Utdanning og kompetanse
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
Nasjonens sysselsetting, innovasjonsevne og konkurransekraft er helt avhengig av god yrkesutdanning. Yrkesutdanningene gir kompetanse i bedriftene, inkluderer flere unge og voksne i arbeidslivet, og er viktig for å ivareta et seriøst arbeidsliv.
Å skaffe kvalifiserte medarbeidere, spesielt faglært arbeidskraft, er en utfordring for mange reiselivsbedrifter. Rundt halvparten av våre medlemsbedrifter melder at tilgang på kvalifisert arbeidskraft er et hinder for ekspansjon.
NHO Reiseliv arbeider for at det skal bli enklere for våre medlemsbedrifter å få tak i riktig kompetanse. Vi jobber strategisk og politisk for å øke interessen for, og å øke rekrutteringen til, de fagområdene som reiselivet trenger. Dette gjør vi blant annet gjennom å påvirke politikerne til å ta de riktige valgene for å øke rekrutteringen til bransjen.
NHO Reiseliv en aktiv part i utviklingen av norsk utdanningspolitikk og fremtidens utdanningssystem, fra grunnskole til fagskole og høyere utdanning.
Dette gjør vi gjennom samarbeid med myndighetene og andre parter i utdanningssystemet: Vi er formell part i faglige råd, og engasjerer oss i utviklingsprosjekter og høringer. Gjennom påvirkning av NHOs felles utdanningspolitikk øker vi muligheten for gjennomslag i saker som angår reiselivet.
De faglige rådene er rådgivende organer for statlige utdanningsmyndigheter. Rådene skal fremme behov og synspunkter fra arbeidslivet ovenfor myndighetene, og har innflytelse på hele opplæringsløpet.
NHO Reiseliv sitter i Faglig råd for restaurant og matfag og leder Faglig råd for salg, service og reiseliv. Ta gjerne kontakt med oss for innspill til saker som bør løftes i rådene, eller kommentarer til pågående prosesser.
Hvert år deler Stiftelsen for Forskning og Utvikling i Hotell- og Restaurantnæringen i Midt-Norge ut midler til prosjekter som fremmer rekruttering, omdømmebygging, forskning og utvikling av hotell og restaurantnæringen.
Øk lønnsomheten i din bedrift med effektive strategier for prising og distribusjon, og se hvordan små forbedringer kan gi store utslag på bunnlinjen.
Det nærmer seg søknadsfristen for videregående opplæring og NHO Reiseliv legger inn et ekstra støt for å få flere unge til å velge Restaurant- og matfag i år.
Opplæringskontoret for Hotell og Restaurantfag i Trøndelag og Strinda vgs. avdeling Restaurant- og matfag ble tildelt midler for sitt arbeid med å øke rekrutteringen til Restaurant- og matfagene i Trøndelag.
Siste høringssvar og dokumenter fra NHO Reiseliv om utdanning og kompetanse
NHO Reiseliv mener opplæringskontorene må kunne være part i lærekontrakten, samt at modulstrukturert fag- og yrkesopplæring må tilbys i alle fylker, uten å fortrenge andre ordninger for den voksne målgruppa.
NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke står sammen og ber om at kunnskapsprøven regulert i alkoholloven skal tilbys på engelsk i tillegg til norsk.
NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke står sammen og ber om at etablererprøven for daglig leder av serveringssted skal tilbys på engelsk i tillegg til norsk.
Kan du tenke deg en jobb der du er med på å gi andre mennesker gode opplevelser? Da er kanskje en utdanning innen reiseliv noe for deg.
Kokkeyrket gir store muligheter og rom for kreativitet
Er du interessert i andre kulturer og liker å hjelpe andre?
Som resepsjonist er du hotellets ansikt utad og bedriftens hjerte.
Skap rammen for uforglemmelige matopplevelser
Det finnes flere tilbydere av kurs for deg som arbeider i reiselivsnæringen og har et ønske om å lære mer. Her gir vi deg en oversikt over noen steder som tilbyr aktuelle kurs og etterutdanning.
Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake: