– Reiselivet skaper puls og arbeidsplasser

Publisert

Koronakrisen er verre enn de fleste i reiselivet har opplevd, men vi er her enda. Og jeg vet at det finnes en vei for oss å gå, og det er fremover, sa presidenten i NHO Reiseliv på vår årskonferanse.

Under åpningen av NHO Reiselivs årskonferanse snakket president Mona Saab om veien utav krisen for reiselivet. Hun dro paralleller til nedbrenningen av Finnmark etter andre verdenskrig og konkursraset i fiskerinæringen på starten av 2000-tallet. Tøffe tider der man likevel kom seg i gang igjen.

– Å stå i krise og reise seg etter nedturer, er noe mange av oss i reiseliv og servering er eksperter på. Vi ser ikke bakover, men fremover, og ser at vi har det verden vil ha, nemlig drømmen om å være på det store havet i en liten båt, og få storfisken på kroken, sa Sabb som driver en havfiskebedrift.  

Saab hyllet drivkraften i bransjen: Lysten til å drive, ønsket om å lykkes og målet om å skape arbeidsplasser og verdier, er større enn frykten for å mislykkes, sa hun.

Like viktig som økonomisk gjenreisning

I sin tale, understreket Saab at det har vært noen tøffe måneder med permitteringer, oppsigelser og stor usikkerhet. Den langvarige nedturen og den store usikkerheten har tæret på eiere, ledere og ansatte. Derfor er det viktig å gjenreise tillit til reiselivet skal være en fremtidens arbeidsgiver blir like viktig å bygge opp som å bygge opp bransjen igjen økonomisk.

– Nå må vi jobbe hardt for å skape tro på en ny og trygg fremtid for arbeidsplasser hos oss. Skape tillit til at en jobb hos oss er starten på arbeidslivet, døren inn til praksis, erfaring og kompetanse, et springbrett til ny kunnskap, og en plass å jobbe for hele livet, sa Saab.

Hun sa videre at reiselivet må rette innsatsen mot unge, arbeidssøkende, de som kanskje har sluttet, og ikke minst de som fortsatt er ansatte.

Etterspørselen er der  

Presidenten tok også for seg de som har dystre spådommer for reiselivets fremtid. Mange har sådd tvil om vår bransje er noe å satse på i fremtiden, sa hun, men fortsatte:  

– Uansett hvordan tiden etter korona blir, så vet vi at det vil være etterspørsel etter det reiselivet tilbyr: det gode måltidet etter jobb, det gode selskapet for familie og husets konfirmant, jobbmøter og overnatting i myke senger. Og ei stille natt på et liggeunderlag under verdens vakreste himmel, uttalte Saab.  

– Vi er jobbskapere, og det er vi som skaper liv i bygd og by, konkluderte Mona Saab.

Medlemsrekord i korona

Presidenten understreket dessuten viktigheten av samhold. Saab påpekte at NHO Reiseliv har opplevd tidenes medlemsrekord midt i tidenes krise. At vi nå har 3500 medlemmer, viser verdien av å stå sammen. Hun anerkjente at noen innimellom har ønsket seg mer eller andre løsninger, men at reiselivet samlet sett kan være veldig stolte over resultatene som er oppnådd.

Nå gleder hun seg til å komme i gang igjen:

– Ingenting er så magisk som de dagene da samspillet på jobb fungerer. Når gjestene takker overstrømmende, og når tilbakemeldingene fra fornøyde gjester lyser tilbake på oss fra en dataskjerm. Det er det vi brenner for, og det er derfor vi sliter oss tilbake til et comeback. For alle som har kjent på det å være dømt nord og ned – det er ingenting som er deiligere enn å komme tilbake og vise at det er mulig, at det kommer bedre dager, og vise at det aller beste i livet er i reiselivet.

Reiselivet klare for comeback

20. mai samler NHO Reiseliv hele bransjen til digital årskonferanse fra Clarion Hotel Energy i Stavanger. Selv om det vil ta tid å komme tilbake til normalen, skal norsk reiseliv ta tilbake posisjonen som fremtidens viktigste jobbskaper.

Optimistisk start på sommeren 2024

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse juli 2024

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: