bransjen.   

Konkurranser 

  • Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger: Norge tok sølv i servitørklassen og bronse i kokkeklassen i Helsinki. 
  • WorldSkills: Norske deltakere i kokkefaget og servitørfaget imponerte i Lyon etter flere års fravær. 
  • NM i servitørfaget: Et viktig arrangement for talentutvikling og synliggjøring av servitøryrket, arrangert i Trondheim med NHO Reiseliv som sponsor. 

Til forsiden 

 

Utdanning og kompetanse

Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.

Dette er NHO Reiseliv

NHO Reiseliv har 3 800 medlemsbedrifter og er den største arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen for reiselivet i Norge. Vi arbeider målrettet for å fremme interessene til norsk reiseliv.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: